Importanța colectării și reciclării bateriilor auto

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Dacă dorim să avem mijloace de transport eficiente și durabile, trebuie să dezvoltăm procese de colectare și reciclare a bateriilor auto pentru a preveni acumularea tot mai mare de deșeuri tehnologice.

Bateria litiu-ion a fost unul dintre cele mai impresionante progrese tehnologice din societatea de astăzi. A fost atât de impresionant încât creatorii săi (Goodenough, Whittingham și Yoshino) au primit în 2019 Premiul Nobel pentru Chimie, în semn de recunoaștere a importanței acestor baterii, care se afla pe piață din 1991.

În ultimele trei decenii, bateriile litiu-ion au înlocuit practic toate celelalte baterii reîncărcabile în majoritatea electronicelor portabile: telefoane mobile, calculatoare, aparate etc. În plus, acești acumulatori au revoluționat sectorul transporturilor, fiind componentele cheie ale vehiculelor electrice și hibride, inclusiv motocicletelor, bicicletelor și scuterelor.

O producție în creștere destinată industriei transporturilor

Industria bateriilor litiu-ion crește în fiecare an. Potrivit Uniunii Europene, până în 2021 bateriile introduse pe piață de industria tronsporturilor vor fi de aproximativ 20 de ori mai multe decât cele produse în 2010.

Trecerea la vehiculul electric va crește și mai mult producția acestor baterii, aproximativ 55% din vehiculele noi fiind electrice până în 2030.

Creșterea acestei tehnologii este asociată cu nevoia urgentă de a dezvolta procese de reutilizare și reciclare care să prevină acumularea tot mai mare de deșeuri tehnologice. Trebuie să constientizăm că reciclarea acestor baterii este importantă, dacă dorim cu adevărat să atingem obiective înalte în vederea unei mobilități eficiente și durabile.

Importanța reciclării bateriilor

Reciclarea bateriilor urmărește două obiective:

  • Reducerea impactului negativ al deșeurilor asupra mediului.
  • Reutilizarea materialelor care alcătuiesc bateriile pentru a promova atât producția durabilă, cât și economia circulară.

Unele dintre componentele esențiale ale bateriilor litiu-ion, cum ar fi cobaltul, fosforul sau grafitul natural, sunt considerate a fi de mare valoare economică și cu o disponibilitate limitată. Prin urmare, aceste substanțe sunt incluse pe lista Uniunii Europene a materiilor prime critice.

Având în vedere cererea tot mai mare de baterii, componente precum nichelul, manganul sau litiul sunt acum candidați puternici pentru această listă în următorii ani.

Inutil să mai spunem că încurajarea reciclării acestor materiale poate contribui  la reducerea nedreptăților sociale și climatice asociate cu industria minieră ilegală, cum ar fi cele din minele de cobalt din Congo.

Reciclarea bateriilor: prezent și viitor

Din fericire, tot mai multe companii se ocupa cu reciclarea industrială a acestor baterii. Astăzi, procesele hidrometalurgice și pirometalurgice sunt cele mai utilizate. Cele mai multe se concentrează pe recuperarea de cobalt și nichel, deoarece acestea sunt elementele cele mai performante din punct de vedere economic.

Deși există o serie de cercetări care vizează dezvoltarea unor tehnici de reciclare mai eficiente, mai avem încă un drum lung de parcurs pentru a realiza o economie circulară reală în sectorul bateriilor.

Elaborarea de reglementări care să ia în considerare particularitățile bateriilor litiu-ion, susținerea cercetării în domeniu și, bineînțeles, colaborarea cetățenilor atunci când își depozitează deșeurile tehnologice într-un loc curat sunt aspecte cheie pentru reciclarea eficientă a bateriilor. Acest lucru va contribui la dezvoltarea durabilă a electronicelor portabile și a vehiculelor electrice

Vezi aici firmele autorizate care colectează baterii auto sau baterii portabile în România.

Etichetat cu: , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)