Susține proiectele noastre și colectarea separată a deșeurilor prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către colectaredeseuri.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Reciclare deșeuri biodegradabile

Compostarea este modul naturii de a recicla resturile organice biodegrababile, de exemplu deșeuri alimentare, gunoi de grajd, frunze, iarbă, hârtie, lemn etc. și transformarea lor într-un îngrășământ organic valoros.

Puteți composta:

  • toate resturile de legume și fructe, chiar dacă acestea sunt mucegăite.
  • pâine veche, prajituri, fursecuri, biscuiti, crusta de pizza, fidea – orice e făcut din făină.
  • boabe (fierte sau nefierte) : orez, orz, grâu, etc
  • filtre de cafea cafea, pliculete de ceai
  • condimente vechi
  • alimente învechite
  • coji de ouă (zdrobite bine)
  • știuleți de porumb și tulpini
  • frunze, iarbă verde sau uscată, paie
  • haine din fibre naturale (lână, bumbac sau mătase) mărunțite
  • crengi și ramuri
  • cenușa de la sobe (dacă se arde lemn)
  • rumeguș
  • ziare, hârtie și carton, dacă sunt umede și murdare (hârtia și cartonul curate se vor colecta în containerul de culoare albastră)
  • păr uman sau de animale (mai multe info mai jos)

Nu puteți composta:

  • carne sau resturi de carne, cum ar fi oasele, grăsimi, cartilaj, piele, etc.
  • pește, solzi sau oase de pește
  • produsele lactate, cum ar fi branza, untul, iaurt, crema de branza, smantana, etc.
  • grăsimea și uleiuri de orice fel
  • scutece de unică folosință

De ce nu puteți composta aceste deșeuri alimentare?

  • Acestea dezechilibreaza structura bogată în nutrienți a altor resturi vegetaleși se descompun mult mai greu și la temperaturi mai înalte, la care grămadade compost nu poate ajunge.
  • Atrag rozătpoarele și alte animale
  • Carnea atrage viermii
  • Mirosul ar deveni unul insuportabil

Compostarea este un proces biologic natural, efectuată în condiții aerobe controlate (necesita oxigen). În acest proces, diverse microorganisme, inclusiv bacterii și fungi, descompun materia organică în substanțe mai simple. Eficacitatea procesului de compostare depinde de condițiile de mediu prezente în sistemul de compostare, adică oxigen, temperatură, umiditate, materia organică și dimensiunea și activitatea populațiilor microbiene.

Compostând resturile organice acasă accelerați procesul natural de descompunere și de revenire a materiei organice în sol, în loc ca aceasta să se piardă în gropile de gunoi, de unde nu mai poate fi recuperata după contaminare cu substanțe chimice periculoase. Deșeurile organice, compostabile, alcătuiesc aproape 1/6 din ceea ce aruncă o gospodărie medie la gunoi,așadar compostarea poate juca un rol important în aglomerarea gropilor de gunoi și reducerea producției de levigat și de gaz metan.

Părul are în componența sa aproximativ 15% azot. Acesta poate fi folosit ca  nutrient pentru plantele tehnologice (care nu sunt destinate consumului uman), stimulează activitatea bacteriilor din pământ și asta face ca planta să crească mult mai repede. Datorita perioadei lungi de timp în care se degradează în mod natural, părul este considerat un deșeu problematic.

Grădinarii folosesc compostul de secole pentru a crește conținutul de materie organică din sol, pentru a îmbunătăți proprietățile fizice ale solului, precum și pentru furnizarea unor substanțe nutritive esențiale creșterii plantelor.

Uniunnea Europeană promovează colectarea și recuperarea deșeurilor alimentare menajere. Containere maro pentru compostare vor apărea în majoritatea oraselor.

Există diferite forme de a composta resturile vegetale acasă – puteți face o grămadă de compost undeva în grădnă, mai departe de ferestrele casei, sau puteți construi sau cumpara un container special pentru compost.

Cel mai potrivit moment pentru a începe să compostați este în înprimăvară, vară sau toamnă, deoarece procesul de descompunere incetineste sau se opreste în timpul iernii.

Este util să aveți un recipient mic în bucătărie în care săcolectați deșeurile organice pentru compostare. În acest fel veți reduce numărul de drumuri până la containerul de compost. Veți avea nevoie, de asemenea, o lopată de grădină sau furcă pentru pentru întoarcerea și descarcarea compostului..

Așezați recipientul de compostare pe iarbă sau pământ. Aceasta lucru permite râmelor să intre în grămada de compost pe dedesubt. Râmele ajută la menținerea circulației aerului prin material. Aerarea este necesara pentru a accelera procesul de descompunere și pentru a evita mirosurile. Pe măsură ce materialul se descompune, pot exista scurgeri și va trebi să le dați posibilitatea să treacă în pământ. Containerele speciale au găuri pentru a permite intrarea râmelor și ar trebui ridicate puțin de la pământ (1-2 cm) pentru a preveni blocarea găurilor și împiedicarea râmelor și oxigenului să intre.

Recipientul sau grămada de compost se pune într-un loc însorit. Recipientele închise la culoare vor absorbi lumina de la soare, fară să usuce materialul din recipient.

Protejați recipientul de ploi puternice: Ploaia poate inunda containerul, împiedicând compostarea. După ce ați ales locația, lucrați puțin solul prin săpare sau desfundare, în scopul de a ajuta drenajul.

Află unde sunt centrele de colectare deșeuri biodegradabile din orașul tău.

alimente

Apel către populație cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare

Premierul Ludovic Orban face un apel către populație cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei alimentare, în care atrage atenția că în urmă cu 50 de ani posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente era absurdă Cu 76 de kg deseuri alimentare pe cap de locuitor dupa ultimele cercetari, conform Agendei 2030 pentru […]

publicat acum 4 ani
infocons respect mancarii

Ziua internationala de constienizare asupra risipei si pierderilor de alimente

Incepand din acest an, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie 2020  Ziua internationala de constienizare asupra risipei si pierderilor de alimente. Cu ocazia sarbatoririi pentru prima data la nivel international a Zilei internationale de constientizare asupra risipei si pierderilor de alimente, InfoCons lanseaza numarul scurt 0219615 numar cu tarif normal in […]

publicat acum 4 ani
Ziua Mondiala impotriva Risipei Alimentare

Bănca pentru Alimente

29 septembrie a fost declarată Ziua Mondială împotriva risipei alimentare de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations), o decizie pe care Lidl, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România și ceilalți parteneri ai acesteia o salută și o sărbătoresc prin înființarea la începutul […]

publicat acum 4 ani
Vot favorabil in Parlament pentru Legea Compostului. Ce urmeaza 701x371 1

Colectarea selectiva a deseurilor biodegradabile, obligatorie de la 1 ianuarie 2021!

De la 1 ianuarie, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, de exemplu, așa cum se întâmplă acum cu hârtia și plasticul. Zero Waste România salută adoptarea legii privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, adoptată în unanimitate de către Parlament în 28 iulie și trimisă spre promulgare în 3 august. […]

publicat acum 4 ani
biodegradabile

Peste jumătate din deșeurile municipale sunt biodegradabile și pot fi valorificate

Ministrul Mediului: “Peste jumătate din deșeurile municipale generate în România sunt biodeșeuri, care pot fi valorificate” În cadrul conferinței despre Gestionarea bio-deșeurilor din 26 august 2020, organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri din România în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) și MAVA, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a […]

publicat acum 4 ani
biodegradabile

Măsuri pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile propuse de AOAR

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) propune o serie de măsuri pentru recuperarea de către țara noastră a decalajelor de performanță față de piața europeană în gestionarea bio-deșeurilor: Tranziția către o economie verde și digitală constituie preocuparea principală a Uniunii Europene în prezent, agreată și confirmată de statele membre. Asociația Oamenilor de Afaceri din […]

publicat acum 4 ani
frunze 1

Evitați arderea frunzelor şi a resturile vegetale, alegeți compostul

Specialiştii de Mediu recomandă evitarea arderii frunzelor şi a resturile vegetale. Atenţionăm că, acest proces poluează intens aerul, urmare fiind, efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Odată cu venirea toamnei, sunt tot mai des întîlnite acțiuni de ardere a frunzelor și a resturilor vegetale rămase în grădină, după strângerea recoltei. Fumul produs în urma arderii rămîne […]

publicat acum 4 ani
risipa alimentara

Ce putem face fiecare dintre noi pentru a reduce risipa alimentară?

Fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porție de mâncare, potrivit statisticilor UE, care arată că risipa alimentară se ridică, în România la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor (adică […]

publicat acum 4 ani
alimente

O treime din producția de alimente la nivel global ajunge în fiecare an la gunoi

O treime din producția de alimente la nivel global ajunge în fiecare an la gunoi. Nu o spunem noi, ci rapoartele anuale ale statelor lumii, iar România nu face rabat de la aceste statistici! În fiecare lună, un român aruncă la coș aproximativ 16 kilograme de mâncare. „Legislația din România înțelege prin ”risipa alimentară” situația […]

publicat acum 4 ani
biodeseuri

Conferință pe tema gestionării deșeurilor biodegradabile

Asociația Oamenilor de Afaceri din România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ecoteca, European Environmental Bureau (EEB) și MAVA va organiza miercuri, 26.08.2020, o conferință pe tema gestionării bio-deșeurilor, avându-l drept invitat de onoare pe Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe. La conferință vor participa reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, […]

publicat acum 4 ani
risipa alimentara scaled

Românul aruncă la gunoi 129 kg de mâncare pe an

Românii aruncă anual la gunoi, în medie, 129 de kilograme de mâncare (hrană gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne), ceea ce reprezintă 12% din alimentele cumpărate, a declarat Cornel Hanganu, consilier la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a României, din cadrul Guvernului. El a participat la conferinţa cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! […]

publicat acum 4 ani
Test compost capsule

Capsule de cafea biodegradabile

Julius Meinl lansează prima sa gamă de capsule 100% biodegradabile, cu o inovație în ceea ce privește corpul capsulei: biopolimer compostabil. În România, noile produse sunt disponibile în 4 variante: Espresso Crema, Lungo Classico, Ristretto Intenso și Espresso Decaf. Materialul din care sunt realizate noile produse respectă norma EU privind compostabilitatea ambalajelor [EN13432], iar capsulele au fost […]

publicat acum 4 ani
risipa alimentara scaled

Risipa alimentară în România (studiu)

Peste 80% dintre români aruncă mâncare, fructele, legumele şi pâinea sunt alimentele risipite în cea mai mare proporţie, iar principalii responsabili de fenomenul risipei alimentare sunt consumatorii şi restaurantele, arată rezultatele unui studiu coordonat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. USAMV alături de Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei […]

publicat acum 4 ani
greseli

Cele mai frecvente greșeli de reciclare

Suntem tot mai conștienți de faptul că trebuie să avem grijă de mediul inconjurător și cei mai mulți dintre noi încercăm să reciclăm pentru a evita poluarea acestuia. Uneori reciclarea este o sarcină complicată, deoarece nu știm foarte bine din ce sunt realizate obiectele pe care le folosim în viața de zi cu zi și, […]

publicat acum 4 ani
compost

Manual pentru obținerea compostului în gospodării

Care sunt pașii care trebuie respectați în procesul preparării compostului și ce materiale pot fi utilizate, puteți afla din „Manualul pentru obținerea compostului în gospodării”, realizat de specialiștii SC BRAI CATA SRL Un sistem eficient de reducere şi reciclare a deşeurilor menajere organice Ce este compostul? Compostul, ca rezultat final al procesului de compostare, este […]

publicat acum 4 ani
compost bio deseuri

Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile începând din 2021 este obligatorie

Conform Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile “începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul […]

publicat acum 4 ani
Deseuri biodegradabile2

Cetățenii care nu separă biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei

Legea privind gestionarea deşeurilor compostabile a intrat în vigoare în prima zi a noului an, fiind un act normativ care urmăreşte încadrarea ţării noastre în ţintele de reciclare a deşeurilor asumate în faţa Comisiei Europene. Legea obligă autorităţile administraţiilor publice locale să implementeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în […]

publicat acum 4 ani
tg mures

Legea gunoiului biodegradabil prinde târgumureșenii în ofsaid

Există legi care sunt bune și care au în interes binele nostru, al oamenilor, nu doar acum, ci și în viitor. Din păcate, există și legi pentru care românii încă nu sunt pregătiți, nici material, dar nici sufletește. Acesta ar fi și cazul legii care impune separarea materialelor biodegradabile, care va intra în vigoare la […]

publicat acum 4 ani
compost

Colectarea deșeurilor biodegradabile

Urmarea apariției Legii nr. 11 din 19 august 2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, prevede ca “Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată […]

publicat acum 4 ani
puncte de colectare

Puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase, vegetale și din construcții în Timișoara

Timișorenii pot depune prin aport voluntar deșeuri precum mobilă, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze și crengi ca să evite amenda pentru abandonul deșeurilor de până la 6000 de lei. Centre de colectare deșeuri în Timișoara Începand cu 28 octombrie 2019, Legea nr.188 din 2019 privind regimul deșeurilor, a adus modificări semnificative în ceea ce privește cuantumul […]

publicat acum 4 ani
fructele

Ce poti sa faci cu fructele care sunt pe cale sa se strice

Fructele foarte coapte sunt adesea aruncate pe nedrept la coșul de gunoi, pe motiv că ar fi stricate. Însă lucrurile nu stau deloc așa! Până să apuce să putrezească, fructele pot fi folosite în numeroase moduri. Chiar dacă sunt mai moi și au pete inestetice, asta nu înseamnă că nu mai sunt bune de nimic. […]

publicat acum 4 ani
frunze 1

Arderea frunzelor și resturilor vegetale, strict interzisă

Gospodarii și fermierii trebuie să implementeze de anul acesta sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile. Vor putea face acest lucru respectând pașii din Legea Compostului-legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, care a intrat în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021. Conform acestei legi, arderea frunzelor și a resturilor vegetale în gospodării […]

publicat acum 4 ani
Deseuri biodegradabile2

Deșeuri selectabile și deșeuri biodegradabile, în comunele Botoroaga și Viișoara

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman anunță că selectarea la sursă a deșeurilor municipale, ca mijloc de reducere a cantităților de deșeuri care se depozitează și totodată de reintroducere în circuitul economic a deșeurilor care pot fi reciclate sau transformate în materii prime, se face simțită din ce în ce mai mult în localitățile […]

publicat acum 4 ani
Deseuri biodegradabile2

În Franţa, colectarea separată a deşeurilor biodegradabile a devenit obligatorie de la începutul anului.

Legea anti-deşeuri se alătură măsurilor adoptate în 2020, care urmăresc eliminarea ambalajelor din plastic de unică folosinţă. Noile reglementări au ca ţintă reducerea cu sute de mii de tone a gazelor cu efect de seră, care ajung în atmosferă. Resturile de alimente, dar și iarba tunsă, ramurile tăiate din copaci, frunzele moarte, în general, tot […]

publicat acum 1 an
Ai nevoie de ajutor?