Sistemul garanție-returnare prin care primești înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcțional efectiv în 18 luni

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Sistemul garanție-returnare prin care primești înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcțional efectiv în 18 luni, a explicat la Digi24 ministrul Mediului Mircea Fechet. El a spus că ele vor putea fi returnate la orice magazin, de oriunde din țară, fără sp fie necesar bonul fiscal de la cumpărare.

“În prezent, șase miliarde de doze de PET-uri sau sticle ajung anual în groapa de gunoi, punem pământ peste ele și le lăsăm moștenire copiilor noștri.

Când consumi o băutură ambalată în PET-uri sau doze de aluminiu sau sticlă o vei returna în magazin, fără să ai nevoie de bonul fiscal de când ai cumpărat băutura respectivă. Se poate returna oriunde în țară. Se poate face asta fie în aparatele specifice pentru asta, fie în magazinele mici de cartier” , a explicat la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Practic, de fiecare dată când veți cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veți achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanția pentru reciclare.

După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și veți primi înapoi cei 50 de bani achitați inițial.

Va fi o resursă extraordinară pentru România, ambalajele vor însemna materie primă în fabricile de reciclare dar și locuri de muncă, potrivit ministrului.

În 1 ianuarie trebuie să fie finalizată legislația, iar în termen de 18 luni sistemul va fi pus în funcțiune.

România este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

via Ziarul de Iași

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)