Cum ajută reciclarea la combaterea schimbărilor climatice

Publicat în Recomandari acum 3 ani

În ultimii ani, numeroase studii ne-au alertat asupra realității schimbărilor climatice, evoluție pe care autoritățile naționale și internaționale încearcă să o oprească.

Principala consecință a încălzirii globale este creșterea temperaturii pe Pământ. În prezent, temperatura medie globală este cu 0,85ºC mai ridicată decât la sfârșitul secolului 19. Fiecare din ultimele trei decenii a fost mai cald decât oricare alt deceniu precedent pentru care există înregistrări (respectiv din 1850 până în prezent).

O creștere cu 2°C a temperaturii față de perioada preindustrială este considerată de către oamenii de știință ca pragul dincolo de care există un risc mult mai ridicat să asistăm la schimbări climatice periculoase și potențial catastrofice la nivel global. Din acest motiv, comunitatea internațională a recunoscut necesitatea menținerii încălzirii globale sub pragul de 2 °C. Creșterea temperaturii medii globale are multe consecințe pentru mediu, dar și pentru oameni. Cele mai evidente sunt deșertificarea și seceta, care pun în pericol accesul la necesități de bază, cum ar fi apa și hrana.

Schimbările climatice sunt, de asemenea, asociate cu apariția fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură și inundațiile, plus o mai mare capacitate de reproducere și răspândire a insectelor, care poartă multe boli.

În cele din urmă, la o creștere a temperaturii globale care este între 1,5 ° C și 2,5 ° C, aproximativ 20% din speciile de animale pot fi în pericol de dispariție în viitorul apropiat, în principal datorită schimbărilor în habitatele lor naturale.

Într-un astfel de context, vă veți întreba dacă reciclarea ajută cu adevărat în lupta împotriva schimbările climatice, iar răspunsul nu este altul decât da.

De ce reciclarea ajută la combaterea schimbărilor climatice?

Reciclarea este cheia reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Un lucru atat de simplu ca separarea gunoiului pe care îl producem zilnic are un impact foarte mare asupra mediului.

Conform datelor prezentate la Summitul Mondial al Reciclării, desfășurat la Barcelona în 2018, la nivel global, în fiecare an se evită emiterea în atmosferă a 700 de milioane de tone de CO2 datorită reciclării, care este echivalentul a peste 100 de kilograme de CO2 pe an pe persoană.

Este important să reținem că dioxidul de carbon este unul dintre cele mai răspândite gaze cu efect de seră și că este direct legat de creșterea temperaturii pe Pamant. CO2-ul este gazul cu efect de seră generat cel mai adesea de activitățile umane, fiind responsabil în proporție de 63 % de încălzirea globală cauzată de om. . Metanul contribuie cu 19 % la încălzirea globală cauzată de om, iar protoxidul de azot cu 6 %.

Concentrația de CO2 în atmosferă este cu 30% mai mare astăzi decât acum 35 de ani și cu 40 % mai mare decât în perioada preindustrială.  Această concentrație a atins cifre maxime în 2019 (415 părți per milion), o valoare istorică care, potrivit experților, nu a mai fost atinsă de 3 milioane de ani.

Reciclarea ajută în combaterea schimbărilor climatice deoarece înseamnă un consum mai mic de energie. Când reciclăm lemnul, cartonul, sticla, metalele sau materialele plastice, reducem activitatea de extracție, transport și elaborare a noilor materii prime destinate producției de materiale noi și contribuim la reducerea consumului de energie în toate procesele.

Pe de altă parte, economisirea resurselor naturale ajută la conservarea pădurilor, numite „plămâni” ai planetei, și una dintre a căror „slujbe” este decontaminarea mediului și filtrarea particulelor de poluare urbană: fiecare copac poate să capteze până la 150 kg de CO2 anual. Prin urmare, suprafețele mari de vegetație, precum și reciclarea, ajută la combaterea schimbărilor climatice și mențin aerul pe care îl respirăm mai curat și mai bogat în oxigen.

Alte beneficii ale reciclării

Că reciclarea ajută la combaterea schimbărilor climatice este o realitate. Această activitate are și multe alte beneficii. Una dintre cele mai importante este crearea și menținerea locurilor de muncă. Cu activitatea pe care o desfasoară, companiile de reciclare, atât cele de salubritate, cât și cele industriale, contribuie la păstrarea bogăției mediului nostru natural. Reducerea activității industriale reduce cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră și ajută la protejarea acviferelor și a solurilor.

În acest sens, utilizarea îngrășămintelor obținute cu deșeuri organice pentru compost evită utilizarea îngrășămintelor chimice și a poluanților.

Aceste date ne vor ajuta să înțelegem de ce reciclarea ajută la reducerea schimbărilor climatice:

Reciclarea hârtiei

Hârtia poate fi reciclată de până la 7 ori. Reciclarea unei tone de hârtie economisește până la 4.000 kWh de energie electrică. Mai mult, reciclarea tuturor ziarelor ar putea salva viețile a 250 de milioane de copaci pe an.

Reciclarea sticlei

Sticla are o capacitate mare de reciclare. Aceasta înseamnă că, practic, pentru fiecare kilogram de recipiente din sticlă reciclată se obține un kilogram de recipiente noi.

O altă cifră interesantă: 3.000 de sticle reciclate înseamnă cu o tonă mai puțin gunoi în depozitele de deșeuri. Pe de altă parte, energia economisită prin reciclarea a 4 sticle permite unui frigider să funcționeze o zi întreagă.

Reciclarea plasticului

Reciclarea unei sticle de plastic și evitarea producției sale economisesc energia necesară pentru a menține un bec aprins timp de 6 ore. De asemenea, două tone de plastic reciclat economisesc mai mult de o tonă de ulei și sute de litri de apă.

Ceva similar se întâmplă cu recipientele Tetrapack: reciclarea unei tone de cutii tetrapack pentru lapte sau suc poate economisi 1500 kg de lemn, 100.000 de litri de apă și aproape 221 kg de motorină dacă acest material, odată reciclat, este utilizat pentru fabricarea mobilierului.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)