Unul dintre cele mai des intalnite tipuri de deseuri il reprezinta fara indoiala aparatele electrocasnice vechi.
Cu totii stim – macar in teorie – ca nu trebuie aruncate direct la gunoi, ci duse in centre speciale de reciclare, unde sa fie demontate si reciclate selectiv. Dar de ce trebuie procedat astfel? Cine suporta costurile gestionarii acestor deseuri? Care produse trebuie reciclate selectiv?
Pentru a afla exact ce ar trebui sa facem pentru a recicla corect, am consultat directiva Uninii Europene 2002/96/CE din 27.01.2003, care reglementeaza aceasta problema. Directiva o puteti gasi aici.
1) Ce sunt DEEE?
Echipamente electrice si electronice sau “EEE” inseamna echipamente care functioneaza pe baza de curenti electrici sau campuri electromagnetice si echipamente de productie, de transfer si de masurare a acestor curenti si campuri.
Echipamentele sunt destinate utilizarii la o tensiune mai mica sau egala cu 1.000 de volti, curent alternativ, si 1500 de volti, curent continuu. Directiva nu se aplica produselor destinate scopurilor militare. Atunci cand nu mai sunt folosite, devin deseuri sau “DEEE”.
Produsele vizate variaza de la frigidere, cutite electrice, ceasuri desteptatoare, dispozitive pentru sudura si jocuri video, pana la aparatura medicala si distribuitoare automate – lista completa este prezenta intr-o anexa a directivei.
2) Cine este responsabil?
Politica de mediu a Comunitatii corespunde principiului “Poluatorul plateste”. Producatorii EEE sunt deci cei care au obligatia valorificarii deseurilor provenite de la utilizatori.
La puncte publice de colectare, gospodariile si distribuitorii isi pot preda “cel putin gratuit” deseurile, prin finantarea producatorilor. Administrarea deseurilor presupune colectarea, tratarea, valorificarea si eliminarea nepoluanta a acestora.
Pentru produse introduse pe piata inainte de intrarea in vigoare a directivei – asa-numitele “deseuri istorice” – finantarea costurilor de gestionare este asigurata de la toti producatorii existenti pe piata la momentul generarii costurilor, functie de cota lor de piata pe echipamentul respectiv.
La furnizarea unui nou produs, si distribuitorii sunt obligati sa preia vechile echipamente, daca aparatura este de acelasi tip si cu aceleasi functii.
3) De ce e periculos sa nu colectam EEE selectiv?
Prezenta substantelor periculoase in aceste echipamente poate avea efecte potentiale asupra mediului si sanatatii umane. Majoritatea gazelor din DEEE epuizeaza stratul de ozon sau prezinta un potential de incalzire globala.
Printre substantele, preparatele sau componentele periculoase ale EEE sunt numite bateriile, tonerele, tuburile catodice, cablurile electrice externe sau ecranele cu cristale lichide.
4) Ce se intampla cu deseurile colectate?
Deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) reprezinta un domeniu prioritar de reglementare pentru EU.
Daca producerea de deseuri nu se poate evita, acestea trebuie refolosite sau valorificate, prin materia sau energia pe care le contin.
In mod ideal, DEEE sau componentele lor sunt refolosite. In cazul in care acest lucru nu este posibil, toate DEEE colectate separat sunt supuse unui proces de valorificare. La sfarsitul lui 2006, producatorii erau obligati sa valorifice pana la 80 % din greutatea medie / aparat si sa refoloseasca sau recicleze in proportie de pana la 75% din greutatea medie / aparat (functie de categoriile in care sunt incluse respectivele DEEE). Rata medie lunara de colectare selectiva era de peste 4 kg/cap locuitor.
5) Ce echipamente trebuie reciclate astfel?
Pentru a informa utilizatorii in legatura cu obligatia de a nu elimina DEEE ca deseuri municipale nesortate, echipamentele electrice si electronice sunt marcate corespunzator. Acest simbol (vezi foto) a devenit obligatoriu incepand cu 13.08.2005, fiind prezent pe ambalaje, instructiuni de utilizare sau pe certificatul de garantie.
6) Care este solutia pentru producatori?
Sa proiecteze si sa produca prin procedee care sa usureze repararea, imbunatatirea, refolosirea, demontarea si reciclarea EEE (asa-numitul Design for Recycling). De asemenea, UE sprijina integrarea materialelor reciclate in noile echipamente.
Etichete: Recomandari