Sistemul de garanţie pentru PET-uri, funcţional din 2021

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Sistemul garanţie-depozit prin care românii care cumpără băuturi la doză, PET sau sticlă vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin ar putea deveni funcţional din 2021, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

“Anul viitor estimăm ca acest sistem să fie funcţional pentru România. Până la finalul lunii septembrie vom urca în consultare publică acest act, ca apoi să treacă prin Hotărâre de Guvern şi, evident, apoi normele de aplicare şi astfel societatea românească să se alinieze celorlalte state europene care au introdus de ceva timp acest sistem garanţie-depozit şi deja au rezultate. Eu cred că sistemul garanţie-depozit ajută în primul rând România şi, evident, mediul înconjurător, deoarece cetăţenii acestei ţări sunt cei mai revoltaţi de cantitatea încă foarte mare de deşeuri pe care o regăsim peste tot, mai puţin în economia circulară”, a afirmat Costel Alexe, cu ocazia vizitei la fabrica de reciclare a ambalajelor din sticlă GreenGlass Recycling, din Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

Ministrul Mediului consideră că materialul reciclabil care în prezent nu este colectat separat şi se află pe gropile de gunoi va ajunge din nou în economia circulară.

“Cu acest sistem de garanţie-depozit vom reuşi nu să ne atingem ţintele, ci tot acest material reciclabil pe care astăzi din păcate nu îl colectăm separat şi îl vedem pe gropile de gunoi va ajunge din nou în economia circulară. Pentru că dacă eu sau dumneavoastră considerăm că ne putem lipsi de acest ambalaj şi îl vom lăsa pe stradă, pe malul apei, cu siguranţă un cetăţean din România va considera că este o resursă şi nu un deşeu şi îl va valorifica, mergând cu el la un magazin să îşi obţină garanţia”, a precizat Alexe.

El a adăugat că toate magazinele vor fi obligate să aibă un spaţiu dedicat acestui sistem.

“Tot ce înseamnă astăzi centru comercial mai mare sau mai mic va fi obligat să aibă un spaţiu dedicat acestui sistem prin care eu, dacă am cumpărat un ambalaj dintr-un lanţ de supermarketuri din Bucureşti şi vreau să merg cu el până la Alba Iulia sau Iaşi, acolo îl pot lăsa şi, evident, să-mi primesc garanţia, indiferent cât de mare sau de mică este suprafaţa acelui magazin. Sistemul garanţie-depozit este acel sistem prin care fiecare dintre noi atunci când vom cumpăra o băutură răcoritoare sau o băutură alcoolică, fie că este la doză, PET sau sticlă, ni se va reţine o garanţie pe care o vom primi înapoi indiferent de locul unde vom merge cu ambalajul fără să avem bonul fiscal. Astfel, nu vom mai regăsi ambalaje din PET, sticlă sau doză pe gropile de gunoi, pe potecile de munte, pe plajă sau pe cursurile de apă. Chiar dacă la nivelul sticlei ţintele sunt atinse în proporţie de 50%, cu colectarea separată şi reciclarea stăm în continuare prost, pentru că la nivel naţional am ajuns undeva la 15%, în condiţiile în care la finalul lui 2020 ar fi trebuit să fim la minim 50%”, a susţinut şeful de la Mediu.

Via Financial Inteligente

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)