Odată cu fabricarea telefonului tău s-a creat și un munte de deșeuri toxice

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Fiecare dispozitiv electronic este fabricat utilizând numeroase metale prețioase, iar multe dintre funcționalitățile sale principale nu ar fi posibile fără ele. Unele dintre aceste metale, cum ar fi aurul, sunt bine cunoscute, dar altele, cum ar fi terbiul, nu chiar atât de mult.

Extracția acestor metale este o activitate care stă la baza economiei globale moderne, dar costul de mediu poate fi enorm, probabil mult mai mare decât ne-am imaginat. Să examinăm principalele metale utilizate la fabricarea telefoanelor mobile, utilizarea acestora și costul de mediu al extracției lor.

Deșeuri miniere

Fier (20%), aluminiu (14%) cupru (7%) sunt cele mai frecvente trei metale într-un telefon mobil mediu. Fierul este utilizat în difuzoare, microfoane și carcase din oțel inoxidabil. Aluminiul este folosit ca o alternativă ușoară la oțelul inoxidabil și, de asemenea, în fabricarea sticlei rezistente utilizate de ecranele acestor dispozitive. Cuprul este utilizat în circuitele electrice.

Cu toate acestea, atunci când aceste metale sunt extrase din sol, sunt generate cantități uriașe de deșeuri solide și lichide (deșeuri miniere), care sunt în mod normal depozitate în rezervoare imense care pot acoperi suprafețe de câțiva kilometri pătrați. Deversările dezastruoase de deșeuri miniere care au avut loc în ultimii ani evidențiază pericolul reprezentat de metodele de construcție inadecvate și de metodele de monitorizare inadecvate.

Distrugerea ecosistemelor

Mineritul ilegal de aur cauzează defrișări în Amazonul peruvian.

Aurul și staniul sunt, de asemenea, utilizate frecvent în fabricarea telefoanelor mobile. Extracția acestor metale este cauza unor dezastre ecologice grave care apar din Amazonul peruvian în insulele tropicale din Indonezia.

În telefoanele mobile, aurul este folosit mai ales pentru a face conectori și cabluri. Mineritul aurului este una dintre principalele cauze ale defrișărilor din Amazon. În plus, extracția aurului generează deșeuri miniere bogate în cianură și mercur, două substanțe extrem de toxice care pot contamina apa potabilă și pescuitul, cu un impact grav asupra sănătății umane.

În electronică, staniul (cositor) este folosit pentru sudare. Oxidul de indiu și staniul sunt folosite pentru a aplica un strat subțire, transparent, conductiv pe ecranele telefoanelor mobile, care permite funcția de ecran tactil. Mările din jurul Insulelor Bangka și Belitung din Indonezia furnizează aproximativ o treime din aprovizionarea mondială cu staniu. Cu toate acestea, dragarea pe scară largă de pe fundul mării pentru a extrage pământ cu o cantitate de staniu ridicat a distrus ecosistemul său valoros de recif de corali, iar declinul sectorului pescuitului a dus la probleme economice și sociale.

Cel mai poluat loc de pe planetă

Ce face ca telefonul tău să fie inteligent? Inteligența mobilă se datorează componentelor sale realizate din metale rare, un grup de 17 metale cu nume ciudate, cum ar fi praseodim, și sunt extrase în principal în China, Rusia și Australia.

Metalele rare, adesea denumite “metale tehnologice”, sunt fundamentale pentru proiectarea și funcționalitatea telefoanelor mobile. Claritatea difuzoarelor, microfoanelor și vibrațiilor dispozitivului sunt posibile datorită motoarelor mici și puternice și magneților care sunt fabricați cu neodim, disprosiu și praseodim. Iar terbiu și disprosiu sunt folosite pentru a produce culorile vii ale ecranului telefonului.

Extracția metalelor rare este o activitate dificilă și poluantă care implică, de obicei, utilizarea acizilor sulfurici și fluorhidrici și producerea unor cantități uriașe de deșeuri extrem de toxice.

Metalele valoroase utilizate în fabricarea telefoanelor mobile sunt o resursă finită. Conform estimărilor recente, unele metale rare se vor termina în următorii 20-50 de ani, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă telefoanele mobile vor continua să existe până atunci.

Reducerea impactului acestor dispozitive asupra mediului necesită ca producătorii să prelungească durata de viață a produsului, să faciliteze reciclarea și să clarifice de unde își obțin metalele și care sunt efectele asupra mediului.

Companiile miniere din întreaga lume au făcut progrese mari în implementarea unei activități miniere mai durabile, dar noi, în calitate de consumatori, trebuie să încetăm să considerăm că telefoanele mobile sunt produse de unică folosință și să începem să conștientizăm că acestea sunt o resursă valoroasă care poartă o povară uriașă pentru mediu.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)