Reciclarea polistirenului expandat

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Te-ai întrebat vreodată câte farfurii și pahare de unică folosință ai folosit de-a lungul vieții tale sau unde ajunge tot acest polistiren folosit pentru a împacheta, transporta si depozita dispozitivele electronice si electrocasnice? Continuă să citești acest articol și vei afla de cât timp este nevoie pentru a se degrada acest material, ce impact are asupra mediului, dacă este reciclabil și unde îl putem duce pentru valorificare.

Ce este polistirenul expandat

Este un material fabricat dintr-un derivat al petrolului și este utilizat pentru ambalarea oricărui produs de orice dimensiune sau formă și, de asemenea, pentru ambalarea alimentelor perisabile. Păstrarea produselor proaspete  este posibilă datorită materialului foarte igienic, care nu contribuie la dezvoltarea microorganismelor.

În domeniul construcțiilor este utilizat datorită proprietăților sale cum ar fi greutatea scăzută, rezistența ridicată, conductivitatea termică scăzută (izolator) și absorbția scăzută a apei. De asemenea, datorită rezistenței sale, este utilizat în fabricarea scaunelor auto pentru copii și a căștilor de protecție utilizate în unele sporturi.

În cât timp se dezintegrează polistirenul expandat

Se estimează că acest material durează aproximativ 500 până la 800 de ani pentru a se degrada complet. Acesta este motivul pentru care reutilizarea și reciclarea acestuia sunt atât de importante, deși cel mai bine ar fi să nu il folosim acolo unde poate fi înlocuit cu alte materiale mai prietenoase cu mediul. De fapt, în mai mult de 70 de orașe din SUA, utilizarea sa este deja interzisă.

Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană s-au declarat împotriva anvelopării locuinţelor cu polistiren deoarece acest material nu lasă să respire zidul şi, în acelaşi timp, între polistiren şi cărămidă apare o floră microbiană care în timp dăunează sănătății locatarilor.

Arhitecţii recomandă materiale alternative pentru izolare, mai puţin dăunătoare pentru sănătate. O soluție ar fi spațiile de aer lăsate între ziduri. Polistirenul poate fi înlocuit și cu vata bazaltică.

Poluarea mediului cu polistiren

Știind de cât timp este nevoie pentru a se degrada, să vedem și care este impactul acestuia asupra mediului. Producția de polistiren crește într-un ritm foarte alert. De exemplu, în țări precum Mexic se utilizează anual până la 125 de mii de tone de polistiren, iar 25 % din această cantitate este destinată fabricării produselor de unică folosință utilizate în industria alimentară.

Pentru fabricarea acestui material se folosesc resurse naturale neregenerabile. După am spus, polistirenul este derivat din petrol. Prin urmare, în procesul de producție sunt emise în atmosferă clorofluorocarburi (CFC), iar resursele de petrol, care sunt limitate, continuă să fie exploatate.

Produsele fabricate din acest material sunt foarte voluminoase și de cele mai multe ori ajung să ocupe spații mari în gropile de gunoi, deoarece reciclarea lor este aproape inexistentă. De asemenea, atunci când polistirenul ajunge în mare, este descompus în biluțe, iar acestea în microplastice care sfârșesc prin a fi digerate de animale, uneori provocând moartea acestora.

Polistirenul poate fi reciclat?

Polistirenul este 100% reciclabil și se colectează în containerul galben, deoarece acesta poate fi reutilizat. Deși poate fi reciclat, problema este lipsa de conștientizare cu privire la reciclare a unor cetățeni și lipsa unor instalații de reciclare eficiente pentru a gestiona acest tip de deșeuri în mod corespunzător.

Dacă te intrebi cum se reciclaza polistirenul, acesta este procesul prin care trece dupa ce l-ai colectat in containerul corespunzator:

  1. Deșeurile curate din polistiren, fără lichide, resturi alimentare sau alte tipuri de materiale plastice, sunt transportate la instalația de reciclare. În cazul în care polistirenul nu este curat, acesta se curăță și se elimină resturile.
  2. Materialul este introdus într-o presa care aplică și căldură reziduurilor de polistiren pentru a extrage tot aerul pe care îl conține (95%), lăsând doar polistiren (5%).
  3. Odată ce polistirenul este obținut, se lasă să se răcească până când se obține un bloc.
  4. Blocul obținut poate fi utilizat ca materie primă pentru fabricarea altor produse.

Unde putem colecta deșeurile de polistiren

Colectaredeseuri.ro vă pune la dispoziție o listă completă a firmelor autorizate pentru colectarea și reciclarea deșeurilor de polistiren. E rândul tău să fii responsabil față de mediu, colectează plasticul separat și valorifică-l la centrele de colectare plastic, inclusiv polistiren din localitatea ta.

Etichetat cu: ,

5 comentarii
  • Florin spune:

    Buna ziua
    exista vreun centru de colectare polistiren expandat in Ilfov, zona Copaceni – Berceni? multumesc

  • Iacob spune:

    Bună ziua. Plistiren rezultat din executie termosistem.Va rog oferta ptr ridicare 8-10mc. Localitatea Teghes ,jud Ilfov. Rog contact Tel 0723160616

  • Nicolae spune:

    Buna seara, as dori sa gasesc un centru colectare a polistiren expandat, sunt din Prahova

  • Flueraș Delia Corina spune:

    Bună ziua, vreau să predau pentru reciclare polistiren expandat rezultat din ambalarea produselor electrocasnice.
    Sunt din Cluj-Napoca și caut un centru de reciclare.
    Mulțumesc

  • petru bardan spune:

    doresc sa predau pentru reciclare polistiren rezultat din urma izolatiei unei locuinte sitata in suceava este vorba de 5mc de polistiren

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)