De ce reciclarea anvelopelor ajută la prevenirea înmulțirii țânțarilor?

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Căldura verii și apele stătătoare sunt cocktail-ul ideal pentru înmulțirea țânțarilor. De fapt, orice loc sau recipient care țin apă, oricât de mic sau mare ar fi, este un mediu propice pentru ca aceste insecte să se reproducă: puțuri, canalizări, sisteme de irigații, bidoane, găleți etc.

Țânțarul este un vector al bolilor atât pentru oameni cât și pentru animale, de aceea combaterea acestor insecte este esențială pentru sănătatea publică. În plus, este cunoscut faptul că țânțarii se reproduc în interiorul anvelopelor abandonate în aer liber.

După ploi torențiale, anvelopele vechi acumulează apă, devenind un loc ideal pentru reproducere. Forma anvelopei garantează habitatul de reproducere. Apa se acumulează în ele, iar țânțarii își depun ouăle pe pereții de cauciuc cu o naturalețe totală.

Țânțarii vor avea nevoie, pentru a se dezvolta și a deveni adulți, între zece până la paisprezece zile.

De fapt, experții OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au observat că multe boli, precum virusul Denga, chikungunya și virusul Nilului provin în principal de la țânțarul tigru, care intră în Europa datorita tranzitului de anvelope uzate din Asia de Sud.

Bărcile încărcate cu anvelope uzate, ancorează în mod regulat în porturi din întreaga lume, transportând neintenționat larve de țânțari tigru. Acesta este un alt efect al globalizării, care favorizează invazia biologică a speciilor non-indigene în locuri neobișnuite, ceea ce duce la disfuncții ecologice și probleme de sănătate, cum ar fi recenta epidemie a virusului West Nile în Andaluzia, sudul Spaniei. Reciclarea anvelopelor nu înseamnă doar conservarea mediului, ci înseamnă și îngrijirea sănătății oamenilor. Din acest motiv, gestionarea, tratarea și reciclarea corectă a anvelopelor reprezintă o modalitate de a preveni aparitia aceștor dăunători periculoși, care totodată au un impact direct asupra bunăstării societății noastre.

Vezi aici firmele autorizate care colectează anvelope uzate în România.

După ce au fost colectate, anvelopele sunt clasificate în anvelope reutilizabile (intra în procesul de reșapare) și anvelope nerecuperabile. În cazul în care acestea nu pot fi reutilizate,  se duc la centrele de reciclare unde sunt extrase și separate diferitele componente ale acestora (cauciuc, fibre textile și oțel), care sunt recuperate pentru noi utilizări.

Anvelopele uzate care nu mai pot fi reșapate sunt transformate în rambleuri pentru sosele, covoare pentru acoperirea terenurilor din salile de sport și a spatiilor de joacă etc.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)