Reciclare becuri și alte surse de iluminat

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează becuri, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de DEEE în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Becurile incandescente

  • bec incandescentTimp de mulți ani, becurile incandescente au fost cele mai utilizate. Sunt realizate cu ajutorul unui filament subțire de metal, care este luminat de electricitate. Becurile sunt umplute de obicei cu vid sau un gaz inert. Au o constucție simplă, dar sunt foarte ineficiente din punct de vedere energetic. Cea mai mare parte a energiei consumate de aceste becuri este transformată în caldură și doar o mică parte în lumină.
  • La 1 ianuarie 2013, Comisia Europeană a interzis producerea și comercializarea ultimelor becuri cu incandescență, urmând ca și cele fluorescente să fie înterzise în următorii ani în favoarea becurilor cu LED-uri.
  • Odată cu înlocuirea becurilor tradiţionale, Comisia Europeană estimează că fiecare cămin va economisi în medie 50 de euro pe an.

Becurile fluorescente

  • cfl_collageÎn general, becurile fluorescente sunt de patru-cinci ori mai eficiente decât becurile incandescente. În consecință, se ard mai puțini combustibili fosili în centralele electrice pentru a genera electricitate, reducând astfel emisiile, inclusiv mercur, dioxid de carbon și alți poluanți care contribuie la schimbările climatice.
  • Becurile fluorescente reduc cantitatea de deșeuri solide deoarece au o durată de viață mai mare decât becurile incandescente și nu necesită înlocuirea frecventă.
  • Becurile fluorescente conțin mici cantități de mercur care pot fi eliberate în mediul înconjurător atunci când acestea se sparg sau în cazul în care sunt aruncate împreună cu gunoiul menajer. Cu toate acestea, utilizarea becurilor fluorescente ajută la reducerea emisiilor totale de mercur din cauza economiilor de energie semnificative.
  • Mercurul se gaseste in multe roci, în inclusiv cărbune. Când cărbunele este ars la o centrală electrică pentru a produce electricitate, eliberează mercur în mediul înconjurător. O centrală electrică pe cărbune emite 10 micrograme de mercur pentru a alimenta un bec incandescent timp de cinci ani, în comparație cu 2,4 mg de mercur pentru a alimenta un bec fluorescent în aceeași perioadă de timp. Arderea deșeurilor este, de asemenea, o sursă de poluare cu mercur.
  • Cel mai bun mod de a preveni eliberarea mercurului din becurile fluorescente este să nu le aruncăm împreună cu deșeurile menajere. Reciclarea lor permite captarea si refolosirea mercurului.
  • Dacă un bec fluorescent s-a spart în mod accidental, deschideți o fereastră și părăsiți încăperea timp de cel puțin 15 minute. Dacă aveți un ventilator, puneți-l în dreptul ferestrei pentru a scoate vaporii de mercur din cameră.
  • În medie, un bec fluorescent conține aproximativ patru miligrame de mercur captate în tubul de sticlă. Prin comparație, termometrele mai vechi conțin aproximativ 500 de miligrame de mercur.

Becurile cu LED-uri

  • bec cu ledBecurile cu LED-uri sunt cele mai noi pe piață, dar și cele mai avantajoase. Nu au filament, consumă foarte puțină energie și au o durată de viață mult mai mare decât a becurilor incandescente sau a becurilor fluorescente. Nu produc atât de multă căldură ca un bec incandescent și, spre deosebire becurile fluorescente, nu folosesc substanțe chimice periculoase.
  • Becurile cu LED-uri sunt incredibil de eficiente energetic – 95 % din energia pe care o folosesc este transpusă în lumină.
  • Deși nu conțin substanțe chimice periculoase, becurile cu LED-uri, conțin materiale reciclabile care impun reciclarea lor în mod corespunzător.

Alte sfaturi utile

  • Aveți grijă ca becurile pe care le utilizați să aibă o durată de viață cât mai lungă. Stingeți luminile atunci când ieșiți din cameră. E simplu, iar economiile făcute sunt remarcabile.
  • Nu fiți tentatți să reciclați becurile vechi împreună cu sticlele și borcanele. Acestea sunt realizate dintr-un alt tip de sticlă și conțin, de asemenea, piese metalice.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) din orașul tău.