Reciclare deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE)

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de DEEE în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Reciclați deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE)

  • mainbDeșeurile electrice, electronice și electrocasnice includ: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, cuptoare, plite electrice, televizoare, calculatoare, telefoane, ceasuri, CD/DVD/playere, casete și console de jocuri, ceainice, prăjitoare de pâine, mixere și blendere, cuptoare cu microunde, uscătoare de păr, periuțe de dinți electrice și aparate de ras, mașini de tuns iarba, trimmere și suflante de frunze. tocătoare, lămpi, lanterne, aspiratoare, telefoane fixe, telefoane mobile, aparate de radio, televizoare, imprimante, camere video etc.
  • Aparate electrice sunt fabricate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv metale prețioase (cum ar fi aurul și platina), metale grele toxice, circuite integrate metalice, materiale plastice mixte, materiale ignifuge și sticlă. Metalele grele – plumb, cadmiu, mercur și arsenic – precum și materialele ignifuge, pot cauza contaminarea mediului prin scurgerile care au loc de la gropile de gunoi în surele de apă. Prin reciclare, aceast tip de contaminare poate fi evitat și resursele utile pot fi conservate, deoarece până la 95% din materiale pot fi recuperate pentru reutilizare.
  • Acestea includ compuși halogenați, cum ar fi PCB (bifenili policlorurați) în condensatori și transformatoare, PVC (policlorura de vinil), în izolația cablurilor, litiu în baterii, cadmiului în cartușe de toner și cerneală tipografică sau seleniu în fotocopiatoare .
  • Un tub catodic al unui televizor polueaza 50 de metri patrati de sol timp de 30 de ani;
  • Sistemul electronic al ceasului desteptator contine mercur;
  • Frigiderele contin cloro-fluoro-carbon;
  • Telefoanele celulare, calculatoarele contin metale grele si metale rare;
  • Daca ar fi incinerate, deseurile de echipamente electrice si electronice ar elibera anual o cantitate de 36 tone de mercur si 16 tone de cadmiu.
  • Reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice a devenit obligatorie în unele țări pentru a le menține în afara fluxului de deșeuri. Ca țară membră a Uniunii Europene, România are obligația asumată de a colecta și recicla, anual, 80 000 de tone deșeuri de echipamente electrice și electronice – DEEE (4 kg de DEEE pe locuitor).

Evitați producerea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE)

  • Cea mai mare parte a echipamentelor electrice pot fi refolosite sau pot fi valorificate pe bucăți. În cazul în care echipamentul electric este încă în stare de funcționare, se poate vinde la mâna a doua sau se poate dona.
  • Încercați întotdeauna să reparați un produs înainte de a-l arunca, alte persoane i-ar putea găsi o utilizare.
  • Încercați să cumpărați produse care au o durată de viață lungă.

Bune practici în reciclarea deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE)

  • Atunci când achiziționați un nou echipament electric, întrebați dacă retailerul primește înapoi, spre reciclare, produsele vechi, rupte sau deteriorate, în schimbul uni cupon de reducere pentru aparatură nouă.
  • Unele administrații locale organizează acțiuni dedicate colectării de DEEE la centre de reciclare a deșeurilor anuțate în presa locală sau chiar pot fi chemați să le ridice din fața casei.

Unde reciclăm.

  • Începând cu anul 2007, au fost organizate acțiunile de colectare în “Campania națională de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice” cunoscută și sub numele de Marea Debarasare, inițiată de Ministerul Mediului.
  • Cea mai mare fabrică de reciclare a echipamentelor IT și electrocasnice din România este deținută de compania GreenWEEE și se află la Frasinu, lângă Buzău. Fabrica are o capacitate de reciclare de 50.000 de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) pe an.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) din orașul tău.