Reciclarea aluminiului

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Reciclarea aluminiului și a altor metale neferoase este una dintre cele mai rentabile activități pentru industrie. Aluminiul este reciclat din doze, cabluri electrice, ambalaje, mobilier sau profile din construcții, precum și alte obiecte. Îl putem găsi pe fațada Empire State Building, pe șasiul unui Jaguar, pe carcasa unui Iphone sau pe capsulele de cafea Nespresso etc.

Reciclând o tonă de aluminiu, se evită emiterea în atmosferă a 9 tone de CO2. O cantitate echivalentă cu a parcurgerea a 40.000 km cu mașina.

Cateva caracteristici ale aluminiului

  • Aluminiul este reciclabil 100%.
  • 70% din aluminiul fabricat de oameni este încă în uz.
  • Este durabil, ușor și eficient.
  • Unul dintre cele mai abundente minerale de pe pământ.
  • Aluminiul are doar o treime din greutatea fierului și este mai rezistent decât plasticul
  • Este un material flexibil, astfel se poate recicla ușor și se transformă rapid într-un nou produs
  • Conductivitatea termică este o altă proprietate importantă a aluminiului. Datorită acestui lucru, aluminiul este folosit pe scară largă în confecționarea ustensilelor de gătit și de bucătărie.
  • Aluminiul reciclat utilizează o cantitate mult mai mică de energie decât dacă ar fi produs din minereu și nu generează deșeuri.

Reciclarea aluminiului favorizează economia circulară

Reciclarea aluminiului este un proces important pentru economisirea resurselor. Reutilizarea aluminiului evită cheltuielile de fabricație a aluminiului de la zero, din bauxită. Pentru a-l recicla este suficientă topirea acestuia și turnarea în forme noi.

Procesul de fabricație a aluminiului implică electroliza aluminei (oxid de aluminiu – Al2O3). Mai întâi trebuie extras din mina sub formă de bauxită și apoi aluminiul este rafinat folosind procesul Bayer. Procesul de reciclare a aluminiului utilizează doar 5% din energia consumată în producția de metal virgin. Din acest motiv, obținerea de aluminiu din deseuri este ceva care a început să se facă la începutul secolului XX și a fost făcut asiduu în timpul celui de-al doilea război mondial. Până la sfârșitul anilor 1960 a fost oarecum izolat, dar din acel moment, boom-ul utilizării aluminiului a forțat reciclarea metalului. Popularizarea dozelor de racoritoare, obiecte foarte comune și ușor reciclabile, a crescut și importanța educării populației cu privire la reciclare.

Aluminiul nu este folosit doar pentru fabricarea de doze. Avioane, masini, biciclete, bărci, calculatoare, mobilier, tevi, cabluri si multe alte produse contin aluminiu, foarte cautat pentru proprietatile sale. Este ușor, dar rezistent și conduce electricitatea. Aluminiul este un metal care nu-și pierde proprietățile atunci când este topit pentru a fi reutilizat, de aceea poate fi reutilizat la nesfârșit.

Cum reciclăm dozele de aluminiu

Dozele de aluminiu fac parte din categoria celor mai răspândite deșeuri. Cu toții stim ca acest tip de ambalaj  trebuie depozitat în containerul galben (metale plus plastic), și este una dintre principalele surse pentru obținerea aluminiului reciclat.

Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului.

Materiile prime utilizate în fluxul tehnologic de reciclare a aluminiului sunt:
– deşeuri cu conţinut de aluminiu cuprins între 50% şi 70%;
– aluminiu de puritate 99%;
– zgura rezultată din procese de topire anterioare, cu un conţinut de aluminiu de până la 70 %.

Ca şi materiale auxiliare utilizate în procesul tehnologic sunt urmatoarele:
– oxigen;
– amestec de săruri ( 70 %NaCl, 30 % KCl);
– sorbalit praf.

Procesul de reciclare a aluminiului se face după cum urmează:

  • Sunt mai întâi separate de alte deșeuri.
  • Dozele de aluminiu sunt apoi tăiate în fragmente mai mici, pentru a face restul procesului mai ușor, în același timp se elimină toate urmele de impurități.
  • Fragmentele mici devin apoi blocuri mari pentru a minimiza oxidarea la turnare. Suprafața de aluminiu se oxidează instantaneu atunci când este expusă la oxigen, necesitând procese noi pentru reciclare.
  • În pasul următor, blocurile sunt topite în cuptoare în jurul valorii de 750 de grade Celsius. Aici aluminiul este menţinut la temperatura de turnare 740°C pentru a se evita cristalizarea şi întărirea
    materialului. În cadrul procedeului de turnare, metalul lichid va fi condus la groapa de turnare cu ajutorul unui sistem de jgheaburi.
  • În acest timp el traversează o instalaţie de degazare, care curăţă topitura de impurităţi, ca de exemplu hidrogen, magneziu sau alte metale, cu ajutorul clorului, azotului şi argonului.
  • Ca ultim pas aluminiul trece printr-un filtru ceramic, care reţine oxizii nedoriţi şi particulele în suspensie.
  • Aluminiu topit poate fi modelat în diferite forme, cum ar fi lingouri sau bare.

Ce pot duce la centrul de reciclare a aluminiului?

Aveți două posibilități de a depozita corect deșeurile din aluminiu. Le puteți duce gratuit la containerul galben de pe platformele pentru colectarea selectivă, fie le puteți preda preda unor centre de colectare metale neferoase în schimbul unei anumite sume de bani.

Se colectează orice deseuri din aluminiu, cutie, doze din aluminiu. Un kilogram de cutii de aluminiu este format din 60 de bucati. Nu conteaza daca sunt turtite sau perforate.

Află unde sunt centrele de colectare a metalelor neferoase din orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)