Reciclare haine vechi, textile, îmbrăcăminte

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează textile în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de deseuri textile în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

 • haineMajoritatea textilelor de uz casnic și articolelor de îmbrăcăminte pot fi reciclate, indiferent de calitate și gradul de uzură.
 • Hainele sunt de obicei reciclate prin donarea lor direct persoanelor care au nevoie de ele sau asociațiilor de caritate, care va pot oferi, în unele cazuri, formulare fiscale pentru deduceri. Există, de asemenea, programe prin care le puteți da înapoi magazinelor de unde au fost cumărate, în schimbul unui voucher de cumpărături.
 • Clienții care cumpară haine la mâna a doua beneficiază, de asemenea, de reduceri substanțiale de prețuri, în comparație cu prețul hainelor noi. Îmbrăcămintea reciclată creează locuri de muncă la organizatiile de caritate, magazine de îmbrăcăminte la mâna a doua și în întreprinderile care reutilizează materialul pentru a face produse noi.
 • Textilele, chiar și fibrele naturale biodegradabile, nu se degradeaza ușor în gropiile de gunoi din cauza lipsei de luminii soarelui și oxigenului, iar incinerarea contribuie la poluarea aerului.
 • Reciclarea hainelor reduce nevoia de spațiu de depozitare a deșeurilor la gropile de gunoi. Textile ridică probleme deosebite gropilor de gunoi deoarece fibrele sintetice nu se descompun, în timp ce hainele din lână se descompun și produc metan, care este un gaz cu puternic efect de seră.
 • Depozitele de deșeuri reprezintă o amenințare pentru aprovizionarea populației cu apă. De fiecare dată când plouă, apa se scurge prin gunoi și preia produse chimice și materiale periculoase din tot ceea ce este în depozitul de deșeuri. Această apă include substanțele chimice utilizate în haine și produse textile, cum ar fi vopsele și înălbitori. Apa se colectează în partea de jos a depozitului de deșeuri, de multe ori în cantități mari și poate fi de până la 200 de ori mai toxică decât apa din canalizare.
 • Prin reutilizarea fibrelor și textilelor nu mai sunt consumate materii prime noi (cum ar fi bumbacul, lâna, fibre sintetice) În acest fel, se evită consumul de energie și poluarea provocată pe durata proceselor de fabricare, cum af fi vopsirea, spălarea și curațarea.
 • donatii haine70 % din populația lumii folosește haine la mâna a doua. Reciclarea hainelor nedorite oferă altor persoanelor defavorizate social îmbrăcăminte la prețuri accesibile.
 • Din ce în ce mai mulți producători de haine aleg să ofere haine realizate din fibre reciclate în oferta lor.
 • Puteți contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor textile prin restilizarea hainelor prin diverse modificări, prin schimbarea hainelor cu prietenii sau învestind mai mult în calitate decât în cantitate atunci când cumpărați haine noi.
 • Reciclarea hainelor reduce cantitatea de pesticide utilizată în cultivarea bumbacului, reduce cantitatea de petrol în cazul textilelor realizate din fibre sintetice, reduce cantitatea de apă necesară pentru vopsirea țesăturilor, se folosesc mai puține substanțe poluante în procesul de producție, mai puține gaze cu efect de seră și compuși organici volatili eliberați în apă și aer în timpul procesului de fabricație.
 • covorHainele din bumbac, atunci când nu mai pot fi donate pentru a fi reutiliate, ajung să fie mărunțite și reduse la nivelul de fibre, ca și hârtia, din care se fac produse noi, cum ar fi covoare, izolații sau umplutură pentru scaunele de la mașină.
 • Poliesterul reciclat este un material deosebit de interesant, deoarece, spre deosebire de bumbac, fibrele lui anorganice nu se degradeaza repede. Acest lucru înseamnă că, în timp ce hainele uzate din bumbac nu mai pot fi transformate în alte haine noi, hainele din poliester pot fi reciclate pentru a produse noi piese de îmbrăcăminte.
 • izolatie textileEste nevoie de 800 de litri de apă pentru a produce un singur tricou.
 • Producția unei tone de haine consumă de 10 ori mai multă energie decât producerea unei tone de oțel sau de sticlă.
 • 24 % din pesticidele utilizate în lume sunt folosite în producția de bumbac.
 • Pentru fiecare tonă de haine refolosite, în loc să fie aruncate la gunoi, emisiile nocive de dioxid de carbon sunt reduse cu 3,6 tone.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor textile din orașul tău.