Metode noi de recuperare a metalelor rare din bateriile uzate, cu ajutorul cojilor de portocale

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologica din Nanyang (NTU Singapore) au dezvoltat o metodă nouă de utilizare a cojilor de portocale pentru recuperarea metalelor prețioase din bateriile litiu-ion vechi pentru fabricarea de baterii noi

Oamenii de știință spun că această abordare are un beneficiu dublu pentru ca luptă atât cu risipa alimentară, cât și cu deșeurile electronice, sprijinind dezvoltarea unei economii circulare cu zero deșeuri, în care resursele sunt păstrate în utilizare cât mai mult timp posibil. Se estimează că 1,3 miliarde de tone de deșeuri alimentare și 50 de milioane de tone de deșeuri electronice sunt generate în fiecare an la nivel mondial.

În mod convențional, bateriile uzate sunt supuse unei temperaturi de peste 500 grade Celsius pentru a topi metale valoroase, acest procedeu emite gaze toxice periculoase.

Se studiază metode alternative care utilizează soluții puternic acide sau soluții mai puțin acide cu peroxid de hidrogen pentru a extrage metale, dar încă produc produce secundare care prezintă riscuri pentru sănătate și siguranță sau depind de peroxidul de hidrogen, care este periculos și instabil.

Echipa NTU a constatat că un amestec de coajă de portocală uscată la cuptor și măcinată, și acid citric, un acid organic slab găsit în citrice, poate fi folosit cu succes pentru extragerea metalelor valoroase din baterii.

În experimentele de laborator, echipa a descoperit că metoda lor a extras cu succes aproximativ 90% din cobalt, litiu, nichel și mangan din bateriile litiu-ion uzate, o eficiență comparabilă cu cea a sistemului care folosește peroxidul de hidrogen.

Cheia este celuloza găsită în coaja de portocală, care este transformată în zaharuri sub căldură în timpul procesului de extracție. Aceste zaharuri îmbunătățesc recuperarea metalelor din deșeurile de baterii. Antioxidantii naturali găsiti în coaja de portocală, cum ar fi flavonoizii și acizii fenolici, contribuie, de asemenea la această îmbunătățire.

Din materialele recuperate, au fabricat baterii litiu-ion noi, care au arătat o capacitate de încărcare similară cu cea comercială.

Această metodă de extracție a metalelor cu ajutorul cojilor de fructe s-ar putea extinde, de asemenea, la alte tipuri de resturi de fructe și legume bogate în celuloză, precum și la alte metale care trebuiesc recuperate, cum ar fi fosfatul de litiu, nichelul, manganul și cobaltul. Acest lucru ar contribui la luarea unor măsuri în direcția noii economii circulare a deșeurilor electronice și la îmbunătățirea vieții noastre într-un mod mai ecologic și mai durabil.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)