Pe 1 aprilie 2022 are loc lansarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

Publicat în Recomandari acum 2 ani
ambalaje

ambalaje

Pe 1 aprilie 2022 are loc lansarea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG nr. 1074/2021), care are ca scop introducerea sistemului de garanție-returnare (SGR).

Scopul acestui sistem este creșterea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile.
Conform autorităților, acest sistem este deja aplicat în 10 state europene cu rezultate care ajung la o colectare și procesare a aproximativ 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.
Între sistemul va fi administrat de un „Administrator SGR” . Acest administrator va fi reprezentat de o societate pe acțiuni, persoană juridică română, înființată exclusiv cu scopul de a implementa, gestiona, opera și a asigura gestionarea și finanțarea SGR.

În cadrul sistemului de garanție-returnare, este vorba despre ambalajul primar nereutilizabil din sticla, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1l și 3 l (sticle de apă, sticle de ulei, sticle de vin, sticle sau doze de bere, etc).

Sistemul presupune reținerea a sumei de 50 de bani pentru fiecare sticlă de până la 3 litri care va fi adusă înapoi într-un automat sau la un magazin unde se va face colectare.
Valoarea garanției va trebui prezentată la raft și pe bonurile / facturile emise, separat față de prețul produsului (e.g. se va arăta separat că prețul sticlei de apă este de 2 RON, iar garanția SGR 0,5 RON).

Începând cu 1 octombrie 2023, administratorul SGR va avea dreptul să ceară autorităților centrale modificarea acestei valori, inclusiv diferențiat în funcție de ambalaj sau de tip de material.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, a adus lămuriri asupra funcționării sistemului: ”Fiecare consumator de produse ambalate în sticle PET, de sticlă sau aluminiu va avea posibilitatea să-și recupereze garanția dacă aduce înapoi ambalajul, care va fi dotat cu un cod de bare special, astfel încât acel produs să poată fi identificat că provine din acel sistem de garantare – returnare.”

Ministrul a mai adăugat: „Sticla nu se spală, se golește. Nu este obligatoriu să aibă capac, însă trebuie să aibă acea etichetă specială și acel cod de bare”.

Comercianții au obligația să încaseze această garanție de la clienți și să o restituie la momentul returnării ambalajelor de către aceștia.
De asemenea, comercianţii sunt obligaţi să accepte ambalajele SGR returnate de consumatorii sau utilizatorii finali și să returneze garanția acestora, indiferent de locul din care a fost achiziţionat produsul ambalat şi fără a condiţiona acceptarea ambalajului SGR de prezentarea bonului fiscal.

Până în aprilie 2022, vor avea loc investițiile pentru cumpărarea automatelor, pentru sistemul de logistică și cel informatic care va urmări fiecare lot de produs pe circuit.

via Info Muntenia

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)