Reciclarea uleiului de gătit

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Uleiul uzat și grăsimile trebuie colectate separat de deșeurile organice compostabile, generate în timpul gătirii.

Uleiul uzat nu ar trebui să ajungă niciodată în canalizare, deoarece capacitatea lui de contaminare este ridicată. Se estimează că un litru de ulei poate contamina o mie de litri de apă.

Datorită imiscibilității lui, adică nu se amestecă cu apa, uleiul creează o pelicula la suprafața apei care împiedică schimbul de oxigen în mediile acvatice. Uleiurile produc astfel poluarea râurilor, lacurilor, acviferelor și afectează solul, ecosistemele și, prin urmare, agricultura. Persistența uleiului în natură duce la o creștere a costurilor pentru remedierea solurilor contaminate și purificarea apei.

O formă raspandită de reciclare este producția de săpun. Combinarea uleiului rezidual cu sodă caustică și încălzirea lui produce reacția de saponificare. În unele cazuri se poate produce, de asemenea, biodiesel.

Cel mai bine este să lăsați reciclarea acestor deșeuri în mâini specializate, care vor efectua o colectare și valorificare eficientă.

Fabricarea biocombustibililor

Grăsimile și uleiurile sunt substanțe numite esteri. Ele sunt alcătuite din trei acizi grași (care pot avea un grad mai mare de saturație sau nesaturație) și o moleculă de glicerină.

Trigliceridele sunt sintetizate de bacterii, ciuperci, legume, animale și oameni. La temperatura camerei, acestea sunt în stare lichidă și sunt denumite uleiuri. În cazul în care acestea sunt în stare solidă le denumim grăsimi. Uleiul poate fi folosit ca si combustibil pentru motoarele diesel. De fapt, motorul inventat de Rudolf Diesel și prezentat în 1900 la Târgul Mondial de la Paris a folosit uleiul de arahide ca si combustibil.

Cu toate acestea, vâscozitatea uleiurilor este foarte mare, ceea ce face posibilă formarea cărbunelui după ardere, printre altele. Pentru a o reduce, se utilizează o reacție de transesterificare. Acest proces implică practic înlocuirea moleculei de glicerină cu un alt alcool mai slab, transformand esterul în biodiesel. Acest lucru reduce vâscozitatea și produce un combustibil cu proprietăți ca ale motorinei.

Biodieselul si-a pierdut reputatia ca si combustibil alternativ pentru ca producția lui se bazează, de obicei, pe uleiurile vegetale și, prin urmare, ar putea concura cu utilizarea sa pentru producerea de alimente. Utilizarea uleiurilor uzate poate rezolva acest conflict, deoarece combustibilul biodiesel obținut din ulei uzat s-a dovedit a avea aceeași calitate ca și cea din uleiurile vegetale.

Alte utilizări pentru ulei: biolubrifianți și bioplastic

Uleiurile și grăsimile pot fi, de asemenea, utilizate pentru lubrifiere. Cu un proces similar producției de biodiesel, au fost obținuți noi biolubrifianți, care sunt biodegradabili și mai puțin poluanți decât uleiurile minerale.

Pe lângă aplicațiile din sectorul auto, aceste deșeuri pot fi utilizate în sectorul farmaceutic. Producția de săpunuri prin saponificare a fost mult timp folosită pe scara largă, compoziția multor reziduuri de ulei este bogată în antioxidanți și poate ajuta la tratamentul multor boli.

În ceea ce privește industria de prelucrare a peștelui, s-a descoperit că reziduurile sunt bogate în acizi grași omega-3, care au o valoare ridicată pentru a combate, de exemplu, colesterolul. O utilizare de mare importanță în următorii ani este producția de bioplastic din microorganisme hrănite cu uleiuri uzate.

Multe bacterii au capacitatea de a degrada trigliceridele și de a le include în metabolismul lor (datorită secreției unei enzime numite lipază și un proces metabolic numit β-oxidare, pe care oamenii îl folosesc pentru a pierde în greutate). Astfel, ele sunt capabile să le transforme în alte substanțe, cum ar fi bioplasticul.

Biopolimeri / Bioplastic

Biopolimerii au proprietăți similare termoplasticelor produse din petrol. Prin urmare, ele pot fi utilizate în procese tehnologice cum ar fi materia primă pentru imprimantele 3D.

După cum puteți vedea, uleiul uzat din friteuză poate avea mii de vieți. Uleiul folosit astăzi pentru a prăji cortofi, poate deveni mâine bioplasticul folosit la construcția mânerului tigăilor.

Află unde sunt centrele de colectare a uleiului uzat din orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)