Susține proiectele noastre și colectarea separată a deșeurilor prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către colectaredeseuri.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Reciclare sticlă

Câteva motive de ținut minte pentru care merită să reciclați sticla

Vezi aici firmele autorizate care colectează sticla

  • glass_tcm15-38944Reciclând o singură sticlă se economisește suficientă energie pentru a aprinde un bec de 15 watti timp de 24 de ore.
  • Producătorii de sticlă beneficiază de reciclare în mai multe moduri: sticla reciclată reduce emisiile și consumul de materii prime, extinde durata de viață a echipamentelor din fabrică, cum ar fi cuptoarele, și economisește energie.
  • Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată, se evită emiterea în atmosferă a 315 kg de dioxid de carbon, gaz cu efect de seră.
  • O creștere relativă cu 10 % a masei de sticlă reciclată reduce emisiile de particule cu 8%, emisiile de oxid de azot cu 4% și emisiile de oxizi de sulf cu ​​10%.
  • Reciclarea a 1.000 de tone de sticlă creează ușor peste 8 locuri de muncă.
  • Odată ajunsă la groapa de gunoi, unei sticle îi sunt necesari aproximativ un milion de ani pentru a se degrada.

Exemple de deșeuri ce pot fi colectate în categoria sticlă, containerul verde:

  • sticle și borcane goale
  • ambalaje din sticlă de la produse cosmetice

În această categorie nu se colectează următoarele:

  • resturi de sticlă de la un geam spart (pentru că sticla geamului poate conține și substanțe chimice)
  • becuri sau neoane (acestea se vor arunca în locurile special amenajate pentru deșeuri DEEE sau în campanii care se adresează reciclării surselor de iluminat)
  • ambalaje de sticlă contaminate cu substanțe periculoase, etc.

Evitați producerea deșeurilor de sticlă, reducând consumul

  • Reutilizați sticlele și borcanele sau returnați-le magazinului de la care le-ați cumpărat, dacă există un astfel de program.

Bune practici în reciclarea sticlei

  • wrongglass_tcm15-38952Sticla este separată în 3 culori: verde, maro și transparentă. Toate culorile de sticle și borcane sunt reciclabile, dar în funcție localitatea în care locuiți și programele de colectare din zonă, vi s-ar putea cere să colectați fieare culoare de sticlă în recipiente diferite sau toate în același container.
  • Sticla folosită pentru ferestre, oglinzi, geam armat și pahare este adesea tratată cu chimicale, astfel încât toate aceste tipuri de sticlă au punte de topire diferite. Asta înseamnă ca aceste tipuri de sticlă au cerințe speciale și e bine să întrebați reciclatorul local dacă permite colectarea lor în același recipient sau e nevoie să căutați alternative.
  • brokenglass_tcm15-38938Spălați sticlele și borcanele înainte de reciclare și eliminați capacele.
  • Evitați spargerea sticlelor. Sticla spartă poate fi dureroasă atat pentru voi cât și pentru muncitori în procesul de reciclare.
  • Nu puteți recicla în containerul pentru sticlă: geamuri, becuri, veselă de sticlă sau de la echipamente electrice. Eliminați aceste deșeuri separat.

Alegeți produsele ambalate în recipiente de sticlă în defavoarea celor de plastic

  • Sticla este unul dintre puținele materiale care pot fi reciclate la infinit, fără a-și pierde din calitate.
  • Fabricarea sticlei este un proces închis, fără produse secundare toxice.
  • Realizată din ingrediente primare netoxice – siliciu, nisip, sodă calcinată, calcar și până la 70% sticlă reciclată – sticla este singurul tip de ambalaj certificat de organisme internaționale ca fiind sigur “în general sigur pentru sănătate”.
  • Sticla este un material neporos și impermeabil, astfel încât nu există interacțiuni între sticlă și băuturi sau alimente, care să le afecteze aroma.
  • Sticla are o rată de interacțiune chimică aproape de zero, ceea ce face ca produsele ambalate să-și păstreze aroma și gustul.
  • Sticla poate fi realizată în așa fel încât să absoarbă lumina ultravioletă daunatoare, asigurând puritatea produsului și gustul. De fapt, alimentele ambalate în recipiente de sticlă au o perioadă de valabilitate mai mare decât daca ar fi ambalate în orice alt material.
  • Sticla nu se deteriorează, nu corodează, nu se pătează și nu se decolorează, astfel încât produsele din interiorul unui recipient de sticlă rămân la fel de proaspete ca atunci când au fost îmbuteliate.
  • Ambalaje din sticlă pot face față ambalării în vid și etanșării la presiune înaltă, protejând împotriva umezelii și oxigenării conținutului. Acest lucru protejează alimentele și bauturile de alterare și bacterii.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor de sticlă din orașul tău.

cum reciclezi sticla

Importanța reciclării sticlei

Cu toții știm că sticla se colectează separat în containerul verde, dar nu toată lumea știe de ce este important să o reciclăm. Iată câteva date interesante despre sticlă. De ce este importantă reciclarea sticlei Exersând simplul gest de reciclare a sticlelor și a altor obiecte din sticlă putem proteja mediul înconjurător în următoarele moduri: […]

publicat acum 4 ani
sticla

De ce să depozitați separat ambalajele de sticlă

Sticla nu se descompune în natură și nu se degradează, ea poate fi reciclată la nesfârșit fără a-i fi afectată calitatea. Procesul de fabricare al sticlei este un mare consumator de energie, resurse naturale și generator de gaze cu efect de seră. Centre de colectare sticlă Refolosiți Ambalajele de sticlă pot fi refolosite în mod […]

publicat acum 4 ani
greseli

Cele mai frecvente greșeli de reciclare

Suntem tot mai conștienți de faptul că trebuie să avem grijă de mediul inconjurător și cei mai mulți dintre noi încercăm să reciclăm pentru a evita poluarea acestuia. Uneori reciclarea este o sarcină complicată, deoarece nu știm foarte bine din ce sunt realizate obiectele pe care le folosim în viața de zi cu zi și, […]

publicat acum 4 ani
1 plastico pet o pete 1732 1 600

Cum va funcţiona sistemul garanţie-returnare în România

Începând cu prima zi a anului viitor, România va fi nevoită să plătească Comisiei Europene o taxă pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piaţă şi nu o reciclează. Pentru a nu fi silit să plătească sume foarte mari către UE, guvernul român, prin Ministerul Mediului, a lansat în dezbatere publică un proiect […]

publicat acum 4 ani
colectare sticla

Știați că sticla…

Știați că sticla… ➤ se descompune în aproximativ un milion de ani, fiind, de departe, cel mai rezistent deșeu produs de umanitate? ➤ se reciclează 100% și poate trece la nesfârșit prin acest proces, fără a se pierde din cantitatea sau din puritatea ei? ➤ reciclarea unei sticle înseamnă economisirea energiei pentru funcționarea unui bec […]

publicat acum 4 ani
Ai nevoie de ajutor?