Reciclare anvelope uzate

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează anvelope uzate în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de anvelope uzate în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Liberty-Tire1Anvelopele uzate reprezintă o mare problemă pentru mediul înconjurător. La gropile de gunoi, grămezile mari de anvelope uzate pot lua foc rapid, iar incendiile sunt dificil de stins si poluante. Anvelopele reciclate pot deveni produse cu totul noi sau pot fi folosite ca substituenți pentru combustibilii fosili, în condiții controlate.

Există foarte multe idei interesante și creative de refolosire și reciclare a anvelopelor vechi pentru articole de uz casnic, decorațiuni de grădină, jucării pentru copii la locuriile de joacă și chiar mobilier.

d2f2b6b86313e0398c23f79389e139b7Cauciucurile vechi pot fi folosite ca ghivece pentru plante decorative și flori. Anvelopele pot fi folosite ca un pat ridicat pentru o mică grădină. Unii oameni cultivă legume și ierburi comestibile în anvelope vechi, dar consumul acestor legume nu este recomandat pentru sănătate deoarece anvelopele poluează solul cu metale grele toxice.

Anvelopele auto uzate mai sunt folosite și în construcții, la drumuri, pentru covorașe de cauciuc, piste și locuri de joacă. Reșaparea anvelopelor uzate este, de asemenea, o opțiune de reciclare.

seal-scrap-tire-shoes-1Anvelopele uzate nu sunt dorite la gropile de gunoi datorită volumului mare, care consumă repede spațiu valoros. Anvelopele pot capta gaz metan provenit din descompunerea deșeurilor menajere, care le determină să devină plutitoare și să iasă ca niște bule la suprafață. Acest efect de “barbotare” poate deteriora garniturile gropii de gunoi, instalate pentru a ajuta la menținerea substanțelor poluante departe de apele subterane și supraterane.

slide3ImageAnvelopele tocate sunt acum folosite în gropile de gunoi, înlocuind alte materiale de constructii, pentru ramblee ușoare în sistemele de evacuare a gazului, sisteme de colectare a levigatului și garnituri. Anvelopele tocate pot fi, de asemenea, utilizate pentru acoperi gropile de gunoi. Reprezintă un material mult mai eficient din punct de vedere al costurilor deoarece anvelopele pot fi tocate pe locul gropii de gunoi, fără să necesite transport special.

Un risc suplimentar pentru sănătate, creat de grămezile de cauciucuri, este că acestea creeaza un habitat umed pentru paraziți și un mediu propice pentru țânțari, care pot transporta boli.

Pentru a reduce deșeurile de anvelope, achiziționați pneuri de bună calitate, cu viață lungă de rulare; verificați presiunea în roți astfel încât să nu conduceți cu ele desumflate sau prea umflate; rotiți anvelopele la fiecare 1000 de kilometri și asigurați-vă că sunt echilibrate atunci când le rotiți.

Află unde sunt centrele de colectare a anvelopelor uzate din orașul tău.