Reciclare baterii și acumulatori


Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează baterii auto sau baterii portabile în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de baterii auto în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

  • batteriesExistă o gamă largă de tipuri de baterii, multe dintre care conțin metale toxice, cum ar fi cadmiu, mercur și plumb. Altele contin materiale valoroase, cum ar fi magneziu și zinc. Bateriile reîncărcabile uzate sunt o sursă de deșeuri periculoase și nu ar trebui să fie aruncate la coșul de gunoi. Aceasta includ bateriile auto,baterii de laptop-uri, telefoane mobile, scule electrice și aparate foto.
  • Obiectivul principal al recilării bateriilor este de a preveni substanțele periculoase să ajungă în gropile de gunoi. Bateriile cu plumb-acid și nichel-cadmiu sunt principala țintă, dar, deși bateriile cu litiu-ion sunt mai puțin nocive, scopul este de a include toate bateriile în programele de reciclare.
  • În depozitele de deșeuri, există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafață. Bateriile uscate contribuie cu aproximativ 88% din conținutul total de mercur în fluxul de deșeuri municipale solide și 50% din cadmiu. Când sunt arse, unele metale grele, cum ar fi mercurul, se poate vaporiza și poate fi eliberat în aer, iar cadmiul și plumbul pot ajunge în cenușă.
  • Încercați să reduceți la minimum utilizarea bateriilor prin conectarea aparatelor la rețeaua de curent, acolo unde este posibil. Folosirea bateriilor reîncărcabile reprezintă o modalitate importantă de a reduce cantitatea de deșeuri de acest tip. Acest tip de baterii pot fi reîncărcate chiar până la 1000 de ori.
  • Încercați să cumpărați aparate care utilizează energie regenerabilă – un radio alimentat cu energie eoliana, lumini alimentate de dinam la bicicleta, calculator solar etc.

baterii cu plumbBateriile cu Plumb: Bateriile cu plumb au avut încă de la introducerea lor succes la reciclare și astăzi mai mult de 97 la suta din aceste baterii sunt reciclate. Industria auto are meritul de a fi organizat centre de reciclare devreme. 70% din greutatea bateriei este de plumb reutilizabil.

Bateriile Nichel-Cadmiu: Să ne uităm ce se întâmplă când bateriile NiCd sunt aruncate în mod neglijent la gropile de gunoi. Cilindrul metalic al bateriei începe să ruginească, iar cadmiul se dizolvă treptat, înfiltrându-se in sursele de apă. Odată ce a început o astfel de contaminare, autoritățile au putine optiuni pentru a opri dezastrul. Oceanele prezintă deja urme de cadmiu (împreună cu aspirina, penicilina și antidepresive), dar oamenii de stiință nu sunt siguri de originea lor. Regulile stricte de reciclare vor duce la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Europa a interzis bateriile NiCd în produsele de larg consum, deoarece există un înlocuitor adecvat, bateria NiMH.

Makita-Nimh-Pack-300x300Bateriile Nickel-Metal Hibrid: Bateriile NiMH conțin nichel și electrolit, care sunt considerate semitoxice. În cazul în care nici un serviciu de colectare a bateriilor este disponibil în zonă, bateriile NiMH pot fi aruncate cu alte deșeuri menajere. Totuși, o variantă mai bună este să cautați un centru de colectare pentru baterii într-un alt cartier sau localitate după ce ați acumulat mai multe baterii.

Bateriile cu Litiu metalic: Bateriile care conțin litiu metalic reacționează violent în contact cu umezeala. Bateriile cu litiu trebuie să fie eliminate în mod corespunzător. Dacă aruncați baterii cu litiu la groapa de gunoi care încă mai sunt încărcate electric, utilaje care trec peste deșeuri le-ar putea zdrobi, iar litiul expus ar putea provoca un incendiu. button-cell-batteriesIncendiile de deșeuri sunt dificil de stings și pot arde ani de zile în subteran. Înainte de reciclare, bateriile se descarcă complet pentru a consuma conținutul de litiu. Bateriile nereîncărcabile cu litiu sunt utilizate în aplicații militare, precum și în ceasuri, aparate auditive și în memoriile de backup. Bateriile Litiu-ion pentru telefoane mobile și laptop-uri nu conțin litiu metalic.

Reciclarea bateriilor consuma multă energie. Rapoartele arată că este nevoie de 6 până la 10 ori mai multă energie pentru a recupera metalele de la unele baterii reciclate decât pentru a le produce prin alte mijloace, inclusiv minerit.baterie Excepția de la regulă o fac bateriile cu plumb, datorită conținutului mare de plumb și, probabil, bateriile NiMH pentru recuperarea nichelului. În cele mai multe cazuri, producatorii și guvernele trebuie să ofere subvenții pentru a sprijini programele de reciclare a bateriilor.

Estimările sugerează că, până în 2020, automobilele electrice si hibride vor reprezenta mai mult de 7% din piața de transport la nivel mondial. Cu toate acestea, preocupările rămân în ceea ce privește furnizarea de elemente critice necesare pentru bateriile acestor vehicule; există o amenințare în ceea ce privește disponibilitatea de litiu necesar pentru producția de baterii.

lithium_ion_batteryÎn viitor, este de așteptat ca reciclarea bateriilor Li-ion să fie una dintre principalele surse de aprovizionare cu litiu. Spre deosebire de petrol, unde fluctuațiile prețurilor conduc doar la creșterea costurilor de funcționare a mașinii, potențialele fluctuații ale prețului litiului vor avea un impact asupra prețului total de achiziție a mașinii. Prin urmare, reciclarea va fi unul dintre mijloacele de atenuare a amplitudinii eventualelor fluctuații apărute din cauza barierelor geo-politice sau de altă natură.

Află unde sunt centrele de colectare a bateriilor auto din orașul tău, baterii portabile sau acumulatori industriali.