Oilright, proiect de colectare a uleiului alimentar uzat din Timișoara

Publicat în Recomandari acum 3 ani

O echipă din Timișoara a creat, în cadrul poiectului ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” cofinanțat din fonduri europene un proiect de colectare a uleiului alimentar uzat ce va rezolva două probleme: una de mediu, pe de o parte, și alta de integrare a persoanelor vulnerabile, pe de altă parte.

Dacă aruncăm un litru de ulei alimentar uzat în canalizare, am distrus cantitatea de apă potabilă pentru 14  ani a unui adult ne spune Oana Mărginean de la Aquatim.

“Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, adică necesarul de supraviețuire pentru un adult timp de 14 ani. Odată ajuns în resursele naturale de apă, formează o peliculă ce previne oxigenarea adecvată a plantelor și animalelor acvatice. La fel, ajuns în sol, râncezește, diminând fertilitatea acestuia și reducându-i capacitatea de regenerare”, spune Oana Mărginean.

Pentru a reduce gradul de poluare al apelor, o echipă din Timișoara a creat proiectul OilRight finanțat cu 100.000 de euro pentru următorii doi ani și care oferă soluții practice. Roxana Damaschin-Țecu.

“Noi ne-am dori ca persoanele fizice, gospodarii, să își schimbe modul în care aleg să se debaraseze de acest ulei. În loc să îl arunce în chiuvetă, să dobândească reflexul simplu, în propria bucătărie, de a-l pune într-un bidon de 5 litri de apă de exemplu și să ne dea un semn atunci când bidonul lor este plin, fie venind noi să îl preluăm de la domiciliu, fie dacă vor să ne și viziteze, pot să ni-l aducă la sediul de pe strada Peneș Curcanul”, spune Roxana Damaschin-Țecu.

Centre de colectare ulei uzat

Până în data de 15 ianuarie suntem invitați să ducem noi aceste bidoane la sediul din Timișoara al organizației, pe strada Peneș Curcanul numerele 4 – 5 unde funcționează și Clubul Ambasada. De la mijlocul lui ianuarie însă, OilRight va avea angajați, persoane cu dizabilități psihosociale,  care vor veni, la cerere, să preia acest ulei ne spune Elisabeta Moldovan.

“Asociația OilRight angajează persoane cu dizabilități care au crescut în diferite instituții rezidențiale, pentru a câștiga un ban și pentru a trăi în comunitate”, spune Elisabeta Moldovan.

Uleiul colectat va fi transformat în noi produse, ne spune reprezentanta proiectului, Roxana Damaschin-Țecu.

„Acest deșeu, odată ce a ajuns la noi, este prelucrat, este filtrat, este curățat și centrifugat. Avem o rețetă pe care am obținut-o în urma colaborării cu Oil Right din Slovenia, pe baza căreia formăm acest deșeu în lumânări parfumate. Aceste lumânări parfumate se vor putea cumpăra de pe site-ul nostru, oilright.ro, din magazine de specialitate și încercăm să încheiem contracte de distribuței și cu centre comerciale. Materia primă deșeu pe care nu o folosim în producția de lumânări, va fi folosită pentru producția de biodiesel, îl vom vinde companiilor mari care sunt active pe zona de biodiesel”, spune Roxana Damaschin-Țecu.

Din profitul obținut, minim 20% va fi donat către UnLoc, serviciu social care sprijină persoanele cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de instituționalizare în drumul lor spre o viață independentă.

Numărul de telefon la care răspund membrii acțiunii de colectare a uleiului alimentar uzat este: 0724078487. Detalii pot fi obținute și de la adresa de e-mail .

via Radio Timișoara

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)