Impactul asupra mediului a bateriilor aruncate la întâmplare

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Bateriile sunt folosite pentru a genera energie pentru dispozitive portabile precum calculatoare, ceasuri, telecomenzi, lanterne, instrumente electronice etc. Acestea fac posibilă funcționarea dispozitivelor electrice datorită transformării energiei chimice în energie electrică, menținând astfel o diferență de potențial constantă și generând o tensiune. Când durata de viață utilă a unei baterii se termină, acestea se transformă în deșeuri care, dacă nu sunt bine gestionate și eliminate, devin o amenințare pentru mediu, deoarece metalele care le compun sunt extrem de toxice.

În cât timp se poate degrada o baterie?

Se estimează că timpul de degradare al unei baterii este cuprins între 500 și 1000 de ani, odată ce acestea încep să se descompună, stratul protector care acoperă toate metalele grele care alcătuiesc bateriile este degradat mai întâi, iar mai târziu aceste metale sunt eliberate, fiind foarte toxice și periculoase pentru mediu și pentru toate tipurile de viață.

Unele dintre metalele care pot fi găsite în compoziția bateriilor sunt plumbul, cromul, mercurul, zincul, arsenicul, cadmiul, printre altele. Cel mai poluant metal este mercurul.

Impactul asupra mediului a bateriilor aruncate la întâmplare

Aruncarea bateriilor în coșul pentru deșeuri menajere sau în natură are consecințe mari asupra mediului:

  • O singură baterie mică, de tipul celor utilizate pentru funcționarea ceasurilor, se numără printre cele mai nocive și mai poluante baterii pentru mediu. Se estimează că o singură baterie poate contamina un volum de apă egal cu al unei piscine de dimensiuni olimpice.
  • Bateriile care ajung în depozitele de deșeuri sau medii naturale se descompun încet până când stratul protector care înconjoară toate metalele grele care îl compun este distrus. Acestea sunt eliberate și distribuite în întregul mediu natural prin ciclul apei, contaminând astfel toate acumularile de apă, cum ar fi mările, râurile și acviferele, precum și solurile.
  • Dacă bateriile sunt incinerate, ele vor fi mult mai toxice, deoarece cadmiul și mercurul, printre alte metale, atunci când intră în combustie generează gaze cu un puternic efect de seră.
  • De asemenea, au un efect dăunător asupra vieții, deoarece aceste metale ajung să intre în lanțul trofic. Apele și solul sunt contaminate, poluarea ajungând în culturi agricole cu consecințe ulterioare asupra sănătății. Poluarea generată de baterii afectează plămânii, rinichii și poate provoca pierderea vederii și surzenia. În plus, metalele se pot acumula în placenta femeilor însărcinate, având efecte dăunătoare asupra creierului nou-născuților.

De ce este important să reciclăm bateriile

Există multe tipuri de baterii,  dar toate au în comun faptul că o mare parte din materialele care le compun sunt metale grele. Aceste metale sunt toxice pentru orice fel de viețuitoare și pentru mediu.

Acesta este motivul pentru care o bună gestionare și reciclare a acestora va evita deteriorarea mediului și vor înceta să mai fie un pericol pentru ființele vii.

Cum se reciclează bateriile

Odată ce durata de viață utilă a unei baterii s-a încheiat, aceasta trebuie depozitată într-un recipient specific pentru baterii și reciclate. Punctele de colectare a bateriilor pot fi găsite atât în ​​orașe, cât și în unele magazine și supermarketuri.

Ce să faci cu bateriile reciclate

Odată ce bateriile ajung la centrul de reciclare, urmează separarea metalelor și a restului materialelor care alcătuiesc bateriile. În acest fel, ajung să obțină metale pure care pot fi utilizate pentru fabricarea de baterii noi.

De exemplu, în reciclarea unei baterii alcaline, care este una dintre cele mai utilizate, sunt separate următoarele:

  • Învelișul de oțel este reciclat pentru a obține oțel nou.
  • Zincul și dioxidul de mangan sunt reciclate împreună pentru a obține noi materii prime pentru industria metalurgică.

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)