Tipuri de plastic

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Câte tipuri de plastic există? Pentru ce se utilizează fiecare? Toate pot fi reciclate? Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări cu privire la acest material atât de poluant și utilizat peste tot în lume. Plasticul are o rezistență deosebită la factorii de mediu, ceea ce face ca prezența sa în natură să fie o mare problemă.

Vezi aici: Centrele de colectare a plasticului și PET-urilor din România

Tipuri de plastic – clasificare

Există mai multe moduri de a clasifica materialele plastice, dar mai întâi vom vorbi despre cele care au un număr ca simbol de reciclare. În conformitate cu aceasta convenție, iată câteva tipuri de plastic:

  1. PET (polietilen tereftalat).
  2. HDPE (polietilenă de înaltă densitate).
  3. PVC (policlorură de vinil).
  4. LDPE (polietilenă de joasă densitate).
  5. PP (polipropilenă).
  6. PS (polistiren).
  7. Alte materiale plastice.

Iată câteva aspecte ale fiecăruia dintre aceste materiale:

  1. PET / polietilen tereftalat

Acest tip de plastic se mai numește și tereftalat de polietilenă și este printre cele mai sigure tipuri de plastic. Este unul dintre cele mai reciclate tipuri de plastic, deoarece se găsește în ambalajele de plastic, sticle de plastic, recipiente pentru alimente, etc. Pe suprafața acestor produse veți găsi simbolul a trei săgeți formând un triunghi (indicând faptul că este un produs reciclabil) cu numărul 1 în centru.

  1. HDPE / polietilenă de mare densitate

Acest tip de plastic se mai numește polietilenă de înaltă densitate și este marcat cu numărul 2 în triunghiul cu săgeți. Se găsește în produse precum tetrapack (astfel încât acestea sunt reciclate în containerul de culoare galbenă), alte ambalaje alimentare, ambalaje de produse cosmetice, curățenie, unele țevi, etc.

  1. PVC/ policlorura de vinil

Cunoscut sub numele de PVC, policlorura de vinil este folosită pentru a face conducte, glafuri, cabluri, unele sticle și bidoane, sticle de detergent lichid, conuri de trafic, etc Se dovedește a fi unul dintre cele mai periculoase materiale plastice pentru sănătate și mediu și il veți putea identifica prin codul său cu numărul 3.

  1. LDPE / polietilena de joasă densitate

Este numita polietilenă de joasă densitate și este codificată cu numărul 4 în centrul imaginii de reciclare. Este un plastic rezistent atât la temperaturile joase, cât și la cele scăzute; este un plastic reciclabil care este utilizat la pungile pentru congelare, saci de gunoi, hârtie de bucătărie sau film, sticle de plastic moi, etc.

  1. PP / polipropilenă

Polipropilena este foarte prezentă în industria construcțiilor și a automobilelor, dar și în paiele de băut, paharele de unica folosință, capacele și dopurile de plastic ale unor recipiente. Acest plastic reciclabil este marcat cu numărul 5 în interiorul simbolului cu săgeți.

  1. PS / polistiren

Polistirenul este marcat în conformitate cu codul de reciclare cu numărul 6 în interiorul triunghiului cu săgeți. Ca exemple de tipuri de PS sau materiale plastice din polistiren găsim unele jucării, tacâmuri, ambalaje și plută albă, care este folosit pentru ambalarea și protejarea produselor electrice, electronice si electrocasnice

  1. Alte materiale plastice

Categoria cu numărului 7 este reprezentată în această clasificare a materialelor plastice și cu litera O. În cadrul acestui grup, cele mai frecvente sunt policarbonatul și ABS-ul sau Acrilonitril Butadien Stiren.

ABS-ul se găsește, în principal, în carcasele aparatelor electrocasnice, tuburile și carcasele calculatoarelor. Din acest motiv „colectarea” nu se poate face separat de produsul de bază (DEEE-deșeu electronic).

În cazul deșeurilor din ABS, tehnologia de reciclare presupune: sortare pe culori, măcinare, apoi spălare. La sfârșit se obțin niște granule din care se produc folii. Acestea pot fi folosite la producerea de saci pentru gunoi sau a altor produse din plastic turnat.

Alte metode de clasificare a materialelor plastice

În afară de clasificarea materialelor plastice deja explicată, există mai multe modalități de a le clasifica și există mai multe tipuri de materiale plastice. De exemplu, acestea pot fi diferențiate în funcție de dimensiunea lor (macro sau micro), capacitatea lor de biodegradare etc. Iată câteva dintre ele: bioplastice, materiale plastice biodegradabile, termoplastic, materiale plastice termostabile, microplastic

Citește mai multe despre: Reciclarea PET-urilor și a plasticului

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)