Ce se poate recicla din casă

Publicat în Recomandari acum 9 ani

Ştiai că 80% dintre produsele care ajung într-o casă reprezintă, în realitate, deşeuri, încă din fabrică? Poţi face un simplu experiment, spune preşedintele organizaţiei „Valea Soarelui”, Dan-Călin Tocaciu.

„Ia o cutie de 100 de grame de bomboane de ciocolată şi vei vedea că ambalajul de carton are şi el aproape 100 de grame dacă nu mai mult”, ceea ce înseamnă costuri ridicate pentru producerea ambalajului, spune acesta. De ce această salbă de cheltuieli inutile din care doar producătorii au de câştigat, se
întreabă acesta.

Totul se poate recicla

Colectarea selectivă a deşeurilor acasă merge mână în mână cu risipa resurselor, care o generează, crede Tocaciu, care, în 2002,a înfiinţat organizaţia „Valea Soarelui” ce promovează utilizarea energiilor reînnoibile, protecţia mediului şi a drepturilor cetăţenilor.

În Occident, unde producţia de ambalaje a fost, în ultimii 40 de ani, mai mare decât producţia de bunuri, sortarea acestora a devenit absolut necesară pentru a recupera ceea ce se risipeşte, afirmă Tocaciu. Acesta mizează pe mai multe principii de reciclare. Primul ar fi că poluatorul plăteşte, apoi că materialele feroase, neferoase şi hârtia sunt reciclate pentru că valoarea lor exprimată în costuri este mare. De asemenea, PET-urile sunt poluatoare, dar nu sunt colectate pentru că poluatorul nu păţeşte şi nu plăteşte nimic şi pentru vânzătorii de lichide ambalate, actualele condiţii legislative sînt atît de permisive încît colectarea şi reciclarea sînt neinteresante pentru ei.

„Adică producătorul de lichide ambalate (poluatorul) să fie obligat la plata unei garanţii gestionate de stat, proporţională cu cantitatea de PET-uri puse în circulaţie, garanţie restituibilă integral numai în caz de colectare integrală. Valoarea nerecuperată să fie contabilizată ca profit de mediu şi impozitată”, propune Tocaciu. În acelaşi timp, poluatorul trebuie să fie obligat să recupereze PET-urile plătind un preţ rezonabil la returnare. „Astfel cetăţeanul este cointeresat şi nu exploatat”, spune acesta.

„Trebuie să reciclăm pentru că altfel am ocupa foarte repede lumea cu gunoaie care sunt deşeuri reciclabile. Trebuie să reciclăm pentru a economisi resurse şi aşa finite”, Dan-Călin Tocaciu, preşedinte Asociaţia „Valea Soarelui”

În mod normal, la groapa de gunoi unde sunt sortate deşeurile domestice, se pot recicla toate tipurile de deşeuri, pentru a elimina stocarea lor. „Faptul că stocarea se întâmplă totuşi, este tot o şansă acordată producătorilor de a-şi maximiza profitul prin eliberarea de lor de responsabilitatea reciclării”, crede Tocaciu, care susţine că, prin intermediul actualelor tehnologii ar trebui să nu mai avem gropi de gunoi, dând exemplul Japoniei, unde reciclarea este completă. „Sortarea în gropi de gunoi este de fapt un mod de a scăpa de nişte cheltuieli pe care le trimitem în viitor”, avertizează acesta.

Soluţii
* Trei coşuri de gunoi în casă: pentru plastic, pentru hârtie şi pentru gunoiul menajer
* La cumpărături, achiziţionează doar acele produse de care chiar ai nevoie: economiseşti bani şi poluezi mai puţin
* Ieşi mai des cu bicicleta
* Dacă nu stai la un etaj prea sus, renunţă la mersul cu liftul
* Păstrează câteva sacoşe cu care să mergi la cumpărături, decât să cumperi pungi de câte ori ieşi
* Reciclează electrocasnicele vechi, în loc să le arunci
* Cumpără ciocolata şi alte dulciuri vrac, într-o punguliţă de hârtie care se poate recicla
* Recompense pentru cei care triază gunoiul
* Amenzi pentru producătorii poluatori

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)