CJ Bistrița-Năsăud vrea să știe în ce măsură locuitorii județului ar putea colecta separat biodeșeuri

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 4 ani

Consiliul Județean a alocat nu mai puțin de 110.000 de lei pentru a afla care e cantitatea de biodeșeuri care ar putea fi colectată la nivelul județului Bistrița-Năsăud și transformată în compost.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vrea să știe în ce măsură locuitorii județului ar putea colecta separat biodeșeuri, care mai apoi să fie transformate în compost. În acest sens a organizat o licitație publică, pentru care a alocat nu mai puțin de 110.000 de lei.

Practic este vorba de elaborarea unor studii privind determinarea compoziției deșeurilor menajere, estimarea potențialului de colectare separată și de compostare la nivelul județului Bistrița-Năsăud, precum și estimarea potențialului de colectare separată a biodeșeurilor și a potențialului de compostare individuală.

Vor fi luate în calcul, pe lângă gospodăriile individuale din urban și rural și SRL-uri care practică vânzarea cu amănuntul și altă formă de distribuție a produselor alimentare și restaurantele și servicii de alimentație. Cantitatea de biodeșeuri va fi estimată, în urma unor chestionare și interviuri:

„În funcție de numărul de unități de vânzare autorizate, pentru fiecare categorie în parte se stabilește un eșantion minim la care estimarea cantității de deșeuri alimentare se va realiza prin metoda chestionare și interviuri. Întrebările din cadrul chestionarului se vor referi la categoriile de deșeuri alimentare rezultate din activitatea unității respective, cantitățile estimate, modalitatea de colectare utilizată, operatorul economic care le preia. De asemenea, chestionarul va cuprinde întrebăti referitoare la disponibilitatea operatorului economic generator de a colecta separat deșeurile alimentare într-un mod mai riguros pentru a putea facilita astfel tratarea ulterioară a acestora în vederea valorificării, precum și privind disponibilitatea de a preda biodeșeurile colectate separat operatorului de salubrizare delegat de către autoritatea publică locală pe raza căruia se află unitatea”, se arată în caietul de sarcini.

Compostul este rezultatul procesului microbial prin care iarba tunsă, funzele și resturile de la bucătărie sunt transformate în fertilizant organic. Aceste proces a fost folosit de secole de către grădinari pentru a crește legumele și fructele.

Vezi toate centrele de colectare din județul Bistrița-Năsăud, după tipul de deșeuri colectate : 

via Bistriteanul

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)