Reciclare tonere și cartușe de imprimantă

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează tonere și cartușe de imprimantă, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de tonere și cartușe de imprimantă laser sau inkjet în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Reciclați tonerele și cartușele de imprimantă

  • image-used-cartidges2În fiecare an, milioane de cartușe de imprimantă și tonere sunt aruncate, ajungând în gropile de gunoi sau în incineratoare. Reciclarea acestor cartușe goale este ușoară, profitabilă și ecologică. Reciclarea lor ajută la reducerea deșeurilor solide, conservă materii prime și energia necesară pentru a produce un nou produs.
  • Cele mai multe cartușe pot fi reciclate până la șase ori – acestea sunt recondiționate, reumplute și apoi revândute consumatorilor la un preț mai mic decât cartușele originale noi. Cartușele reciclate pot avea aceeași calitate ca și cartușele noi.
  • Cartușele de cerneală sunt construite din produse pe bază de petrol, din plastic, și au nevoie de aproximativ 1.000 de ani pentru a se descompune. Potrivit unor estimări recente, 20-40% dintre cartușele de cerneală sunt reciclate, adică restul de 60-80% ajung în gropile de gunoi. Recuperarea și reutilizarea cartușelor de imprimantă goale eliberează milioane de metri cubi de spațiu în gropile de gunoi și se economisesc bani.
  • Reciclarea cartușelor de imprimantă merită, într-adevăr, deoarece cartușele de imprimantă sunt scumpe, dar cele recondiționate pot fi revândute cu doar 10 % din valoarea cartușelor originale.
  • Atunci când cartușele de imprimantă se sparg, dacă sunt aruncate la gropile de gunoi, există pericolul de a contamina apele subterane și mediul.
  • Mulți producători de cartușe pun la dispoziție diferite programe speciale pentru colectarea cartușelor de imprimanta și tonerelor. Dacă le trimiteți cartușul utilizat, se vor asigura că acesta este reciclat.
  • Fiecare cartuș gol primit este evaluat în primul rând pentru recondiționare și în al doilea rând pentru valorificarea materialelor prin reciclare. Un cartuș recondiționabil este dezasamblat și cât mai multe componente sunt refolosite. Cartușele care nu sunt recondiționabile sunt dezasamblate, sortate pe tipuri de materiale și reciclate.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) din orașul tău.