Importanța reciclării fierului vechi și a metalelor

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Reciclarea deșeurilor și a metalelor a devenit atât o necesitate ecologică, cât și o necesitate economică. Datorită recuperării acestor materiale și reciclării lor ulterioare, contribuim la reducerea deșeurilor de materii prime naturale (producția lor primară implică investiții și costuri de operare foarte mari) și reducem considerabil emisiile de CO2 în atmosferă.

În cifre generale, realizarea unui produs nou din material reciclat implică cu 20% mai puține emisii și evită extracția excesivă a materiilor prime.

Atât companiile, cât și persoanele fizice duc resturile la centre de colectare care se ocupă de recuperarea materiilro prime. În acest fel, utilizatorii pot obține niște bani în schimbul deșeurilor lor de metal, contribuind în același timp la respectarea mediului și la reducerea consumului de energie.

La nivel economic, se estimează că numai în 2014 industria siderurgică a reciclat peste 10 milioane și jumătate de tone de deșeuri de metal, generând un profit de aproape 1,7 miliarde de euro.

Cum se reciclează fierul vechi?

Companiile de gestionare a deșeurilor  sunt însărcinate cu colectarea, clasificarea și tratarea deșeurilor metalice, astfel încât acestea să poată fi refolosite în alte procese de producție.

Procesul de reciclare a deșeurilor are faze manuale și faze mecanizate care includ zdrobirea, filtrarea și separarea pentru a obține metalele pe de o parte și restul fracțiilor(adică materiale plastice, textile etc.) pe de altă parte.

Cele mai importante faze ale reciclării deșeurilor sunt:

  • În general, consumatorii sunt cei care contactează companii specializate pentru a-și vinde deșeurile metalice.
  • Odată ajunse la centrul de reciclare, deșeurile metalice sunt clasificate și separate în funcție de materialul din care sunt fabricate. În mod normal, această clasificare este efectuată manual de către operatorii centrului de colectare.
  • Fragmentarea constă în zdrobirea materialelor clasificate după tipologii și apoi compactarea acestora. În această fază, metalele trec printr-un proces magnetic și sunt cernute până când sunt complet separate.
  • Distribuție. Metalele, odată compactate, sunt vândute diferitelor industrii care vor fi însărcinate să le ofere o nouă viață.

În cazul multor altor deșeuri, întregul proces de reciclare a deșeurilor trebuie întotdeauna efectuat de către personal calificat, folosind mașini industriale specifice și în conformitate cu legislația și reglementările în vigoare.

Reciclarea fierului vechi și a metalelor: tipuri de materiale și pentru ce pot fi refolosite

Diferite industrii generează o multitudine de deșeuri metalice care sunt cunoscute în mod popular ca „fier vechi”. În linii mari, putem împărți deșeurile metalice în două categorii:

  • Metale feroase. Acestea cuprind resturile de fier și oțel.
  • Metale neferoase. Care ar fi resturile din deșeuri de aluminiu, plumb, cupru, zinc, staniu sau nichel, printre alte metale extrase din baterii, piese de mașini, motoare, profile, cabluri etc.

La ce pot fi utilizate deșeurile metalice după ce au fost reciclate?

Practic toate metalele pot fi reciclate. Unele dintre ele, precum oțelul sau fierul, o pot face într-un mod nelimitat, fără a-și pierde proprietățile și calitatea. De aceea, ne putem asigura că șansele de recuperare a diferitelor metale reciclate sunt foarte mari. Câteva exemple sunt:

Fier

Unul dintre metalele cu cea mai lungă tradiție de „reciclare”. De la resturi industriale, utilaje, grinzi etc. Fierul reciclat poate fi folosit pentru a confecționa aparate și scule pentru ferestre sau uși.

Oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este unul dintre materialele metalice cu cel mai mare potențial de reciclare și poate fi reutilizat, printre alte utilizări, pentru fabricarea ustensilelor de bucătărie.

Cupru

În cadrul reciclării deșeurilor, cuprul este unul dintre materialele cu cea mai mare cerere și producție de pe piață. Extras din cabluri, țevi, fire din PVC sau motoare, acest material poate fi refolosit pentru a face ustensile de bucătărie și articole electronice.

Aluminiu

Aluminiu, ca material ușor de tratat, admite multe utilizări după recuperare. Una dintre ele este fabricarea tacâmurilor și a conservelor (pentru alimente, de exemplu).

Bronz

Bronzul este un alt metal folosit din cele mai vechi timpuri și, în mod normal, este recuperat de obicei din vechile mașini industriale. Utilizarea sa principală odată reciclată? Fabricarea de bijuterii și obiecte decorative.

Impactul asupra mediului și economiile generate de reciclarea deșeurilor sunt ridicate. Cumpărarea și vânzarea de fier vechi este o practică obișnuită care îmbunătățește economia și ajută la protejarea mediului.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)