Un derulator pentru cablu electric, din materiale reciclate

Publicat în Recomandari acum 7 ani

Am avut nevoie de un cablu electric foarte lung, de 100 de metri, ca să ajung să sudez ceva departe de casă. O lucrare pentru care nu se justificau cheltuieli mari. Cel mai lung derulator pe care l-am găsit, de 50 de metri, cu secţiunea conductorului de 2,5 mm, are un preţ în magazin de cel puţin 220 de lei. Îmi trebuiau două şi aş fi ajuns la costuri de 500 de lei, dar m-am descurcat cu 160 de lei cumpărând doar două fire electrice de 100 de metri, deci renunţând la firul de împământare. Am mai luat în plus o priză şi un stecker.

Tamburul l-am făcut dintr-o bucată cilindrică de lemn, căreia i-am dat gaură pe mijloc cu un burghiu găsit în podul casei bunicilor. I-am tăiat ochiul pentru mânerul de lemn ca să il pot prinde în mandrina bormaşinii. Sculele bătrâneşti nu sunt scule rapide, dar sunt mult mai rezistente. Cu el am siguranţa că nu se rupe în lemn oricât de anapoda l-ar învârti bormaşina, nu pot spune acelasi lucru despre burghiele de lemn subţiri şi lungi care se fabrică acum.

De un capăt al bucaţii de lemn am fixat cu două holşuruburi fundul unui butoi de plastic, care s-a întâmplat chiar să fie concav, ajutând la rularea cablului. De cealalta parte am prins fundul unei găleţi de plastic, un plastic cauciucat, necasant. Tot cu un holşurub am fixat de fostul fund de găleată un mâner pentru învârtirea tamburului.

Pentru axul tamburului am folosit o tijă filetată pentru că m-am gândit că aş putea fi nevoit la un moment dat să schimb ceva la tambur, iar suportul (trepiedul) pentru tambur l-am făcut dintr-o bucată de fier beton rămasă prin curte de nu ştiu când. Rest de la alte construcţii.

Derulator

Derulator

Din metru în metru am trecut cu bandă izolieră peste cele două cabluri, ca să nu se încurce, apoi am pus steckerul şi priza. L-am utilizat cu succes şi a fost foarte uşor de manevrat, cu toate acestea, pentru a preveni accidentele, nu l-aş recomanda pentru utilizare frecventă fără fir de împământare.

Etichetat cu: ,

1 comentariu
Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)