Reciclare fier vechi, cupru, aluminiu si alte metale

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează fier vechi (metale feroase si neferoase) în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Reciclați fierul vechi.

  • Zăcămintele de metale feroase sunt resurse neregenerabile, care se vor epuiza exploatate în ritmul actual.
  • Minereul de fier este comun și se găsește din abundență, dar este de obicei combinat cu oxigen sau alte elemente, cum ar fi sulful sau carbonul. Cantități mari de energie sunt necesare pentru a produce fierul brut din minereu.
  • Peste 11 milioane de tone de fier și oțel sunt produse în fiecare an. Din acest total, 70 la sută este recuperat. Din cantitatea rămasă, două treimi ajung în gropile de gunoi. Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide, reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%.
  • Metale neferoase, cum ar fi cupru, aluminiu, alama, inox și bronz valorează mai mult la centrele de colectare. Metalele feroase, ca oțelul sau fierul, nu sunt la fel de valoroase, dar sunt deopotrivă acceptate de centrele de colectare și reciclate.

Bune practici în reciclarea fierului vechi 

  • recycleSteelCansOrice obiect făcut din metal este reciclabil. Puteți recicla frigidere, mașini de spălat, mașini de tuns iarba, motoare, garduri, conducte, sârmă, precum și orice alte articole realizate din materiale metalice. Nu există nici un motiv pentru a arunca obiecte metalice la groapa de gunoi.
  • Metalul este de obicei colectat selectiv în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Puteți testa deșeurile metalice ca să vedeți din ce categorie fac parte prin utilizarea unui magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magntul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
  • Pe unele obiecte poate exista un simbol ca ALU (pentru aluminiu) pentru a indica metalul din care este fabricat. Cutiile de băuturi sunt de obicei realizate din aluminiu. Puteți folosi culoarea, textura și alte ajutoare vizuale pentru a afla exact cu ce tip de metale aveți de a face.
  • Se pot recicla la fier vechi, deci în grupa metalelor feroase, capace de borcane, cutii de vopsele sau de lacuri goale și alte obiecte din metal de care se lipește magnetul.
  • Folia de plastic metalizat, cum ar fi ambalajul de ciocolată, nu poate fi reciclată.
  • Nu se pun în containerel de colectare selectivă cutiile de conserve cu multe resturi de conţinut sau cutiile de vopsele conţinând vopsea.
  • Asigurați-vă că recipientele sunt curate înainte de reciclare.

Află unde sunt centrele de colectare a fierului vechi din orașul tău și a vehiculelor scoase din uz.