Reciclarea cuprului

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Cuprul este natural, complet reciclabil, rezistent la coroziune, sustenabil și antimicrobian. Nu este persistent, bioacumulativ, sau toxic pentru mediu, în condiții normale de utilizare.

Cuprul este un material care, spre deosebire de multe altele, păstrează 100% din proprietățile sale după reciclare, astfel încât poate fi reutilizat la nesfârșit, contribuind în mod semnificativ la realizarea unei economi circulare. Se estimează că două treimi din cuprul care a fost extras din 1900 și până astăzi – aproximativ 550 de milioane de tone – este încă în uz în prezent.

In fiecare an, prin reciclarea cuprului se evită emiterea în atmosferă a 40 de milioane de tone de CO2.

La nivel global, aproximativ 28 de milioane de tone de cupru sunt utilizate în procese tehnologice anual, din care o cantitate de peste 30% este cupru reciclat. Potrivit raportului publicat de Grupul Internaţional de Studiere al Cuprului (International Copper Study Group – ICSG) 41,5% din cuprul utilizat în Europa provine din reciclare.

Cuprul este cel mai eficient metal, după metalele prețioase, pentru utilizare ca si conductor de căldură și electricitate, de aceea aproximativ 70% din cuprul utilizat curent se foloseste la bunurile de consum final.

Utilizarea unei tone de cupru în circuite electrice (echivalentul a 100.000 de telefoane mobile, 10.000 de laptopuri, 500 de aparate de aer condiționat, 50 de mașini sau 10 case) poate preveni emiterea în atmosfera a unei cantități de dioxid de carbon între 100 și 7.500 de tone. În ceea ce privește economia de energie, valoarea acesteia se situează între 20 de mii și 2 milioane de euro.

Un computer conţine 1,5 kg cupru, un cămin tipic aproximativ 100 kg şi o turbină eoliană 5 tone.

Cuprul este un material esențial pentru construirea viitoarelor sisteme energetice. Acesta joacă un rol important în sistemele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară, eoliană, a mareelor, hidroenergia, cea de biomasă și cea geotermală. Cuprul este unul dintre cel mai bine cotaţi conductori termici și electrici dintre metalele folosite în infrastructură și designul produselor. Sistemele de alimentare cu energie electrică din cupru generează, transmit și utilizează energie cu o eficiență mai mare, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră și optimizând costurile ciclului de viață.

De la mijlocul anilor 1960, cererea mondială pentru cupru rafinat a crescut cu peste 250% (de la 5 milioane la 18 milioane tone).

În 2011 o cantitate de 2,1 milioane de tone de cupru a fost refolosită – o creștere de 12% într-un an, provenită din produse ajunse la sfârșitul ciclului de viață și din deșeurile de fabricație reciclate direct (topire directă). Procentajul crescător al reciclării cuprului se datorează creșterii cerinței industriale al metalului pe plan mondial.

Institutul European al Cuprului

Institutul European al Cuprului (ECI), fondat în Regatul Unit în 1996 și cu sediul la Bruxelles din 1998, s-a infiintat prin parteneriatul celor mai importante companii miniere din lume, topitorii și producători de semi-fabricate.

Institutul European al Cuprului are 43 de membri, ei reprezintă majoritatea producătorilor de cupru primar din lume, fiind cele mai mari topitorii/rafinării și 11 din cei mai mari producători de cupru.

Membrii direcţi ai ECI includ 6 producători top de cupru din UE, cei mai importanţi producători de semi-fabricate de cupru din Europa și companiile care exploatează avantajele oferite de cupru în aplicațiile pentru produse finite și tehnologii inovatoare.

ECI face parte, de asemenea, din Alianța Cuprului, o rețea internațională de parteneriate sponsorizate de industria cuprului, a cărei misiune comună este de a contribui la dezvoltarea și apărarea piețelor cuprului, pe baza caracteristicilor tehnice excelente și a contribuției lor la o mai bună calitate a vieții.

Află unde sunt centrele de colectare a cuprului/fierului vechi din orașul tău și a vehiculelor scoase din uz.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)