Reciclarea și recondiționarea cartușelor de imprimantă și toner

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Cartușele de imprimantă aruncate la întâmplare pun în pericol mediul înconjurător, întrucât fac parte din categoria deșeurilor periculoase.  Cartușele de imprimantă și toner conțin metale grele, precum și solvenți și pigmenți care sunt periculoși pentru sănătate.

Aruncat la gunoi, un cartuș are nevoie de peste 1000 de ani pentru a se descompune. De asemenea, pentru a produce un cartuș de toner nou, este nevoie de aproximativ 3,4 litri de petrol. În România, anual se aruncă la gunoi 5-6 milioane de cartușe, reprezentând peste 50.000 de metri cubi de deșeuri și 5.000 de tone de plastic și componente electronice.

O soluție importantă în aceste sens este reciclarea cartușelor de cerneală și toner. Pentru fiecare 100.000 de cartușe reciclate putând fi economisite aproape 9.600 de kilograme de aluminiu, precum și 40 de tone de plastic și un milion de litri de ulei.

În momentul de față, chiar și în țara noastră există firme care se ocupă cu recondiționarea și reumplerea acestora, ele se întorc la consumatori, dar cu un preț mai mic decât cartușele noi. Există două metode prin care cartușele pot fi reciclate, prima fiind prin remanufacturare, care presupune că un cartuș uzat trece prin procesul de înlocuire a pieselor uzate, fiind apoi reîncărcat cu cerneală, iar a doua metodă este prin distrugere, acesta fiind demontat, astfel încât piesele componente să fie reciclate, recuperându-se plastic sau metal.

Printre principalele motive pentru a alege reciclarea se numără faptul că se conservă resursele naturale ale planetei, prin reducerea utilizării de apă, petrol și alte materiale necesare în fabricarea cartușelor de imprimantă. De asemenea, ajută la economisirea energiei, dar și la reducerea poluării aerului și a apei asociate depozitării de deșeuri, incinerării sau fabricării de noi cartușe.

via Zi de Zi

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)