Reciclarea deșeurilor electronice: efecte economice și de mediu

Publicat în Recomandari acum 4 ani

DEEE-urile se referă la deșeurile electrice, electronice și electrocasnice, dispozitive care au ajuns la sfârșitul vieții și prin urmare pot fi aruncate.

Smartphone-uri, radiouri, laptop-uri, calculatoare, cafetiere electrice, televizoare, mașini de spălat, faxuri, imprimante sunt doar câteva exemple de astfel de deșeuri.

Suntem într-o continuă așteptare a noilor tehnologii electronice, dar ce se întamplă cu miile de dispozitive învechite si pe care nu le mai folosim?

Rata alarmantă a deșeurilor electronice

Avem multe electronice învechite sau scoase din uz în casele noastre. În medie, există aproximativ 8 electronice pe gospodărie.

În România sunt generate 5,5 kg DEEE pe cap de locuitor, în medie, pe an. Dintre acestea doar 3 kg ajung să fie colectate corespunzător și ajung în fluxul de tratare și reciclare. În timp ce 2,5 kg ajung la groapa de gunoi sau în fluxuri de fier vechi, ducând la o poluare gravă și ireversibilă a mediului.

Pentru fabricarea smartphone-urilor, plăcilor de bază, chip-urilor și a altor produse similare sunt folosite metale prețioase, inclusiv platină, aur și argint intr-un  procent destul de mare.

Nu toate piesele unui smartphone sunt materiale inerte. De cele mai multe ori, ele conțin compuși periculoși și nocivi, cum ar fi mercurul, cadmiul, arsenicul și plumbul.

Aceste elemente pot fi reutilizate sau chiar reciclate pentru a le da o noua utilizare, dar atunci când sunt aruncate la coșul de gunoi ele prezintă un pericol major pentru sănătate și dăunează mediului.

Reciclarea poate limita poluarea aerului și a apei, făcând în același timp lumea un loc mai bun.

De ce ar trebui să reciclăm vechile noastre telefoane mobile?

  • Cu reciclrea unui telefon se va economisi suficientă energie pentru funcționarea unui laptop timp de 40 de ore.
  • În Statele Unite, aproximativ 130 de milioane de smartphone-uri sunt aruncate în fiecare an.
  • Dacă s-ar recicla 100% din acestea, cu cantitatea de energie pe care o economisim, putem alimenta un oraș mic timp de un an.
  • Dintr-un milion de telefoane reciclate obținem 16.000 de kg de cupru, 15 de kg de paladiu, 350 de kg de argint și 35 de kg de aur.
  • Un milion de telefoane pot economisi suficientă energie pentru 150 de case într-un an, dacă sunt reciclate.

 

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le putem obține dacă suntem conștienți de modul în care trebuie să eliminăm deșeurile electronice pe care le producem.

Reciclăm sau reutilizăm?

În fiecare gospodărie se cumpără un telefon mobil nou la fiecare 1/2 ani. De fiecare dată când facem acest lucru, telefonul vechi ori este depozitat într-un loc uitat al casei, ori este aruncat la coșul de gunoi.

În loc să-l păstrezi în sertar, de ce sa nu îl reciclezi?

Unele inițiative de reciclare funcționează ca o modalitate de a strânge fonduri pentru o școală, un spital sau alte scopuri benefice.

iPhone-urile pot fi trimise direct la Apple prin programul Renew.

Materiale recuperate ating cifre impresionante: în 2015,  Apple, gigantul global al tehnologiei a strâns peste 900 de kg de aur, 2700 kg de argint și 1.134.000 de kg de cupru din deșeuri electronice.

Există o mulțime de reciclatori on-line, sau unele magazine fizice, care ar plăti un preț decent pentru vechiul tău telefon.

Deci, nu există nicio scuză pentru a nu recicla aparatele electronice vechi.

Ce se întâmplă cu vechiul tău telefon mobil, dacă îl reciclezi?

Componentele electronice ale unui telefon mobil, adică bateria, metalul și materialele plastice sunt atât de utile încât pot fi reutilizate pentru a face un produs complet nou.

Metalele pot fi reutilizare în industria automobilelor, electronicelor sau a bijuteriilor.

Materialele plastice pot fi folosite pentru a realiza piese auto, recipiente din plastic sau mobilier de grădină, printre altele.

Bateriile smartphone-urilor pot fi reparate sau descompse pentru a face baterii noi.

Ca sa-ti faci o idee, într-un smartphone se găsesc pana la 60 de elemente din tabelul periodic, iar multe dintre aceste metale pot fi recuperate, reciclate și utilizate ca materii prime pentru a face produse noi.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) din orașul tău.

Etichetat cu: ,

2 comentarii
Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)