De ce desfacem dopurile sticlelor de plastic înainte de colectare?

Publicat în Recomandari acum 4 ani

În fiecare an, la nivel global, miliarde de PET-uri sunt aruncate la gunoi cu tot cu dopuri. Potrivit unui raport Greenpeace, până la 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an. Europa este al doilea cel mai mare producător de plastic din lume, cu aproximativ 50 de milioane de tone pe an, din care aproape 40 % sunt utilizate pentru ambalare, inclusiv sticle de plastic și dopurile acestora. Producția mondială de plastic a crescut de la 299 de milioane de tone în 2013 la 500 de milioane de tone în 2020.

Atunci când vine vorba de reciclarea dopurilor PET-urilor, reciclatorii ne cer să scoatem dopurile sticlelor de plastic și recipientelor din plastic înainte de a le depozita în containerul galben!

Motivul din spatele acestei cerințe speciale de colectare este că PET-urile și dopurile lor sunt adesea realizate din diferite tipuri de plastic, iar amestecarea lor poate crea probleme în timpul reciclării cum ar fi pierderi de calitate, costuri mari cu reciclarea, etc.

PET-urile strivite ocupa un sfert din volumul celor aruncate intregi

Un alt motiv pentru care desfacem dopurile de plastic de pe PET-uri înainte de depozitare este ca să le turtim. În acest fel vor ocupa un volum mai mic, iar recipientele în care colectăm selectiv plasticul se vor umple mai greu.

PET-urile strivite ocupă mai puțin de un sfert din spatiul necesar celor care nu sunt turtite, astfel încât apaltizarea acestora este o conditie de baza pentru o colectare corectă a PET-urilor și dopurilor de plastic.

Cum ar trebui să reciclăm dopurile sticlelor de plastic?

Dopul sticlelor de plastic este fabricat dintr-un plastic diferit, de o calitate mai bună decât plasticul sticlelor și din acest motiv se impune desfacerea dopului.

La achiziționarea unui produs din plastic, citiți cu atenție codul de identificare a plasticului, constând dintr-un număr  de la 1 la 7 într-un triunghi, însoțit mai jos de o serie de litere corespunzătoare acronimului tipului de plastic (PET, PEAD , PVC, PEBD, PP, PS și OTHER). Din fericire, aceste indicații devin deja din ce în ce mai frecvente pe toate obiectele din plastic.

Plasticul cu numere de la 1 la 6 este reciclabil. Produsele din plastic cu nr. 7 sunt realizate dintr-o combinație a celorlaltor tipuri de plastic sau din formule de plastic mai puțin folosite (precum BPA, policarbonat și LEXAN). Produsele din această categorie sunt greu de reciclat și nu se recomandă reutilizarea lor.

Instalațiile de sortare folosesc adesea tehnologii bazate pe observarea reflecției luminii pentru a analiza și de a determina tipul de plastic din care este fabricat un obiect.

Prin urmare, ideal ar fi ca PET-urile să fie colectate astfel încât să poată fi ușor separate toate componentele lor: recipientul în sine, dopul, inelul de siguranță și eticheta; să se arunce toate în același container, iar stașiile de sortare să le separe fără niciun fel de probleme.

Dopuri în scopuri caritabile

Există, de asemenea, diferite acțiuni pentru colectarea de dopuri în scopuri caritabile, cum ar fi “Capace cu suflet” sau “Dopuri pentru o cauză“. Acestea sunt organizate pentru a strânge fonduri: plasticul de calitate din care sunt confecționate dopurile sticlelor de plastic poate ajunge sa coste până la 200 de euro pe tonă.

Colaborați cu ei, dacă doriți, și continuati sa reciclati PET-urile și dopurile separat. Chiar dacă complexitatea este evidentă, planeta îți va mulțumi.

Reciclarea creativă a dopurilor de plastic

Dopurile PET-urilor pot fi reutilizate și pentru diverse decorațiuni sau idei utile, de la o perdea anti-insecte, până la covorașe pentru baie sau chiar cosuri pentru gunoi.

Află unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic în orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)