Garda de Mediu Giurgiu face precizări importante pentru agenții economici privind evidenţa gestiunii deşeurilor

Publicat în Recomandari acum 1 an

cos gunoi selectiv xConform prevederilor HG 856/2002 privind evidenţa gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, toți agenţii economici care generează deşeuri au obligaţia să ţină o evidenţă a gestiunii acestora, în conformitate cu modelul din actul normativ.

„Astfel, în fiecare lună, pentru fiecare tip de deșeu se completează formulare cu informații privind cantitatea generată. Din aceasta, se precizează ce cantitate a fost valorificată, eliminată final, rămasă în stoc, precum și operatorul economic care a efectuat operația de valorificare/eliminare.

Teoretic, în orice moment ar trebui să cunoaștem ce cantitate de deșeuri a generat fiecare agent economic, dar și ce s-a întâmplat cu deșeurile rezultate.

Pentru a afla tipurile de deșeuri rezultate din activitatea desfășurată, orice operator economic poate consulta anexa 2 la actul normativ menționat mai sus.

Pentru început, va identifica categoria generală de deșeuri ce rezultă din activitatea proprie (de exemplu: 02- Deşeuri din agricultură, horticultură, acvacultură, silvicultură, vânătoare şi pescuit, de la prepararea şi procesarea alimentelor), apoi subtitlurile categoriilor de deşeuri (de exemplu: 02 03- deşeuri de la prepararea şi procesarea fructelor, legumelor, cerealelor, uleiurilor comestibile, pulberei de cacao, cafelei, ceaiului şi tutunului; producerea conservelor; prepararea şi fermentarea drojdiei şi extractului de drojdie şi melasei), iar la final tipurile de deseuri (de exemplu: 02 03 01- nămoluri de la spălare, curăţare, decojire, centrifugare şi separare).

Așa cum se poate observa, titlurile şi subtitlurile categoriilor de deşeuri sunt definite printr-un cod format din două, respectiv din 4 cifre, iar tipurile de deşeuri sunt definite în mod individual printr-un cod complet format din 6 cifre.

Trebuie știut că deșeurile periculoase sunt marcate cu un asterisc (*).

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 7500 lei, absenţa evidenţei gestiunii deşeurilor, înscrierea de date incorecte în evidenţa gestiunii deşeurilor, neutilizarea codurilor deşeurilor prevăzute în anexa nr. 2 pentru evidenţa gestiunii deşeurilor, netransmiterea evidenţei gestiunii deşeurilor autorităţilor publice centrale şi autorităţilor publice teritoriale de protecţie a mediului, la solicitarea acestora.

De la începutul anului, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu a aplicat 12 sancțiuni în valoare de 82.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor HG 856/2002”, se precizează într-o postare pe Facebook făcută de Garda de Mediu Giurgiu.

via Jurnal Giurgiuvean

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)