Retragerea monedelor de 1 și 2 eurocenți ar putea recupera peste 7.000 de tone de cupru


Comisia Europeană a propus recent retragerea monedelor de 1 și 2 eurocenți din circulație, deoarece costul de producție depășește valoarea lor, rezultând pierderi cumulate de 1,4 miliarde euro începând din 2002. În plus, potrivit unui studiu al Comisiei Europene, aceste monede nu sunt de folos pentru marea majoritate a populației.

Din 2002, una din două monede facute este de 1 sau 2 eurocenți, cu un total de 46 de miliarde de unități, echivalentul a 137 de monede pe fiecare cetatean european. Monedele de 1 și 2 eurocenți sunt monede din oțel placate cu cupru, ceea ce inseamna până la 7.000 de tone din acest metal. Unele dintre acestea sunt abandonate și ajung adesea pe terenuri publice, deșeuri menajere sau instalații de incinerare.

Transformarea deșeurilor în resurse

După retragerea acestora de pe piață le-am putea găsi utilizări multiple, deoarece cuprul este un metal cu numeroase proprietăți și ușor reciclabil, care își păstrează proprietățile intacte.

Mai exact, din aceste șapte milioane de kilograme am putea fabrica peste 575.000 de panouri solare sau să echipăm aproximativ 60.000 de locuințe cu încălzire prin pardoseală, ceea ce este o soluție adecvată pentru proiectele de reabilitare termică și eficiență energetică sau pentru reducerea consumului de energie în locuințe. Cuprul are o conductivitate termică  de 1.000 de ori mai bună decât plasticul și nu are nicio inerție termică, ceea ce reduce pierderile de energie.

 • Reciclare deseuri

  Reciclarea cutiilor de conserve

  În industria metalurgică, oțelul, aluminiul și staniul sunt cele mai folosite pentru fabricarea cutiilor de conserve. Cutiile metalice sunt destinate…

 • Reciclare deseuri

  Reciclarea aluminiului

  Reciclarea aluminiului și a altor metale neferoase este una dintre cele mai rentabile activități pentru industrie. Aluminiul este reciclat din…

 • Reciclare deseuri

  Reciclarea fierului și a oțelului

  Fierul este materialul cel mai reciclat de pe planeta. Mai mult decat toate celelalte materiale (hartie, plastic, aluminiu, sticla) combinate….

 • Reciclare deseuri

  Energia eoliană este o mare consumatoare de cupru

  Cuprul, favorizat de conductivitatea și durabilitatea sa ridicată, este utilizat în generatoare de turbine, transformatoare de putere și cabluri electrice….

 • Reciclare deseuri

  Reciclarea cuprului

  Cuprul este natural, complet reciclabil, rezistent la coroziune, sustenabil și antimicrobian. Nu este persistent, bioacumulativ, sau toxic pentru mediu, în…

Lilea Nicoleta

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)