USR-PLUS Cugir acuză Primăria Cugir că a creat o groapă de gunoi ilegală la marginea localității Vinerea

Publicat în Alba acum 3 ani

USR-PLUS Cugir acuză Primăria Cugir că a creat o groapă de gunoi ilegală la marginea localității VinereazDezastru ecologic la Cugir: Primăria a transformat localitatea Vinerea într-o groapă de gunoi.

Vezi aici: punctele de colectare selectivă a deșeurilor din Cugir

Primarul Adrian Teban este preşedintele Salubris Alba, asociaţie care gestionează problema gunoiului în judeţ

Problemele legate de salubritatea oraşului Cugir nu mai sunt de mult o noutate şi tot mai mulţi cetăţeni sesizează faptul că administraţia locală a pierdut situaţia de sub control. Din păcate, mormanele de gunoi din anumite cartiere, boxele îngrădite care au devenit insalubre sau depozitele ilegale de deşeuri strică imaginea oraşului Cugir, dar creează şi un disconfort locuitorilor. Grav este că în ultima perioadă terenurile de la marginea localităţii Vinerea sunt transformate într-o imensă groapă de gunoi ilegală, în care sunt transportate resturi de construcţii, saltele, paturi, electrocasnice şi alte deşeuri mari.

Sesizările nenumărate primite în ultima vreme de la cetăţenii din zona ne-au determinat să începem o investigaţie proprie şi am avut surprinderea să descoperim un adevărat dezastru ecologic în Vinerea. Astfel, pe un teren, care presupunem că aparţine domeniului public, au fost descărcate şi aruncate ilegal zeci sau poate sute de remorci de deşeuri. Zona este greu accesibilă, iar transporturile se fac noaptea târziu sau la primele ore ale dimineţii, astfel încât să nu stârnească suspiciunile localnicilor.

Împreună cu localnici din Vinerea am format echipe care au monitorizat întreaga zonă şi am avut surprinderea să constatăm că deşeurile sunt transportate de la centrul de colectare din Cugir la Vinerea cu un tractor cu remorcă, care aparţine Primăriei Cugir.

Având în vedere gravitatea situaţiei şi faptul că administraţia locală din Cugir transformă localitatea Vinerea într-o groapă de gunoi a oraşului, fără a consulta cetăţenii şi încălcând grav legislaţia europeană de mediu, sesizăm public Garda de Mediu Alba şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru a declanşa o anchetă serioasă în acest caz.

De asemenea solicităm declanşarea unor verificări şi de către Direcţia de Sănătate Publică Alba deoarece există suspiciuni că o parte dintre deşeuri ar proveni în urma lucrărilor de modernizare a spitalului şi ar putea fi materiale contaminate.

Nu în ultimul rând, solicităm public demisia primarului oraşului Cugir, Adrian Teban, din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Salubris Alba, entitate care ar trebui să implementeze managementul integrat al deşeurilor în judeţ. În contextul acestui dezastru ecologic descoperit în Vinerea şi a încălcărilor legislaţiei de mediu, credem că domnul Teban nu poate gestiona problema salubrităţii, iar activitatea sa poate avea efecte grave cu impact asupra populaţiei din întreg judeţul.

În încheiere rugăm autorităţile cu atribuţii în domeniul protecţiei mediului să trateze demersul nostru ca fiind o acţiune civică, fără interes politic. Am transmis această sesizare în afara campaniei electorale deoarece nu ne dorim ca vinovaţii de acest dezastru ecologic să se victimizeze că ar fi atacaţi politic şi să scape nepedepsiţi. Avem încredere în autorităţile statului şi sperăm ca acestea să fie alături de oamenii din Vinerea şi din Cugir.

Echipa USR – PLUS Cugir

Deseuri colectate in Județul Alba: 

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)