Reciclarea fierului și a oțelului

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Fierul este materialul cel mai reciclat de pe planeta. Mai mult decat toate celelalte materiale (hartie, plastic, aluminiu, sticla) combinate.

Fierul/oțelul este unul dintre materialele cel mai des folosite pentru ambalaje – pentru conserve, de pildă.

Fierul este un material 100% reciclabil in consecinta, cantitati impresionante de minereu natural pot fi economisite, cu efecte pozitive asupra consumului de energie.

Prin reinnoirea utilajelor, a mijloacelor de transport si a rebuturilor feroase rezultate din activitatea constructiilor s-a acumulat o cantitate suficient de mare de fier vechi, incat astazi o buna parte a otelului rezulta din procesul de reciclare fier vechi. Aceasta practica a dus la transformari uriase in industria siderurgica.

Reciclare fier vechi

Activitatea de reciclare fier vechi a condus la aparitia urmatorului fenomen: productia cuptoarelor Siemens-Martin s-a redus in ultimii ani de doua ori si jumatate, in timp ce otelul produs de cuptoare electrice a crescut cu peste 26%. Se prevede ca in urmatorii ani, cca. 10% din otel (60 milioane tone) sa se obtina prin retopirea fierului vechi numai in cuptoare electrice. Procesul de reciclare fier vechi contribuie si in alte procedee metalurgice cum ar fi ajustarea compozitiei. Desi productia de otel a ramas relativ constanta sau chiar a crescut, extractia de minereu a scazut sensibil.

Activitatea de reciclare fier vechi a condus la reducerea potentialului de poluare a aerului cu pana la 86% si a potentialului de poluare a apelor cu pana la 76% datorita faptului ca minereul de fier are un continut mare de sulf spre deosebire de fierul vechi cu un continut mic de sulf.

Pentru fiecare kilogram de oțel reciclat la sfârșitul duratei de viață a obiectelor, se poate realiza o economie de 1,5 kg de emisii de CO2, 13,4 MJ de energie primară și 1,4 kg de minereu de fier. Reutilizarea fierului vechi economisește până la 76% din energia utilizată în mod normal pentru producția de oțel din minereu.

Doua din trei tone de otel nou sunt produse din otel vechi. Utilizarea de minereu este, inca, necesara deoarece multe produse din otel raman in serviciu (in calitate de bunuri de folosinta indelungata) zeci de ani, timp in care cererea de otel in intreaga lume continua sa creasca.

Nu numai că produsele fabricate din oțel sunt reciclate, acestea sunt prelucrate în scopul de a recupera și alte metale, cum ar fi zincul. Milioane de tone de fier și oțel sunt eliminate din fluxul de deșeuri cu destinația finală gropa de gunoi datorită proprietăților magnetice ale acestora, care facilitează separarea.

Pentru fiecare tonă de fier reciclat folosit, se economisește o tonă și jumătate de minereu de fier și aproximativ 500 de kilograme de cărbune utilizate pentru a face cocs, combustibilul utilizat la fabricarea acestui metal. Consumul de energie scade cu 70%, iar consumul de apă este redus cu 40%.

Materiile prime pentru obținerea oțelului sunt fierul, calcarul și cărbunele, iar înlocuirea minereului de fier cu fier vechi poate economisi până la 76% din energia utilizată în mod normal.

Cultura reciclării este în creștere și este foarte important să continuăm să contribuim la creștere. Utilizarea prudentă a resurselor ne garantează îngrijirea mediului și, prin urmare, o mai bună calitate a vieții.

Află unde sunt centrele de colectare a fierului vechi din orașul tău și a vehiculelor scoase din uz.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)