Reciclare PET-uri și plastic

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Foloseste harta pentru a filtra centrele de colectare a plasticului în funcție de județ.

Centre de colectare plastic PET-uri Servicii și puncte de colectare a plasticului
Oferte deșeuri din plastic adaugă o ofertă

Câteva motive de ținut minte pentru care merită să reciclați plasticul.

 • Plasticul ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi, motiv pentru care incinerarea deșeurilor a devenit din ce în ce mai atractivă pentru recuperarea energiei, dar cu efecte negative asupra atmosferei din cauza gazelor de ardere rezultate. Colectarea selectivă a plasticului descurajează incinerarea deșeurilor, reducând profitabilitatea incinerarii și aduce beneficii directe calității aerului.
 • Aproximativ 4% din consumul de energie al unei țări este utilizat pentru a produce plastic, datorită utilizării lui în foarte multe domenii. Reciclarea plasticului economisește cantitați însemnate de apă, petrol și gaze naturale, necesare pentru a produce un nou plastic.
 • Energia economisită prin reciclarea unei singure sticle de plastic alimentează un bec de 60 W timp de 6 ore.
 • Sfaturi pentru reducerea consumului de plastic

Exemple de deșeuri de plastic, reciclabile:

 • ambalaje din plastic (de la mâncare sau cosmetice)
 • pungi și folii de plastic
 • sticle de plastic
 • jucării de plastic
 • cutii de plastic
 • ligheane
 • ghivece
 • tăvițele de polistiren și veselă de plastic de unică folosință, puțin murdară
 • cutii de lapte și sucuri
 • cutii de la alimente, cosmetice, detergenți și produse de curățat, confecționate din plastic.

În aceste pubele NU se colectează:

 • produse combinate din metal și plastic
 • cutii de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase
 • baterii uzate și acumulatori
 • deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite)
 • deșeuri de echipamente electrice sau electronice.

Evitați producerea deșeurilor de plastic, reducând consumul

 • plasa-panzaFolosiți o sacoșă reutilizabilă atunci când mergeți la cumpărături
 • Renunțați la paiele de plastic pentru băuturi, chiar și în restaurant.
 • Nu folosiți tacâmuri de plastic.
 • Cumpărați produse ambalate în cutii de carton reciclabile, în defavoarea celor de plastic. De exemplu detergentul.
 • Cumpărați produse vrac și folosiți cât mai mult containerele reutilizabile.
 • Folosiți chibrite sau brichete reîncărcable din metal în locul brichetelor de plastic.
 • Renunțați la gumă. Guma a fost facută inițial din seva de copac numit chicle, un cauciuc natural, dar atunci când oamenii de știință au creat cauciucul sintetic, polietilena și acetatul de polivinil au început să înlocuiască cauciucul natural din gumă. Nu numai că mestecați plastic, dar ați putea, de asemenea, să mestecați un plastic toxic – acetatul de polivinil este fabricat utilizând acetatul de vinil, un produs chimic despre care s-a demonstrat că provoacă tumori la șobolanii de laborator. Deși puteți recicla guma, ar fi mai bine să renunțați la ea, cu tot cu ambalaj.
 • Alegeți produsele ambalate în recipiente din sticlă, reutilizabile.

Bune practici în reciclarea plasticului

 • CrushedToate obiectele se strivesc, se aplatizează, se deformează, se pliază cât este posibil pentru reducerea volumului.
 • Reciclați doar plastic curat și uscat
 • Dopul sticlelor de plastic este cel mai adesea fabricat din tipul 5 de plastic (PP), pe când flaconul este din tipul 1 (PET) sau 2 (HDPE). Din acest motiv, unele programe de reciclare recomandă desfacerea dopului, altele, care dețin echipamente mai performante de tocare și sortare nu cer reciclarea separată a dopului.
 • Solicitați instrucțiuni pentru colectarea selectivă a plasticului din partea companiilor sau programelor locale de reciclare. Din cauza faptului ca există mai multe tipuri de plastic, cu temperaturi de topire diferite, companiile reciclatoare ar putea exclude de la colectare unele tipuri de plastic, care se reciclează greu.

Tipurile de plastic și numerele lor

plastic-recycling-symbols-1-lg1. PET – (PETE) – Polietilenă tereftalată. Este un plastic uşor, rezistent la coroziune și reciclabil. Poate fi transformat în fibre sintetice sau folie. În această categorie intră flacoanele inscripționate PET incolore sau colorate pentru apă, bere, băuturi alcoolice, sucuri, ulei vegetal, flacoane de muştar sau de ketchup, borcane de plastic.

Cutiile de lapte şi suc de tip TETRAPAK, deși sunt 70% carton, unii reciclatori solicită în mod expres ca acestea să fie depozitate în recipientele pentru plastic sau în recipientul pentru plastic și metal, dacă este unul singur. Cutiile TETRAPAK conțin, pe lângă carton, mai multe straturi de polietilenă și aluminiu, iar recuperarea materialelor necesită trecerea cutiilor printr-un proces mai complex. În alte tări, din amestecul de aluminiu și polietilenă sunt produse diverse obiecte: acoperișuri pentru case, umerașe, tăvițe pentru distribuția alimentelor sau obiecte promoționale.

Unii reciclatori cer în mod expres ca flacoanele pentru uleiuri minerale (de motor) să nu fie puse în recipientele pentru colectarea plasticului. Acestea sunt confecționate din HDPE și pot conține urme de ulei mineral. Întrebați reciclatorul local.

Plasticul obținut prin reciclarea pungilor de plastic, este folosit adesea în combinație cu fibre de celuloză pentru fabricarea lemului compozit (lemn plastifiat).

plastic-recycling-symbols-2-lg2. HDPE – Polietilenă de înaltă densitate. Este un material ușor reciclabil. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (tipul 4).

Însemnul plasticului de tip HDPE îl găsiți inscripţionat pe recipiente pentru ambalaje alimentare sau nealimentare, folie groasă, saci, cutii pentru margaină, flacoane pentru şampon, pentru înălbitor de rufe, bidoane pentru detergenţi de rufe, bidoane pentru detergenţi de vase, lădiţe pentru fructe – legume – butoaie, bidoane de orice mărime, tubulatură pentru apă. Rezistent la coroziune..

7803838_orig3. PVC – Clorură de polivinil. Însemnul plasticului de tip PVC îl găsiți inscripţionat pe profile de ferestre (termopan), folie, tubulatură pentru apă, izolaţii de cabluri electrice, mobilier uşor, jucării.

PVC-ul este ieftin, rezistent în timp, uşor de manevrat, dar este o ameninţare majoră pentru mediu. Greu de reciclat, implicând costuri ridicate.


plastic-recycling-symbols-4-lg4. LDPE
– Polietilenă de joasă densitate. Este utilizat în special pentru diferite ambalaje, pungi (sacoşe), pungi pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru miere, pentru muştar), caserole, tăvi pentru alimente incolore, transparente.

De reținut că pungile fabricate din polietilenă de joasa densitate (LDPE) nu foșnesc, spre deosebire de cele fabricate din polietilenă de înaltă densitate (HDPE), care foșnesc la atingere.


plastic-recycling-symbols-5-lg5. PP
– Polipropilenă. Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă.

Se degradează prin expunere directă la lumină solară, UV.


plastic-recycling-symbols-6-lg6. PS
– Polistiren. Unul dinte cele mai folosite plasticuri. Expandat, extrudat sau spuma. O largă paletă de întrebuinţare: pahare, ambalaje pentru alimente (iaurt, smântână), caserole pentru alimente, izolator termic. Este greu de reciclat, are o valoare scăzută şi nu este acceptat în majoritatea centrelor de reciclare.

Derivate ale polistirenului. OPS – (oriented polystyrene) HIPS – (high impact polystyrene) XPS – (extruded polystyrene) EPS – (expanded polystyrene)


plastic-recycling-symbols-7-lg (1)7. OTHER
– altele (policarbonat, ABS). Orice alt tip de plastic care nu a fost menţionat. Poate fi un amestec de oricare; toate cele de mai sus sau un material plastic care nu este uşor reciclabil. De evitat dacă este posibil. Utilizare: o largă paletă de produse, de la CD-uri, DVD-uri până la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice și electrocasnice etc.

Află unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic în orașul tău.