O fântână dintr-un butoi spart

Publicat în Recomandari acum 7 ani

Există un numar considerabil de izvoare de suprafaţă în zona mea geografică. Pe locul celor mai puternice dintre ele au fost cândva săpate fântâni, ca aceasta pe care am vizitat-o împreună cu nepotul meu.

Izvorul rece

Izvorul rece

Pe la mijocul verii trecute am avut, ca in fiecare an, oleacă de secetă. Vacile au simţit-o cel mai tare atunci când au trebuit să parcurgă distanţe mai mari până la locurile de adăpat sau când bălţile cu apă au devenit mlaştini noroioase şi atât.

Am avut nevoie de o solutie ieftină şi rapidă să captez apa pentru vaci şi am găsit-o dosită undeva prin curte. Un butoi spart pe lateral, caruia i-am decupat fundul si am folosit cilindrul rămas ca bazin de captare a apei. Fundul butoiului l-am folost ca să fac un tambur pentru un fir electric, despre care o să scriu mai târziu.

butoi-fântână

butoi-fântână

Ideal este ca fântâna, respectiv butoiul,  să fie aşezat pe nisip sau pietriş, asftfel încât apa să se infiltreze mai uşor în interior. Am pus capătul unui furtun în butoi şi am construit puţin mai jos un fel de dig astfel încât capătul furtunului să functioneze ca orificiul de preaplin de la chiuveta. Ar fi mers mai repede şi mai sigur dacă făceam orificiul de preaplin în butoi, de acasă, dar am neglijat. Digul din beţe şi humă şi-a făcut totuşi treaba.

furtun

furtun

Am dus celalalt capat al furtunului mai la vale, pe un teren plan, unde am pus câteva jgheaburi.

jgheab cu apă

jgheab cu apă

Jgheaburile sunt nişte fiare vechi de pe vremea CAP-ului, cu găuri de o palmă pe fund, dar structură încă suficient de solidă. Am reuşit să le recondiţionez căptuşindu-le cu tablă de aluminiu, ca să ţină apa. Am folosit o singură foaie de aluminiu, de doi metri lungime si 1,25 lăţime, pe care am indoit-o ca pe cutiile de carton pentru mâncarea chinezească şi am pus-o în jgheaburile mâncate de rugină. Am scos din buzunar doar 10 lei pentru fiecare jgheab.

În alt loc, unde am avut un izvor mai puternic şi zonă accesibilă, am făcut văcuţele fericite cu un baraj de acumulare.

Baraj apă

Baraj apă

Etichetat cu: ,

2 comentarii
  • Adrian Mitis spune:

    Merci, pentru inseninarea calda din vara ce fu, pe frigul ce este acu’. Nevoia, pe care o chemi, este mai mereu prin preajma. Bravo.

  • Costel spune:

    E laudabila preocuparea pentru ceva bun. Indiferent daca reuseste sau nu, dar sa nu produca rau, omul trebuie sa faca ceva pentru sine si pentru mediul inconjurator!

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)