Reciclare aluminiu, cupru și alte metale neferoase

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează aluminiu, cupru și alte metale feroase și neferoase în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de metale în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Reciclați aluminiul, cupru și alte metale neferoase

 • Producerea aluminiului din minereu necesită cantități mari de energie. Procesul de extragere a aluminiului din alumină, care este minereul brut, este destul de complex. Reciclarea aluminiului foloseste doar 5% din energia nesesară pentru producerea de metal nou, din minereu, și 5% din emisiile de dioxid de carbon.
 • Reciclarea unei conserve de aluminiu economisește suficientă energie pentru a ține pornit un televizor timp de trei ore.
 • Reciclarea unui kilogram de aluminiu economisește până la 6 kg de bauxită, 4 kg de produse chimice și 14 kWh de energie electrică.
 • În afară de aluminiu, mai sunt și alte metale neferoase care pot fi reciclate: cupru, nichel, zinc (sau alama, în aliaj cu cuprul), plumb, aur, argint. Deoarece aceste metale sunt destul de scumpe, doar o cantitate mică este în circulație. Din păcate, recuperarea acestor metale este uneori ignorată, mai ales atunci când sunt utilizate în gospodării.

Bune practici în reciclarea aluminiului, cuprului și altor metale neferoase

 • recycleAluminumCansMetalul este de obicei colectat selectiv în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Puteți testa deșeurile metalice ca să vedeți din ce categorie fac parte prin utilizarea unui magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magntul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
 • Pe unele obiecte poate exista un simbol ca ALU (pentru aluminiu) pentru a indica metalul din care este fabricat. Cutiile de băuturi sunt de obicei realizate din aluminiu. Puteți folosi culoarea, textura și alte ajutoare vizuale pentru a afla exact cu ce tip de metale aveți de a face.
 • Se pot recicla în recipientul pentru aluminu doze pentru bere sau pentru băuturi răcoritoare şi sucuri, tuburi de spray pentru deodorante sau pentru cosmetice, folie de aluminiu.
 • Se pot recicla la fier vechi, deci în grupa metalelor feroase, capace de borcane, cutii de vopsele sau de lacuri goale și alte obiecte din metal de care se lipește magnetul.
 • Tuburile de spray-uri trebuie sa fie complet goale înainte de reciclare, nu se găuresc și nu se aplatizează.
 • Folia de plastic metalizat, cum ar fi ambalajul de ciocolată, nu poate fi reciclată.
 • Nu se pun în containerle de colectare selectivă cutiile de conserve cu multe resturi de conţinut sau cutiile de vopsele conţinând vopsea.
 • Asigurați-vă că recipientele sunt curate înainte de reciclare.

300_aluminiumReciclarea aluminiului

 • Aluminiu este adesea vopsit cu vopsea albă, în mod natural are o culoare albicioasă, argintie și poate fi îndoit ușor dacă este subțire.
 • Cutiile de aluminiu nu sunt singurele obiecte din aluminiu pe care le puteți recicla. Aluminiul se mai foloseste adesea la jgheaburi, ramele ferestrelor, ușietc.
 • Pentru a primi cea mai mare valoare posibilă, toate obiectele din oțel sau componentele străine trebuie să fie eliminate din aluminiu. Scoateți șuruburile, nituri și orice alt material care atrage un magnet. Cele mai scumpe deșeuri din aluminiu sunt cele nevopsite și nepătate. Diferite aliaje de aluminiu au valori diferite. De exemplu, roțile auto din aluminiu și ramele din aluminiu ale ferestrelor garantează un preț mai mare decât pentru aluminiul turnat.

300_copper2Reciclarea cuprului

 • Cuprul are culoare roșiatică dacă este în stare bună, iar dacă este un pic învechit poate avea o culoare mai închisa maro, cu unele zone ruginite verzi.
 • Cuprul este unul dintre metalele cele mai valoroase, colectarea și reciclarea lui vă poate aduce ceva bani în plus.
 • Pentru a primi cea mai mare valoare posibilă, cuprul trebuie, de asemenea, sa nu fie excesiv plumbuit, cositorit sau sudat. sa nu conțină componente din alamă sau bronz, conținut excesiv de ulei, fier și alte obiecte nemetalice.

300_brass1Reciclarea alamei

Alama este un aliaj de cupru și zinc în diverse proporții, gălbui, cu ceva nuanță de roșu și este un metal foarte greu. Se folosește adesea la confecționarea cheilor, mânerele ușilor, corpuri de iluminat și corpuri de baie.

Află unde sunt centrele de colectare a metalelor neferoase din orașul tău.