Războiul gunoaielor din Sectorul 1

Publicat în Bucureşti acum 3 ani

De vreo două săptămâni și mai bine, în Sectorul 1, și pe bulevardele mari și pe străzile secundare, mormanele de gunoi cresc neîncetat. Este vorba despre acele „depozite necontrolate”, cum le numesc cei din domeniul salubritățăii.

De fapt, în Sectorul 1, există practica de a scoate deșeurile în anumite puncte, deja cunoscute, la colțul blocului, la un stâlp, în zonele clopotor de colectare selectivă, pentru a fi ridicate de către operatorul de salubritate în afara zilelor de colectare obișnuite.

Centre de colectare deşeuri în Sector 1

Chiar dacă zilele de colectare sunt luni, miercuri și vineri, spre exemplu, lumea scoate deșeurile și marți și joi, știind că niște mașini mai mici ale Romprest vor trece și le vor ridica.

Mare parte dintre aceste deșeuri provin de la agenți economici, magazine, unități de alimentație publică, fast-food – uri etc, care nu au contracte pentru ridicarea deșeurilor sau au contracte pentru cantități mai reduse decât cele pe care le generează în mod real. Așadar, pentru a plăti mai puțin sau deloc gunoiul, unii agenți economici din Sectorul 1 recurg la această formulă „gratuită”.

Sorin Velicu, reprezentantul operatorului de salubritate din Sectorul 1, SC Romprest SA, a declarat pentru București FM că, ridică zilnic de pe domeniul public 4-500 de metri cubi de gunoi, provenit din aceste depozite spontane, necontrolate. Desigur, ridicarea, sortarea și, în final, depozitarea acestor deșeuri aduc costuri suplimentare față de salubrizarea stradală normală, explică Velicu.

În acest moment nu se mai întâmplă această colectare suplimentară. De ce?

Ce spune Primăria…

Din cauza unui soi de război al gunoaielor  între Romprest, operatorul de salubritate, care ar fi trimis facturi supraevaluate, susține autoritatea contractantă, și Primăria din Banu Manta.
Romprest ar încerca să forțeze, în acest fel mâna Primăriei Sectorului 1 să plătească facturile așa-zis umflate.
Practic, operatorul de salubritate ar lăsa gunoiul în stradă pentru a scandalizat cetățenii.
Primăria recunoaște că mulți agenți economici nu au contracte de ridicare a deșeurilor, însă da vina pe Romprest, care ar practica un preț prea mare, deși ar deține un monopol.
Primarul Clotilde Armand  declara, vinerea trecută, în fața consilierilor locali că va iniția un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local ar urma să stabilească tariful pentru ridicarea gunoiului de la agenții economici.

Ce spune Romprest… 

Sorin Velicu, reprezentantul Romprest spune că bugetul alocat pentru salubrizare au crescut cu circa 18,6%, în urma unei hotărâri a Consiliului Local al Sectorului 1 din 1 aprilie 2019.
Această creștere de tarife este doar a doua în 12 ani de contract între Primăria din Banu Manta și operatorul de salubritate din Sectorul 1. Precedenta creștere a avut loc cu șapte ani în urmă, în 2012, a declarat Velicu pentru București FM.
În acest moment, compania de salubrizare susține din împrumuturi bancare serviciul de utilitate publică al salubrizării și deszăpezirii Sectorului 1.
Există facturi neplătite din iulie și până în prezent. Din cauza acestei stări de lucruri, și Romprest are întârzieri în plățile față de furnizorii proprii. Iar, dacă autoritatea contractantă nu își va plăti facturile, continuitatea serviciului de salubrizare și deszăpezire ar putea fi pusă în pericol, în preajma Sărbătorilor, a mai declarat Sorin Velicu.
De ce au crescut tarifele…

Creșterea de tarife din primăvara anului trecut este perfect justificată nu numai prin alinierile salariale pe care operatorul de salubrizare a trebuit să le facă, ci și din cauza extinderii suprafeței și modificărilor calitative ale serviciului prestat.
Astfel, dacă, în 2008, când a fost încheiat contractul între Primăria Sectorului 1 și Romprest, în planul de deszăpezire, erau trecute în urgența întâi numai 165 de străzi, astăzi sunt 500. Pe multe străzi s-au instituit sensuri unice, sunt mașini parcate pe ambele părți, deci operatorul de salubrizare a trebuit să achiziționeze utilaje de dimensiuni mai mici ca să poată întra pe aceste străzi, explică șeful de la Romprest.

Romprest și-a înnoit parcul auto, achiziționând atât mașini mai puțin poluante, cu GNC, cât și mașini care pot ridica în același timp deșeurile reciclabile și gunoiul menajer, având compartimente separate.
Conform lui Sorin Velicu, și colectarea selectivă a deșeurilor generează costuri suplimentare.
”În Sectorul 1, sunt 30 de mii de gospodării individuale la care facem colectare selectivă din 2017. Facem colectare selectivă și la toate asociațiile de proprietari. Și deșeurile din depozitele necontrolate stradale sunt preselectate. Nu trebuie să uităm că Sectorul 1 și-a îndeplinit an de an ținta de deviere de la depozitare a deșeurilor. Anul trecut am deviat de la depozitare 43% din cantitatea de deșeu Municipal colectată „, spune Sorin Velicu.

Romprest a spălat străzile, de la începutul pandemiei și își vrea banii…

De la 31 martie, odată cu izbucnirea pandemiei, operatorul de salubritate a demarat, la cererea autorității contractante, spălarea tuturor străzilor cu detergent. Operațiunea s-a desfășurat odată pe saptămână pe toate arterele și zilnic pe cele cu trafic STB. Această prestație suplimentară a generat costuri, spune Velicu.

Salubrizarea din Sectorul 1 este cea mai ieftină… 

Toate serviciile facturate de către Romprest Primăriei Sectorului 1 au fost prestate, verificate și confirmare de către reprezentanții autorității contractante, adică ai Primăriei din Banu Manta, spune Velicu.

Ținând cont de faptul că suprafața de circa 6,2 milioane de metri pătrați a arterelor stradale ale Sectorului 1 este de cel puțin două ori mai mare decât cea a oricărui alt sector din București, salubrizarea se face la un cost mai redus decât în alte sectoare, explică șeful de la Romprest .

Ce spun cetățenii… 

Cetățenii sunt profund nemulțumiți de situația în care s-a ajuns, cu mormane de gunoi, acum acoperite de zăpadă fleșcăită. Niciodată nu s-a mai întâmplat să zacă gunoiul pe străzi, spune lumea. Mulți sunt de părere că Primăria Sectorului 1 gestionează prost situația. Dacă există neînțelegeri între Primăria din Banu Manta și operatorul de salubritate, acestea ar fi trebuit rezolvate în așa fel încât să nu se ajungă la mormanele de gunoi de pe străzi, sunt de părere mulți dintre cetățeni.

Deznodământul… 

Noul Primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a rezolvat „criza”  legată de salubritate si mormanele de  gunoi de pe străzi ! Primarul din Banu Manta a trimis Politia Locală să-i amendeze pe cetățenii și agenții economici care lasă  gunoaiele pe stradă ! Pentru început , sunt vizate zonele: Gării de Nord, Chitila-Triaj, Bd. Ion Mihalache, Str. Marginei, Str. Aeroportului, Str. Carierei, Drumul Gării, Drumul Poiana Pietrei, Str. Nadeș, Drumul Regimentului, Mendeleev, Piața Amzei, Nicolae Golescu, Episcopiei, George Enescu, Calea Dorobanților, Calea Floreasca . Amenda este cuprinsa intre 2.000 si 5.000 de lei !

Această acțiune temerară nu rezolvă, însă, situația facturilor neplătite către Romprest.
Clotilde Armand a justificat în fața consilierilor locali că nu ar putea plăti facturile pentru că ar fi descoperit prestații neexecutate și costul serviciului de salubrizare ar fi prea mare.

Reprezentanții Romprest spun că toate prestațiile sunt confirmate de către reprezentanții Primăriei din Banu Manta, iar creșterea tarifelor a fost aprobată de către Consiliul Local, pe 1 aprilie 2019.
Desigur, instanța va decide cine are dreptate. Dar, dacă operatorul de salubritate câștigă, s-ar putea să plătim penalități pentru sumele pretinse. Și, oricum, ce se va întâmpla cu gunoiul, până la tranșarea conflictului în instanță?!

via Bucuresti FM

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)