Luptă fără precedent pentru a scăpa județul Bistrița-Năsăud de gunoaie

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 3 ani

gunoaie bistrita nasaudGunoaie depozitate în diverse locuri din natură, deșeuri care curg pe râu ori sunt agățate prin copacii de pe maluri reprezintă o adevărată problemă în județul Bistrița-Năsăud. Acesta deteriorează aspectul unor zone cu potențial turistic, dar produc și poluare. Din această primăvară, lupta pentru a scăpa județul de gunoaie a devenit un efort suținut atât din partea unor primari, din partea autorităților județului, dar, mai ales, a societății civile.

Mai mulți primari au anunțat montarea unor camere de supraveghere în diverse locuri, pentru a monitoriza depozitarea ilegală a deșeurilor. Unii au recut la acțiune și au montat deja aceste camere. Comunele în care „big brother“ îi vede pe cei care aruncă gunoaie aiurea sunt Rodna, Șieu, Tiha Bârgăului. Startul a fost dat în oarșul Sângeorz-Băi, unde a fost demarată și o campanie de conștientizare, printr-un material video.

Asociația ecologistă „Oameni pentru oameni“ duce o luptă susținută pentru curățarea naturii de gunoaie, atât prin acțiuni de ecologizare, cât și prin detectarea și denunțarea depozitelor ilegale. Membrii asociației și-au făcut un obicei din a călători periodic prin județ pentru a căuta depozite de deșeuri și acestea nu sunt deloc puține. Un videoclip sugestiv, pe muzică rap, a fost lansat și în sprijinul lor, pentru acțiunea de conștientizare.

Presată din toate părțile, nici Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud nu stă degeaba și participă la în activitățile de control. Mai multe primării au primit deja amenzi pentru felul în care au gestionat problema gunoaielor și unele sume sunt destul de usturătoare.

În dimineața zilei de 18 mai, prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth au efectuat o vizită la Garda de Mediu, unde a avut loc o ședință cu reprezentanții acesteia. Tema discuției a fost bazată pe problemele întâmpinate în campania de control care se desfășoară în această perioadă în județul Bistrița-Năsăud.
În prima etapă, Garda de Mediu a atras atenția asupra depozitărilor ilegale de deșeuri atât primăriilor, cât și persoanelor fizice. Acum, măsura prevăzută pentru remedierea problemelor de mediu sunt amenzile. Mesajul prefectului Stelian Dolha astăzi, pentru reprezentanții Gărzii de Mediu, a fost următorul: “Chiar dacă există presiuni, trebuie să aveți încredere în dumneavoastră, pentru că eu vă asigur de toată susținerea. Prioritatea noastră este să rezolvăm problema deșeurilor depozitate ilegal și vă recomand să aplicați legea în mod corect, fără să ținem cont de culoarea politică.”
De asemenea, tuturor primarilor li se recomandă, dacă este cazul, să aplice amenzi, pentru ca cetățenii să păstreze curățenia, deoarece au competență să facă acest lucru.
Până în momentul de față, au fost aplicate amenzi pentru patru unități administrativ-teritoriale, după cum urmează: Coșbuc-15000 lei, Prundul Bârgăului-15000 lei, Dumitrița-5000 lei și Monor-15000 lei. Au fost aplicate și 13 amenzi cu o valoare totală de 81000 lei unor persoane fizice, iar un mijloc de transport a fost confiscat“, a informat azi Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat recent la Digi24 că ţara este plină de gunoaie. În acest sens, a demarat controale, chiar şi în sate şi comune, unde primăriile sunt amendate pentru depozitarea gunoiului într-un mod necorespunzător.

Octavian Berceanu a precizat că pentru prima oară sunt implicate şi comunităţile locale în astfel de acţiuni care sunt menite să reducă poluarea.

„Ţara este plină ochi de gunoaie. Am început luni un control în judeţul Dolj, fiecare comună în parte, fiecare depozit ilegal sau legal este verificat, UAT-urile (unităţi administrativ teritoriale – n.r.), primarii sunt amendaţi şi încercăm să aducem totul la normal. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum a fost implicarea autorităţii locale. Dacă avem un gospodar în comună, primarul, atunci nu avem gunoaie în comuna respectivă. Sunt destule exemple. Atunci când avem un om mai puţin gospodar şi face nişte gropi ilegale, undeva la marginea comunei, pe ultimul drum din comună, în spatele cimitirului, cum mi s-a întâmplat să găsesc de multe ori, dăm amendă. Amenzile sunt foarte mari, de sute de mii de lei, venim cu măsuri şi în cazul în care se constată că nu a ridicat gunoiul, iarăşi îl amendăm. Deocamdată avem rezultate bune. Asta se întâmplă acum, oamenii din comunitate ştiu că primarul a fost amendat din banii bugetului pentru că nu a avut grijă să strângă gunoiul. Nu mă aşteptam ca în decurs de două, trei, patru săptămâni, atât de repede, oamenii să pună presiuni pe primar, pentru că îşi dau seama că bugetul lor este golit, că ceea ce ar trebui să asigure primăria, nu asigură, adică strângerea deşeurilor, nu există niciun fel de sortare. Suntem în Europa şi sortarea trebuia să o avem de ani de zile, iar acum să fim undeva la 50%. Noi suntem undeva la 10%. Oamenii au început să pună presiune, astfel că primarii nu au avut încotro şi sub presiunea noastră, a Gărzii de Mediu şi a comunităţii au început să strângă gunoaiele. În momentul în care s-au amplasat camere, oamenii n-au mai aruncat gunoaie, s-au dat amenzi“, a declarat Octavian Berceanu.

Și Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, luni, la Covasna, că este nevoie de un plan de curățenie națională și de o campanie de conștientizare a cetățenilor care trebuie să înțeleagă că nu au voie să arunce gunoaie în natură, spunând că ministerul trebuie să susțină autoritățile locale pentru a realiza un astfel de plan.

Avem nevoie de un program naţional de ecologizare, un program prin care ministerul să vină alături de aceste autorităţi publice locale în încercarea de a ecologiza toată ţara şi, în sfârşit, de a curăţa toate albiile de râu, toate drumurile forestiere, pădurea, tot ce înseamnă spaţiu verde, tot ce înseamnă mediul înconjurător. Este nevoie, de asemenea, de un sistem informatic naţional prin care aceste locaţii pot fi identificate şi pot fi stabilite cu coordonate GPS, astfel încât controlul să fie eficient, astfel încât aceste locaţii să fie în văzul tuturor şi după ecologizare”, a spus ministrul Mediului.

via Observator de Bistrița Năsăud

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)