Importanța reciclării sticlei

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Cu toții știm că sticla se colectează separat în containerul verde, dar nu toată lumea știe de ce este important să o reciclăm. Iată câteva date interesante despre sticlă.

De ce este importantă reciclarea sticlei

Exersând simplul gest de reciclare a sticlelor și a altor obiecte din sticlă putem proteja mediul înconjurător în următoarele moduri:

  • Reducem cantitatea deșeurilor și evităm ca acestea să ajungă la groapa de gunoi. Prin reciclarea a 3.000 de sticle, evităm ca 1.000 kg de deșeuri să ajungă la groapa de gunoi.
  • Îmbunătățim calitatea aerului și reducem poluarea acestuia. Poluarea aerului poate fi redusă cu până la 20%. Se estimează că, reciclând 10% din ambalajele de sticlă, reducem emisiile poluante din atmosferă cu până la 8%. În același timp, realizăm o reducere cu 10% a oxizilor de sulf și cu 4% a oxizilor de azot.
  • Reducem emisiile de gaze cu efect de seră. O cantitate de aproximativ 300 kg de CO2, care ar ajunge în atmosferă în timpul proceselor de fabricație, este eliminată pentru fiecare tonă de sticlă reciclată.
  • Reducem poluărea apei cu aproape 40%.
  • Folosind sticlă reciclată în procesul de fabricare, în loc de materie primă, se economisește 20-30% din consumul de energie. Acest lucru se datorează faptului că punctul de topire al sticlei reciclate este mai mic decât cel al materiilor prime care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a face ambalaje noi.
  • Economisim resurse naturale. Pentru fiecare tonă de sticlă reciclată se evită arderea a 130 de kg de combustibil și 1,2 tone de materie primă (nisip, calcar și sodă). Economisind resurse naturale reducem nevoia de a le exploata, cu beneficii directe pentru mediu.

Procesul de reciclare a sticlei

Sticla este un material ideal, deoarece nu își pierde proprietățile după mai multe cicluri de reciclare. În procesul de reciclare e nevoie de aproximativ 30% mai puțină energie pentru a produce sticlă din deșeuri de sticlă decât din materie primă nouă (nisip, calcar și sodă), deoarece este necesară o temperatură mai scăzută pentru topire și, prin urmare, se consumă mai puțină energie

Într-un centru de reciclare a sticlei, în primul rând sticla este separată de alte materiale (metale, etichete, dopuri de plastic) și sortata în funcție de culori: verde, chihlimbar (maro) și transparent.

Sticla este măcinată, zdrobită și sortată astfel încât rezultă o pulbere groasă numită calcină.

Sticla zdrobită fin, amestecată cu nisip, hidroxid de sodiu și calcar, este supusă unui tratament terminc într-un cuptor (aproximativ 1500 grade Celsius). Amestecului vitrifiabil i se adaugă sticla reciclată (calcina) în scopul scăderii temperaturii de topire.

Cum reciclăm sticla la noi acasă

Dacă te întrebi de câte pubele ai nevoie pentru a recicla, pentru a separa gunoiul din casa, ideal ar fi să ai un coș de gunoi pentru fiecare tip de deșeuri, astfel încât să poți separa gunoiul mai ușor.

În acest fel, vom avea un recipient galben pentru ambalaje de plastic și metal, un alt recipient albastru pentru hârtie și carton, unul maro pentru deșeuri organice, negru pentru deșeuri reziduale și un ultim coș verde pentru sticlă. Acasă nu trebuie neapărat să avem toate aceste culori, dar ne va ajuta să ne sortăm deșeurile mult mai ușor.

Dacă nu aveți spațiu pentru atâtea coșuri de gunoi, împărțiți-le în două: unul pentru ambalaje, altul pentru sticlă și hârtie, dar veți avea nevoie de saci de gunoi mai mici decât cei pe care îi folosiți de obicei.

Există, de asemenea, coșuri de reciclare care vin deja cu compartimente, ele sunt perfecte pentru separarea gunoiului cu ușurință.

Avantajele reciclării sticlei

Sticla are vieți infinite! Este un material 100% reciclabil, care nu își pierde calitatățile indiferent de câte ori este reutilizată sau reciclată. Prin urmare, după cum ne putem imagina, avantajele reciclării sticlei sunt numeroase.

De exemplu, cu simpla reciclare a 3 sticle se economisește suficientă energie pentru:

  • funcționarea unui frigider timp de 2 zile.
  • trei cicluri de spălare.
  • încărcarea bateriei unui smartphone timp de 1 an, sau o tabletă timp de 10 luni.

Află unde sunt centrele de colectare a sticlei în orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)