Reciclare ulei auto uzat și ulei de gătit

Harta Romaniei
AlbaAradArgesBacauBistrita-NasaudBihorBotosaniBrasovBrailaBuzauCalarasiClujCaras-SeverinConstantaCovasnaDambovitaDoljGalatiGiurgiuGorjHarghitaHunedoaraIalomitaIasiBucuresti-IlfovMaramuresMehedintiMuresNeamtOltPrahovaSatu-MareSalajSibiuSuceavaTeleormanTimisTulceaVasluiValceaVrancea

Vezi aici firmele autorizate care colectează ulei uzat în România. Foloseste harta alăturată pentru vedea colectorii autorizați de ulei uzat în funcție de județele în care își desfășoară activitatea.

Reciclarea uleiului auto uzat

ulei auto uzatUleiul auto poate fi recuperat după utilizare, curățat de impurități, pentru ca apoi să fie utilizat din nou. Reciclarea uleiulului auto conservă o resursă naturală (petrolul) și protjează mediul în același timp.

Uleiul auto ajuns în sol, în sistemul de canalizare sau aruncat la coșul de gunoi (chiar și într-un recipient etanș) poate contamina și polua solul, apele subterane și râurile. În plus, este ilegal. Atunci când duceți uleiul uzat la un centru de colectare, protejați mediul, conservați o resursă valoroasă și sunteți plătit pentru asta. E o combinație câștigătoare!

Uleiul auto uzat poate fi transformat în combustibil pentru încălzirea locuințelor sau poate fi ars în centrale electrice pentru a genera electricitate. Uleiul de motor reciclat mai poate fi folosit în arzătoare industriale sau poate fi re-rafinat în ulei de motor de înalta calitate.
Uleiul auto uzat este insolubil, persistent și poate conține substanțe chimice toxice și metale grele, se degradează greu și se lipește de penele păsărilor.

Din 4 litri de ulei auto uzat se pot produce 2,5 litri de ulei lubrifiant. Pentru a produce aceeași cantitate de ulei lubrifiant, sunt necesari 42 de litri de petrol brut.

Cu 8 litri de ulei auto uzat se poate genera suficientă electricitate pentru a alimenta o gospodărie pentru 24 de ore.

Reciclarea uleiului de gătit

lei de gatitUleiul de gătit poate fi reciclat în biodiesel. În niciun caz nu trebuie aruncat la gunoi sau în chiuvetă, deoarece este periculos pentru mediu. Cel mai bine este să filtrați eventuale resturi de mâncare și să colectați uleiul de gătit utilizat în recipiente pentru reciclare.

Reutilizarea uleiului de gătit depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperatură, timp și scop. Filtrați întotdeauna resturile alimentare, nu amestecați diferite uleiuri și țineți temperatura de gătire sub 190 de grade Celsius pentru a reduce riscul ca uleiul să devină periculos pentru utilizare.

Ca o regulă de bază, grăsimile și proteinele ​​animale de orice fel nu ar trebui să fie compostate deoarece grămezile cu compost nu ajung să devină suficient de calde pentru a descompune grăsimile animale, creând potențial de dezvoltare a mucegaiurilor. Cel mai sigur e să eliminați grăsimile din compost.

Cantități mari de ulei de gătit echivalează adesea cu cantități serioase de combustibil care pot fi create și vândute – un motiv pentru care cele mai multe lanturi de restaurante reciclează și vând uleiul de gătit folosit pe scară industrială.

Află unde sunt centrele de colectare a uleiului uzat din orașul tău.