Reciclarea cutiilor de conserve

Publicat în Recomandari acum 3 ani

În industria metalurgică, oțelul, aluminiul și staniul sunt cele mai folosite pentru fabricarea cutiilor de conserve.

Cutiile metalice sunt destinate ambalării produselor alimentare de uz general, cărnii și produselor din carne și peștelui și produselor din pește.

De remarcat că aceste cutii sunt confectionate prin sudare(corp)-făltuire capace și ambutisare.

Cutiile metalice închise prin termosudare sunt confectionate din tablă de aluminiu și sunt închise prin ambutisare. Pentru bere, băuturi racoritoare carbonatate, diferite băuturi alcoolice (votcă, lichioruri), apă minerală etc. se folosesc cutii metalice din două piese obținute prin ambutisare, confecționate din tablă de otel inoxidabil sau tablă de aluminiu și lăcuite la interior.

Cutiile metalice prezinta numeroase avantaje:

  • nu se sparg și sunt mult mai ușoare în comparație cu recipientele din sticlă;
  • pot fi stivuite foarte usor;
  • produsele ambalate în cutii pot fi pasteurizate după închiderea acestora;
  • sunt cele mai economice ambalaje de unică folosință și sunt reciclabile.

Închiderea conserverlor se realizeaza folosind o folie de aluminiu acoperita cu polipropilenă (tipul de plastic PP).

Cutiile metalice pentru bere și alte băuturi sunt conservate prin pasteurizare, astfel se explică de ce folia de aluminiu este acoperită cu PP, material termoplastic cu termosudabilitate mare (circa 150-160˚ C) care rezistă la temperatura de sterilizare.

Cutiile din staniu conțin în proporție de 58% metale reciclate (conform APEAL – Asociația Producătorilor Europeni de Oțel pentru Ambalaje, 2017).

Indiferent de materialul din care sunt confecționate cutiile metalice trebuie depozitate în containerul galben pentru reciclare.

Reciclarea cutiilor de conseve

Oțelul, ca și aluminiul, este un metal care nu își pierde proprietățile atunci când este reutilizat, astfel încât poate fi reciclat la infinit.

Pentru reciclarea cutiilor de conserve, precum și a altor recipiente metalice, este necesară separarea la sursă și colectarea selectivă prealabilă. Pentru a face acest lucru, va trebui să colectați cutiile de conserve în containerul galben, adică în acelasi container cu plasticul și cutiile tetrapack. Containerele sunt duse la o instalație de sortare, unde cutiile din oțel sunt separate de restul prin intermediul unui electromagnet puternic.

Amintiți-vă să reciclați cutiile de conserve și asigurați-vă că recipientele sunt curate înainte de reciclare.

Află unde sunt centrele de colectare a metalelor din orașul tău.

Etichetat cu: ,

1 comentariu
Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)