Cum pot fi reciclate CD-urile folosite?

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Timp de mulți ani, CD-urile (discurile compacte) au fost un instrument fundamental pentru stocarea și utilizarea informațiilor. Toți avem acasă înregistrări pe CD cu muzică, jocuri video sau filme în acest format.

Noile suporturi de stocare a informațiilor (de exemplu stick-uri de memorie USB) sau sistemele de stocare în cloud (accesibile de oriunde, mai practice și cu o capacitate mai mare) au făcut CD-urile din ce în ce mai rare. În multe cazuri ne gândim să scăpăm de ele pentru că nu le mai folosim.

De aici apar câteva întrebări: Ce să faci cu CD-urile uzate? Pot fi reciclate odată ce au fost utilizate? În ce container trebuie să le depozităm?

Ce să faci cu CD-urile uzate: din ce sunt făcute

Toate discurile compacte, atât CD-uri, cât și DVD-uri, sunt discuri groase de 1,2 mm a căror componentă principală este policarbonatul de plastic, la care se adaugă un strat reflectorizant de aluminiu. Acest strat este destinat protejării datelor și reflectării luminii laser în domeniul spectrului infraroșu, care, deși invizibil cu ochiul liber, este esențial pentru citirea CD-urilor. Stratul de aluminiu este întărit cu o protecție de lac. Ocazional, partea superioară a CD-urilor este etichetată utilizând serigrafie sau imprimare offset.

În cazul CD-R (discuri compacte care pot fi înregistrate) și CD-RW (discuri compacte reînregistrabile), se utilizează aliaje de aur sau argint care, datorită ductilității lor, permit laserelor de joasă frecvență să lucreze pe ele cum nu pot face pe aluminiu.

Cu aceste informații, știm că CD-urile convenționale conțin un procent mare (mai mult de 90%) de plastic, în special policarbonat, un material valoros care poate fi reciclat. Restul componentelor (aluminiu, lacuri, elemente serigrafiate etc.) pot fi foarte toxice pentru mediu dacă nu sunt gestionate corespunzător.

În ce container sunt depozitate CD-urile folosite?

Este important să știți ce să faceți cu CD-urile uzate, deoarece datorită procentului ridicat de plastic, mulți oameni cred că CD-urile uzate sunt reciclate în containere galbene împreună cu tetrapack/uri și doze. Aceasta este o greșeală frecventă de reciclare, deoarece aceste tipuri de containere acceptă doar ambalaje din plastic. Aceasta înseamnă că, teoretic, în acest container ați putea depozita cutia în care vă păstrați discurile sau filmele pe CD. Alte materiale (broșuri, coperte etc.), dacă sunt realizate din hârtie și carton, le-ați putea depune în recipientul albastru. Dar CD-ul ca atare nu putea fi lăsat în niciunul dintre ei.

Locul corect pentru depozitarea CD-urilor uzate, vechi sau inutilizabile sunt containere specifice. Problema este că, la fel ca în cazul bateriilor sau containerelor de ulei uzat, acest tip de container nu e des întâlnit și îl putem găsi doar în unele magazine (supermarketuri mari, magazine de calculatoare etc.), în primării sau integrat în mobilierul urban (de exemplu la stațiile de autobuz).

Dacă nu știți ce să faceți cu CD-urile uzate sau nu găsiți containerul specific, sfatul nostru este să le duceți la cel mai apropiat centru de reciclare, unde vor fi gestionate pentru reciclare. De fapt, puteți profita de vizita dvs. la centrul de colectare pentru a scăpa de deșeurile pe care nu le amestecăm cu gunoiul zilnic (deșeuri tehnologice, vopsele, țesături, ustensile de bucătărie, baterii etc.) și lăsați CD-urile și DVD-urile vechi acolo.

Cum sunt reciclate CD-urile și DVD-urile

Procesul de reciclare industrială este simplu. Primul pas este de a separa discurile de carcasele lor, care sunt reciclate într-un mod diferit (de obicei ca plastic convențional). A doua fază servește la separarea restului materialelor de policarbonat.

Pentru a curăța policarbonatul de coloranți, adezivi sau resturi de metal, CD-urile sunt plasate într-o tocătoare unde sunt sparte și spălate. Apoi se usucă prin rotire. O mașină de extrudat efectuează reciclarea mecanică: policarbonatul curat și uscat este încălzit până la punctul de topire până când ia forma unui fel de „fir continuu” care, odată ce s-a răcit, este tăiat în bucăți mici.

Aceste mici piese din policarbonat sunt ambalate și trimise către diferite industrii, unde găsesc o viață nouă ca materie primă pentru fabricarea, printre alte elemente, a ochelarilor, cutiilor pentru bijuterii sau a materialelor de birotică.

Procesul de reciclare pentru CD-uri este interesant atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului, deoarece economisește energie și petrol, care este materia primă care face posibilă obținerea multor materiale derivate din plastic.

Etichetat cu: ,

2 comentarii
Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)