Ce putem face fiecare dintre noi pentru a reduce risipa alimentară?

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Fiecare român aruncă în fiecare zi câte o porție de mâncare, potrivit statisticilor UE, care arată că risipa alimentară se ridică, în România la 6.000 de tone pe zi. Anual, cantitatea de mâncare pe care o risipesc românii ajunge la 2,2 miliarde de kilograme, adică aproximativ 110 kg de mâncare pe cap de locuitor (adică circa 300 de grame de mâncare în fiecare zi).

Mâncarea aruncată la gunoi nu face bine nici mediului şi nici bugetului tău. Cu toţii aruncăm în fiecare săptămână kilograme întregi alimente, de la fructe şi legume proaspete, până la preparate gătite. Iată câteva sfaturi care să ne ajută să limităm risipa.

Planifică-ţi mesele

Prin planificare nu se înţelege doar stabilirea meniului pentru urmatoarea perioadă de timp, ci şi consumarea mâncărurilor care rămân de la masa precedentă. De asemenea, meniul poate fi gândit şi în magazin, în funcţie de reduceri sau oferte. Folosiţi cu încredere congelatorul pentru a păstra diverse fructe şi legume şi, mai apoi, să le folosiţi când nu mai sunt în sezon.

Mergi mai frecvent la cumpărături

Dacă mergeţi mai des la magazin nu înseamnă că trebuie să cumpăraţi mai multe. Este doar o soluţie pentru a nu mai arunca fructe şi legume care se pot strica. În felul acesta vei avea mereu mâncare proaspătă.

Cumpără doar ce îţi trebuie

Dacă ai nevoie doar de câteva legume pentru ciorbă încearcă să nu cumperi mai mult de atât pentru că vei ajunge să le arunci. Plus că, dacă vei cumpăra prea multe, vei ajunge să te plictiseşti de aceleaşi ingrediente şi mâncarea tot la gunoi va ajunge.

Ai grijă cu ingredientele proaspete

Dacă ştii că nu ai timp să găteşti, nu alege doar fructe şi legume proaspete, ci treci şi pe la raionul de congelate sau conservate.

Include resturile în meniu

Mâncarea rămasă de seara poate fi luată a doua zi la pachet, iar carnea rămasă de la friptură poate fi folosită în salate sau alte preparate.

Conservă alimentele înainte să se strice

Poţi să congelezi mâncarea gătită, fructe, legume, ierburi aromatice pe care apoi să le foloseşti la supe, smoothie, tarte sau alte preparate.

Compostarea este modul naturii de a recicla resturile organice biodegrababile, de exemplu deșeuri alimentare, gunoi de grajd, frunze, iarbă, hârtie, lemn etc. și transformarea lor într-un îngrășământ organic valoros. Citește mai multe despre reciclarea deșeurilor biodegradabile

Via Banat FM

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)