Cum va funcţiona sistemul garanţie-returnare în România
Începând cu prima zi a anului viitor, România va fi nevoită să plătească Comisiei Europene o taxă pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piaţă şi nu o reciclează. Pentru a nu fi silit să plătească sume foarte mari către UE, guvernul român, prin Ministerul Mediului, a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care reglementează sistemul garanţie-returnare.
Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, precum şi PET-urile şi dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine, pentru reciclare. De fiecare dată, când veţi cumpăra din magazine o sticlă cu apă sau o doză de bere, veţi achita cu 50 de bani mai mult decât în prezent. În consecinţă, magazinele vor aplica o scumpire de 50 de bani pentru fiecare produs de acest gen pe care îl deţine.
La un calcul rapid, rezultă că un bax cu apă plată care conţine şase sticle va costa cu trei lei mai mult decât în prezent. Putem spune că această sumă reprezintă un fel de chirie pe care o plătiţi pentru folosirea ambalajului. Măsura se va aplica pentru toate ambalajele în care sunt îmbuteliaţi până la trei litri de lichid, indiferent că este vorba de sticlă, plastic sau doze de aluminiu.
Ambalajele pot fi returnate la orice magazin din România, indiferent de locul din care a fost cumpărat produsul ambalat, fără ca acest lucru să fie condiţionat de prezentarea bonului fiscal. Ulterior, magazinele respective îşi vor recupera banii de la Ministerul Mediului, fiind recompensate şi cu un tarif de administrare a deşeurilor colectate.
În magazinele mari, ambalajele vor fi introduse în automate special amenajate în incinta fiecăruia dintre ele, iar clienţii vor primi contravaloarea a ceea ce au predat, sub formă de voucher. Acesta va putea fi preschimbat în numerar sau poate fi folosit la cumpărături numai în magazinul în care se află automatul.
Pentru a putea fi introduse în astfel de automate, ambalajele trebuie să aibă codul de bare intact, astfel că trebuie să fiţi extrem de atenţi să nu deterioraţi acest însemn. Nu este clar însă cum se vor descurca magazinele mici în situaţiile prezentate, ţinând cont că aici ambalajele vor fi preluate de casieri.
Ministerul Mediului a transmis că acestea pot prelua deşeuri în limita posibilităţilor pentru a nu se crea aglomerări. În magazinele de mici dimensiuni va fi impusă o cantitate-limită de predare a deșeurilor, pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine.
Totodată, e important să se știe că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deșeurilor colectate, a declarat ministrul mediului, Mircea Fechet. Hotărârea Ministerului Mediului este în dezbatere publică şi trebuie să intre în vigoare cel târziu la 1 ianuarie 2021, fiind presată de directiva europeană care impune tuturor statelor membre UE să aplice astfel de măsuri.
Magazinele au la dispoziţie un an să implementeze sistemul. De pildă, să pună la dispoziţie clienţilor servicii de colectare sau navete pentru ambalajele de sticlă, ca să le returneze mai uşor magazinelor. Măsura este luată şi pentru că România are mari probleme cu colectarea deşeurilor.
via Presamil.ro
Etichetat cu: Plastic, Recomandari, Sticlă
A intrat în vigoare aceasta lege sau dispoziție pt.returnarea pet-urilor,a sticlelor etc. Și cum funcționează,eu lipsesc apa îmbuteliată plată și mă interesează f.mult.multumesc