Gestionarea deșeurilor inerte: recunoașterea și tratarea acestora

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Obiectivul principal al tratamentului deșeurilor este recuperarea, evaluarea sau eliminarea acestora, neutralizarea posibilelor substanțe toxice pe care le conține și valorificarea la maxim a materiei prime.

Tratarea diferitelor tipuri de deșeuri inerte și organice poate varia în funcție de tipul de deșeuri și de pericolul acestora, de cantitatea și, mai ales, dacă deșeurile au fost amestecate sau separate înainte de a ajunge la stația de reciclare.

Ce sunt deșeurile inerte?

Un deșeu este orice substanță sau obiect pe care îl eliminăm. Deșeurile sunt clasificate în funcție de originea, compoziția și gradul de periculozitate.

În funcție de originea lor, deșeurile pot fi menajere, deșeuri biologice (derivate din activități precum grădinărit sau din bucătărie). În funcție de compoziția lor, deșeurile pot fi organice și anorganice. În cele din urmă și în funcție de gradul de pericol, deșeurile pot fi inerte, periculoase sau toxice și nepericuloase.

Deșeurile inerte sunt acelea care nu suferă nicio transformare semnificativă fizică, chimică sau biologică, nu se dizolvă, nu ard, nu reacţionează în nici un fel fizic sau chimic, nu sunt biodegradabile şi nu afectează materialele cu care vin în contact într-un mod care să poată duce la poluarea mediului sau să dăuneze sănătăţii omului. Levigabilitatea totală şi conţinutul de poluanţi ai deşeurilor, ca şi ecotoxicitatea levigatului trebuie să fie nesemnificativă şi, în special, să nu pericliteze calitatea apei de suprafaţă şi/sau subterane . Cel mai clar exemplu de deșeuri inerte sunt deșeurile din construcții.

Datorită naturii sale, deșeurile inerte nu sunt nici solubile, nici combustibile și nici nu reacționează chimic, fizic sau mecanic atunci când intră în contact cu mediul sau cu alte materiale. Nici ele nu sunt biodegradabile, deși, deoarece sunt inofensive, pot fi folosite ca materiale de umplere pe șantierele de construcție, de unde și importanța recunoașterii lor și gestionării corespunzătoare.

Tipuri de deșeuri inerte

Multe dintre așa-numitele deșeuri inerte sunt industriale, deoarece sunt legate de dezvoltarea activităților industriale și a construcțiilor, motiv pentru care sunt uneori denumite „deșeuri din construcții și demolări”. Acest concept include demolări, construcții noi, reabilitare și deșeuri de lucrări publice.

În mod normal, aceste deșeuri sunt voluminoase și nu pot fi depozitate în containerele din orașele noastre. Tocmai acest volum mare și dificultatea transportării lor fac necesară o gestionare responsabilă a deșeurilor inerte, angajând serviciile unor companii specializate.

Pentru deșeuri din construcții și demolări putem găsi următoarea clasificare a deșeurilor inerte:

  • Plastic
  • Hârtie și carton.
  • Moloz
  • Piatră.
  • Nisip, pietriș și alte agregate.
  • Rămășițe de beton.
  • Asfalt
  • Cărămizi, plăci, țigle și alte ceramice.
  • Ciment.
  • Resturi de lemn.
  • Sticlă.
  • Metale.

Tratarea deșeurilor inerte

Gestionarea și tratarea deșeurilor inerte este reglementată în H.G. 162/2002, din 20 februarie privind producția și gestionarea deșeurilor din construcții și demolări și trebuie să fie efectuate de companii specializate însărcinate cu transportul acestora la depozitele de deșeuri. inert.

Depozitele de deșeuri inerte sunt spații controlate în care sunt depozitate deșeuri industriale inerte. În aceste locuri este permisă depunerea molozului și, strict interzisă, aruncarea deșeurilor organice sau toxice. Odată ce deșeurile ajung acolo, personalul specializat le studiază și le tratează pentru a obține moloz curat, adică fără materiale plastice, lemn, metale și alte resturi periculoase. Cu dărâmăturile curate, pietrișul este fabricat, utilizat în construcții și lucrări publice pentru a umple cofrajele sau altele similare.

Depozitele inerte pot fi active între 10 și 15 ani și, odată înfundate și închise, sunt acoperite cu sol vegetal, fiind complet sigure.

Deșeuri inerte: exemple de reciclare

  • Materiale din piatră (pietre, marmură, etc). Pot fi zdrobite pentru a produce agregate sau pentru a umple terasamente, subsoluri rutiere etc.
  • Metale. Resturile de metal pot fi topite pentru a crea metale noi.
  • Plastic. Separarea lor trebuie să fie cea mai riguroasă și trebuie făcută în afară de restul deșeurilor inerte.
  • Lemn. Deșeurile de lemn pot fi mărunțite pentru a produce paleți, schele sau plăci aglomerate. Ele pot servi și ca bază pentru producerea de biomasă.
  • Asfalt, cauciuc și PVC. Resturile de PVC sunt utilizate pentru fabricarea pardoselilor industriale și de garaj și pentru protejarea cablurilor electrice. Aceste trei materiale sunt, de asemenea, utilizate pentru realizarea trotuarelor rutiere.

Etichetat cu: ,

2 comentarii
  • Angela spune:

    Bună seara,sunt din Prahova,am o chiuvetă de baie spartă, unde as putea să o duc.

  • Ionuț Părăușanu spune:

    Operatorul de salubritate sau primaria poate va sa va spuna cel mai bine daca există depozite pentru deseuri inerte in apropiere de dvs sau ajunge in depozitele de gunoi normale.

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)