Reciclarea lemnului

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Reciclarea lemnului are multe avantaje și, în plus, constituie unul dintre cele mai simple procese de reciclare, deoarece este un proces fizic în care nu este necesară introducerea de substanțe chimice care ar implica contaminarea mediului.

De ce este important să reciclăm lemnul

Reciclarea oricărui material este importantă deoarece reciclarea reduce necesitatea cereării de materii prime. În acest fel, indiferent dacă este vorba de hârtie, sticlă, plastic sau metal, orice proces de reciclare are atât avantaje ecologice, cât și economice. Mai mult, în majoritatea cazurilor, procesul de reciclare este mai ieftin decât utilizarea de materii prime.

Mobila veche poate fi renovată de meșteri precum cei de la SaveMob.ro și refolosită, dar există și reciclatori care demontează mobilierul vechi pentru a-i găsi o viață nouă sub forma altor produse sau combustibil.

Reciclarea mobilierului protejează mediul înconjurător prin reducerea cererii pentru lemn, metale și materiale plastice, evitându-se aruncarea unor cantități mari de deșeuri la gropile de gunoi și reducând emisiile de carbon asociate cu fabricarea mobilei.

Lemnul vechi este foarte scump deoarece crapă foarte greu pentru ca e deja foarte uscat. Din aceste motive, reciclarea mobilierului prin recondiționare este foarte valoroasă și presupune repararea unui obiect și repunerea lui în circulație, uneori adaptându-l la mobilierul modern. Totodată, înfățișarea mobilei poate fi schimbată prin recondiționare, chiar daca e zgariata sau și-a pierdut luciul.

Lemnul reciclat are avantajul unui conținut de umiditate mai mic (adică aproximativ 20 %) în comparație cu lemnul nou (aproximativ 60% la 70 %). Acest lucru înseamnă că, pentru aceeași greutate de lemn achiziționat, plătiți mai puțină umezeală atunci când vine vorba de lemn reciclat. Conținutul de umiditate mai mic înseamnă, de asemenea, durabilitate mai mare.

Foarte mulți meșteri tâmplari, cum ar fi cei de la OldWood.ro, recunosc valoarea deosebită a lemnelor provenite din construcții, care poartă patina timpului și vă pot oferi un preț bun pentru el.

Deși este adevărat că unele materiale, cum ar fi hârtia, are un număr limitat de procese de reciclare (datorită faptului că fibrele sunt degradate în fiecare proces), utilizarea acestor cicluri până la epuizarea acestora este întotdeauna mai profitabilă decât producerea hârtiei de la zero.

Unul dintre aspectele care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de reciclarea lemnului este că, prin reducerea cererii de lemn datorită reciclării și reutilizării acestui material, se evită defrișările în masă.

Reciclarea lemnului uzat

Lemnul nu este utilizat pe scară largă în case. Cu toate acestea, utilizarea sa în industrie este foarte obișnuită și de acolo provine cea mai mare cantitate de lemn reciclat.

Cetățenii pot să ducă mobilierul și alte obiecte de uz casnic din lemn la punctele de colectare a deșeurilor din lemn. Aceste deșeuri de lemn care sunt colectate în punctele de colectare (atât fixe, cât și mobile) sunt gestionate astfel încât să poată fi reciclate. Reciclarea lemnului este mai mare decât poate părea la început.

Cum se reciclează lemnul

Primul lucru care se face atunci când obiecte din lemn ajung la o stație de reciclare este separarea lor în mod corespunzător. Se elimină șuruburile, balamalele, foile de melamină sau orice alt element care nu este din lemn. Apoi, când lemnul este separat, acesta este zdrobit pentru a produce rumeguș sau așchii de lemn, materie primă pentru alte produse din lemn. Mai târziu, acest rumeguș sau așchii sunt amestecați cu cleiuri sau rășini (naturale sau sintetice), iar lemnul este modelat. În cele din urmă, din așchiile din lemn  se obțin plăci de conglomerat care pot fi utilizate pentru o multitudine de funcții, de la produse industriale până la fabricarea de mobilier, printre multe altele.

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare faptul că nu tot lemnul care ajunge la instalațiile de reciclare poate fi reciclat eficient. În general, aproximativ 85% din totalul lemnului este reciclat. Restul, deoarece nu este potrivit pentru reciclare, este folosit drept combustibil în generarea de energie electrică de către instalațiile de incinerare. De asemenea, o altă parte mai mică poate fi utilizată și pentru compostare, deși este o utilizare minimă în comparație cu cantitatea reciclată și cea care este destinată instalațiilor de producere a energiei prin incinerare.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)