Reciclarea plasticului: Cum se face?

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de importanța reciclării plasticului și, prin urmare, din ce în ce mai multe ambalaje ajung să aibă o a doua viață.

Odată ce un ambalaj de plastic este depozitat în containerul galben, primăriile sau firmele de salubritate colectează toate aceste deșeuri și le trimit la stațiile de sortare și reciclare a plasticului.

Dar care este cu adevărat procesul de reciclare a ambalajelor din plastic? Ce se întâmplă după ce depozităm ambalajele în containerele galbene? Și cel mai important, a ajuns acel ambalaj să aibă o a doua viață?

Cum se reciclează plasticul

Odată ce deșeurile de plastic intră în instalațiile de reciclare, acestea sunt împărțite în funcție de tipul de plastic din care sunt fabricate. Pentru acest lucru se utilizează tehnologii bazate pe lumina infraroșie.

Plasticul este apoi zdrobit cu lame industriale specifice pentru a îndepărta orice material care nu este din plastic (cum ar fi etichetele de hârtie).

Următorul pas este topirea plasticului, care va fi apoi utilizat pentru fabricarea altor produse. Cele trei tipuri de reciclare/refolosire a plasticului utilizate sunt:

1. Reciclare mecanică: plasticul este spălat și zdrobit până când se obțin bucăți mai mici care sunt topite în matrițe.

2. Reciclare chimică: în urma tratamentului termic, plasticul se descompune treptat.

3. Recuperarea energiei: prin această metodă, plasticul devine un combustibil utilizat pentru a genera energie.

Reciclarea plasticului în Europa

În Europa, cantitatea de plastic pe care o generăm este estimată la 25,1 milioane de tone. Din această cifră, aproape 60% din plastic este recuperat.

În comparație cu Europa, Statele Unite generează aproximativ 33 milioane de tone și doar 6,3%, este reciclat.

Dificultăți în procesul de reciclare a plasticului

Pentru ca materialele plastice să fie reciclate în mod corespunzător, componentele și greutățile lor moleculare trebuie să fie complet identice. Dacă nu, atunci când sunt amestecate, se formează diferite straturi  care nu se pot împreuna (ca atunci  când încercăm să amestecăm apă și ulei).

O altă problemă foarte comună este că materialele plastice sunt întotdeauna însoțite de coloranți și alți aditivi care fac și mai dificilă reciclarea plasticului. Acești aditivi dăunează plasticului și uneori nu mai poate fi refolosit.

Care este rolul codului de identificare a plasticului?

Acest cod, care este utilizat la nivel internațional, este cunoscut și sub numele de PIC. Aceste acronime înseamnă “Cod de identificare a plasticului” în traducerea lor din limba engleză și se referă la grupul de polimeri căruia îi aparține acel plastic.

Codul de identificare a fost creat de Societatea Industriei Maselor Plastice și, datorită acestuia, la nivel global există un sistem unic care ajută la identificarea materialelor plastice.

PIC este indicat într-un simbol triunghiular cu trei săgeți atașate între ele și, printre alte utilizări, acest cod servește pentru a indica dacă tipul respectiv de plastic este adecvat pentru reciclarea în instalațiile de reciclare a plasticului.

În acest fel, companiile de reciclare le pot identifica rapid și pot economisi timp în procesul de reciclare a plasticului.

Prin toate aceste procese, numărul depozitelor de deșeuri este redus, emisiile de CO2 de pe planetă sunt reduse și mii de litri de apă și energie se economisesc.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)